Uit-tip: Tweede Pinksterdag Dag van het kasteel – over de grens

Op maandag 10 juni, tweede Pinksterdag, wordt voor de 12de keer de Dag van het kasteel gehouden. Op maar liefst 166 locaties zetten kastelen en buitenplaatsen de poorten van hun landgoederen open en kun je je komen verwonderen over alle pracht en praal die deze locaties rijk zijn. Vandaag laat ik je een aantal mooie kastelen zien die de moeite van het bezoeken meer dan waard zijn.

Over de grens

Het thema van de 12de Dag van het kasteel is ‘Over de grens’. Binnen dit thema zijn er drie pijlers die op diverse locaties worden uitgelicht. Er wordt ingegaan op internationale familiebanden, exoten in de tuin en koloniale banden. De opengestelde kastelen en buitenplaatsen kennen allemaal een rijke historie die op deze dag extra wordt belicht. Op de website van de Dag van het kasteel is precies te vinden welk deelthema waar te bekijken is en hoe laat rondleidingen plaatsvinden.

Persoonlijke tips – Kasteel Hoensbroek

Een van mijn tips voor deze bijzondere dag is Kasteel Hoensbroek, in Zuid Limburg. Ik bezocht dit kasteel een jaartje of 10 geleden en ben vastbesloten nog eens terug te gaan nu we kinderen hebben.

De eerste bouwfase van dit prachtig bewaard gebleven kasteel stamt al uit de 13de eeuw! Kasteel Hoensbroek is dus met recht een oud kasteel te noemen en als je hier bent voel je de rijke geschiedenis van deze prachtige plek. Er zijn maar liefst 40 ruimtes te bezoeken, je kunt de middeleeuwse toren beklimmen en een bezoekje brengen aan de kerkers.

foto’s eigendom Kasteel Hoensbroek

Ook voor kinderen is er van alles te doen en beleven. Zo is er de Kaspeeltocht waarbij je gewapend met een boekje en sleutel op ontdekking gaan en 7 schatkisten moeten vinden. Samen kun je ook de Ontdek de kasteel-tocht lopen waarbij je aan de hand van een routeboekje langs de 10 mooiste plekken van het kasteel komt. Tijdens deze tocht kunnen echte speurneuzen 10 verschillende stempels vinden dus ook hier hoeven kinderen zich niet te vervelen!

Tip 2 – Kasteel de Haar

Misschien wel het bekendste kasteel van ons land en wat mij betreft ook absoluut een van de mooiste is Kasteel de haar in Haarzuilens, bij Utrecht. Dit bijzondere kasteel bezochten wij 3 jaar geleden en ook hier wil ik zeker nog eens terug. Nu de kinderen wat groter zijn en meer geduld hebben zou ik hier graag nog eens rustig rondkijken.

Ook dit kasteel stamt oorspronkelijk al uit de 13de eeuw. In 1391 wordt de Haar voor het eerst in geschriften vermeld. Wat ik zelf heel bijzonder vindt is dat het kasteel nog steeds één maand per jaar door de familie van Zuylen bewoond wordt. Op de website van het kasteel vertelt de barones hoe dit zo gekomen is.

Foto’s: Letters & spetters

Op Kasteel de Haar worden ook de kinderen niet vergeten! Voor kinderen vanaf 6 jaar is er de speurtocht ‘Bon Voyage’ waarbij ze op reis gaan door het kasteel en aan de hand van een paspoort ontdekken in welke landen de baron en barones zijn geweest en wat zij daar allemaal hebben beleefd. Kinderen van alle leeftijden kunnen ook op onderzoek uit in de kasteeltuinen met de ‘Parkspeurtocht’. Je komt langs de mooiste plekjes en ontdekt leuke weetjes over het kasteel, het park én de dieren die er wonen.

Tip 3 – Kasteel Heeswijk

Een kleiner, maar daarom niet minder mooi kasteel is Kasteel Heeswijk, in het Brabantse Heeswijk Dinther. Dit kasteel bestaat al bijna 1000 jaar en tijdens een bezoek kun je rijke geschiedenis van dit monument beleven in en om het kasteel.

Voor kinderen is er op woensdagen om 15:00 een kinderrondleiding en er zijn 2 verschillende speurtochten voor jonge en wat oudere speurders. Om alvast in de stemming te komen kun je op de website een kleurplaat downloaden.

Tijdens de Dag van het kasteel is in kasteel Heeswijk een kleine expositie te zien met als titel ‘Reizen op stand’. Acteurs komen als een gegoede Engelse familie op bezoek om dansen te laten zien en aan te leren en wie wil kan kostuums passen en hierin worden vastgelegd op de gevoelige plaat.

Dag vol historie

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips. De dag van het Kasteel is een prachtige gelegenheid om kennis te maken met deze parels uit de Nederlandse geschiedenis en je een dagje een echte ridder of jonkvrouw te voelen. Veel plezier!

Lees ook: actieve betaalbare uitjes voor het hele gezin