Recensie ‘Het geweldige grote vriendjesboek’

Kerntitel van de Kinderboekenweek 2018!

Auteur: Mary Hoffman 

Illustraties: Ros Asquith

Uitgeverij: Ploegsma

ISBN: 9 789021 678320

Thema: vriendschap

Leeftijd: 4+

Inhoud

Wat is een vriend? Moet een vriend dezelfde dingen leuk vinden als jij? Kun je ook vriendjes zijn met dieren of met je broer of zus? Wie is jouw allerbeste vriend? En hoe maak je eigenlijk vrienden? In ‘Het geweldige grote vriendjesboek‘ ga je op zoek naar de antwoorden op zulke vragen. Want of je nou één goede vriend hebt of liever in een groepje speelt…Vriendschappen bestaan in alle soorten en maten!

Mijn mening

Wat een bijzonder boek over een ontzettend mooi en belangrijk onderwerp! Vriendschap is misschien wel een van de meest ingewikkelde thema’s in een mensenleven en zeker voor jonge kinderen een dagelijks terugkerend onderwerp dat een belangrijke plaats in hun leventje inneemt. Bij mijn oudste zoon, die in groep 3 zit, wisselen de vriendschappen bijna dagelijks. Er is op school een vriendenclub waar dan die en dan weer die de baas van is, kinderen die één keer niet zo aardig zijn, zijn ‘niet meer mijn vriend’ en iemand met wie één keer wordt afgesproken wordt al snel tot beste vriend gebombardeerd. Een boek dat kinderen aanzet tot nadenken over dit ingewikkelde onderwerp is wat mij betreft een schot in de roos!

Vrolijk en toegankelijk

 

 

Het eerst wat opvalt aan het boek is de vrolijke, toegankelijke uitstraling. Het omslag laat zien dat we allemaal verschillend zijn en ook de binnenzijde van de kaft geeft op aandoenlijke wijze allerlei vormen van vriendschap weer. Een meidenclubje, een groep met jongens en meisjes door elkaar, groot en klein, dik en dun:  de illustraties maken duidelijk dat we allemaal vrienden kunnen zijn.

Krakende hersentjes

Het is duidelijk dat de auteur met dit boek vooral de bedoeling heeft om kinderen (en de volwassenen die hen begeleiden) te laten nadenken over vriendschap. Het is echt een interactief boek waarbij zowel voorlezer als toehoorder (oudere kinderen kunnen het boek ook zelf lezen) actief deel moeten nemen aan het leesproces. Op de titelpagina wordt de lezer om te beginnen uitgenodigd om op iedere bladzijde op zoek te gaan naar een rode kat. Een slimme zet want dit verhoogt meteen de alertheid en geeft een speelse lading aan het boek . Per twee pagina’s wordt vervolgens een onderdeel van het thema vriendschap uiteen gezet en op vrijwel iedere pagina is wel een vraag te vinden:

‘Weet jij nog hoe je vrienden maakte? Heb jij een beste vriend? Heb je een vriend die alleen jij kunt zien?’

Knuffelvrienden, fantasievrienden, dierenvrienden: echt alle soorten vrienden komen in dit prachtige boek aan bod.

Prachtig boek

‘Het geweldige grote vriendjesboek’ is een schitterend boek dat wat mij betreft helemaal terecht is verkozen tot kerntitel van de komende Kinderboekenweek. Ontzettend leuk voor thuis, maar ook een heel fijn boek om in de klas met kinderen in gesprek te gaan. Met dit werk als leidraad ben je niet snel uitgepraat en zullen kinderen vast en zeker tot nieuwe inzichten komen met betrekking tot vriendschappen. Een aanrader!

_____________________________________________________________________________

Nieuwsgierig geworden naar het boek? Bestel het eenvoudig via onderstaande link. Ik zocht ook nog een aantal andere mooie boeken op, passend bij het thema. Zo ben je helemaal klaar voor de Kinderboekenweek!