Samen lezen met Raaf en Papegaai – ontdek de wereld en lees je wijs

De boeken van Raaf en Papegaai; wie mijn blog al langer volgt heeft inmiddels al heel wat titels uit deze prachtige reeks voorbij zien komen. Onze collectie was bijna compleet en mijn oudste en ik zijn groot fan! Helemaal geweldig dus dat uitgeverij Clavis ons ook de laatste twee ontbrekende titels toestuurde voor een recensie. Ga mee op avontuur naar de warmte van de woestijn en de koude toppen van de Himalaya.

Raaf en papegaai, Naar de bron van de Nijl

Auteur Li Lefébure – illustraties Jenny Bakker – Uitgeverij Clavis – ISBN 9 789044 832631 – Leeftijd 6+ – Thema reizen/dieren/natuur/leren lezen

samen lezen met Raaf en Pepagaai

Het verhaal

Het is koud in het bos. Daarom besluiten Raaf en Papegaai naar Afrika te gaan om te overwinteren. Ze willen naar de bron van de Nijl. In Afrika horen ze van Kameel dat er niet één bron is, maar twee bronnen zijn. En wat is de Nijl lang! Onderweg beleven Raaf en Papegaai een spannend avontuur met een cobra en een krokodil. Als dat maar goed afloopt…

Raaf en Papegaai, Naar het dak van de wereld

Het verhaal

Raaf en papegaai gaan weer op reis. Ze vliegen naar het dak van de wereld: de Himalaya! Daar is het heel erg koud! Als Raaf even wil rusten, roept Papegaai dat hij een monster heeft gezien. Raaf moppert. Monsters bestaan toch helemaal niet! Maar dan opeens is Papegaai verdwenen. Raaf gaat op zoek naar zijn vriend en leert allerlei nieuwe dieren kennen. Zal hij Papegaai terugvinden? En woont er echt een monster boven op de hoogste berg van de wereld?

raaf en papegaai naar het dak van de wereld

En dit vinden wij

Het behoeft eigenlijk geen uitleg meer dat we hier in huis groot fan zijn van Raaf en Papegaai! En van de geweldige schrijfsels van Li Lefébure en indrukwekkende illustraties van Jenny Bakker. Toen ik Li vorig jaar uitgebreid sprak voor een interview werd al snel duidelijk dat zij en Jenny echt een team vormen en voorlopig nog lang niet op elkaar zijn uitgekeken. Gelukkig maar, want leren lezen met Raaf en Papegaai is écht leuk!

Lees hier mijn interview met Li.

Li Lefébure in Lees magazine

Indrukwekkende reis

In de boeken over Raaf en Papegaai nemen Li en Jenny jonge lezers mee op een prachtige reis om de wereld. Van de besneeuwde toppen van de Himalaya naar de zonovergoten vlakten van Australië en via de Egyptische woestijn naar de ongerept natuur van Lapland. Alle boeken zijn even prachtig geschreven en staan bol van de bijzondere weetjes en feiten over dieren en de natuur.

Waar we zijn? Nog steeds op de Nijl, Raaf. En daar voor je… Daar is het meer. Dat is de bron van de Nijl. Daar waar je zijn moest. Het is mooi, hè?

(uit Naar de bron van de Nijl)
De reis van Raaf en Papegaai

Samen lezen is leuk!

Naar de Bron van de Nijl en Naar het dak van de wereld maken deel uit van de reeks samenleesboeken die Li schreef over de gevederde vrienden. Met een zoon in groep 4 kwamen de boeken hier de afgelopen maanden heel goed van pas. Ze zijn geschikt vanaf 6 jaar en kinderen kunnen al meelezen na 1 jaar leesonderwijs. Nu is dat natuurlijk afhankelijk van het kind en zal het voor sommigen al veel sneller kunnen en voor anderen juist wat langer duren. Wij begonnen halverwege groep 3 en de teksten van de vriendjes die Raaf en papegaai op hun reizen ontmoeten waren toen prima te lezen. De teksten van Papegaai zijn al wat lastiger en voor Raaf is echt wat oefening nodig. Als indicatie hebben deze stukken teksten ‘3 jaar leesonderwijs’ meegekregen.

De boeken kunnen dus heel wat jaartjes mee en zijn echt gemaakt om samen te lezen. Samen ontdekken en samen op reis rond de wereld. Als leerkracht en moeder heb ik ervaren dat dit samen lezen ontzettend stimulerend werkt voor jonge kinderen. Hoe fijn is het om samen met je vader of moeder even een momentje te hebben waarop je allebei je volledige aandacht bij het lezen en bij elkaar hebt? Met deze spannende, leerzame boeken is lezen echt een feest!

Li Lefébure - Raaf en Papegaai

Laat je betoveren

Ben je dus nog op zoek naar een écht mooi en uitdagend leesboek voor je kind? Of zoek je nog iets moois voor in de klas waar kinderen echt door geboeid zijn? Dan zijn de avonturen van Raaf en Papegaai echt aan te raden! Met deze boeken leert je kind behalve lezen ook nog eens een heleboel over de wereld en de kwetsbaarheid hiervan. Raaf en Papegaai naar de bron van de Nijl & Raaf en Papegaai naar het dak van de wereld, maar ook alle andere titels uit de reeks, zijn absolute musthaves voor boekenliefhebbers en echte pareltjes die je nooit meer weg zult doen.

Meteen beginnen met lezen? Je bestelt de boeken eenvoudig via onderstaande links:

Foto header Sanjeev Shakya via Unsplash