Nationale museumweek 2019 – onze tips & wensenlijstje

Van 8 t/m 14 april vindt de jaarlijkse Nationale museumweek weer plaats. Een week waarin ruim 400 musea hun unieke collecties in de schijnwerpers zetten. Met de hashtag #OnsEchteGoud kun je alles via social media op de voet volgen en natuurlijk je eigen ontdekkingen delen. In dit artikel geef ik je graag wat tips voor leuke musea met kinderen en zet ik de plaatsen die ik zelf nog graag wil bezoeken op een rijtje. Kijk snel mee wat er allemaal te beleven valt de komende week!

Natuurmuseum Brabant – voor kleine onderzoekers

In dit kidsproof museum in Tilburg ga je op ontdekkingstocht door de natuur, bewonder je planten, dieren, stenen en fossielen of onderzoek je zelf een object. Ga op mammoetjacht en ontmoet Neanderthalers in IJstijd! of word natuuronderzoeker in de OO-zone. Beleef de seizoenen in BOS of test je wolvenkennis in de Ware Wolf.

Wij bezochten het museum alweer enkele jaren geleden toen de jongens nog 1 en 3 waren en ook toen al was het zeker de moeite waard. Bij de speciale Kikker tentoonstelling vermaken ook de allerkleinsten zich opperbest. Heel toepasselijk in dit feestjaar waarin Kikker zijn 30ste verjaardag viert!

Hoogtepunt van de collectie is het potvis-skelet van maar liefst 15 meter lang en 1000 kilo zwaar! Natuurmuseum Brabant is zeker een bezoekje waard en staat op mijn lijstje voor een herhaling.

Oertijdmuseum – voor echte avonturiers

Ook in Brabant, in Boxtel, vindt je het oertijdmuseum. Ook helemaal kidsproof met allerlei interactieve elementen, een speeltuin en een super gaaf dinobos. Onze jongens hadden het er reuze naar hun zin en ik heb dit museum altijd nog in mijn hoofd voor een kinderfeestje. Wel aan te raden vanaf ongeveer 6 jaar omdat het anders toch wat ingewikkeld is en je in een museum nu eenmaal wel een béétje rustig moet kunnen zijn ;-).

Slot Loevestein – voor ridders & jonkvrouwen in de dop

Als kind kwam ik hier al en ook met onze jongens ben ik er inmiddels een keer geweest. We gaan ook zeker nog eens terug, maar onze jongste bezit niet echt een talent voor geduld en cultuur zegt hem ook weinig dus ik wilde even wachten tot hij wat ouder is. Houd jouw kind wel van historie en op ontdekking gaat in een eeuwenoud kasteel dan is dit kidsproof museum, natuurlijk bekend door Hugo de Groot, zeker een aanrader!

Spoorwegmuseum – tijdreis per trein

Dit museum staat bovenaan mijn lijstje! Zelfs met onze drukke kleuter denk ik dat we ons hier prima een dagje kunnen vermaken.

Werkplaats spoorwegmuseum
Werkplaats – foto: spoorwegmuseum

Het in oude luister herstelde 19e-eeuwse Maliebaanstation is de toegangspoort tot een wonderlijke wereld vol treinen. Het Spoorwegmuseum verrast met avonturen. Ga terug in de tijd en bewonder de allereerste stoomlocomotief van Nederland, de Arend. Of reis mee met de luxe Oriënt Express en ontdek hoe het was om in 3 dagen en nachten van Parijs naar Constantinopel te gaan. Maak een spannende rit over, onder en langs levensgrote locomotieven en ontdek de wereld van het werken bij het spoor. Speciaal voor kinderen is er buiten een speeltuin met de Jumbo Express, die ze langs de geheime plekken van Het Spoorwegmuseum brengt.

Aviodrome – Vlucht door de geschiedenis van de luchtvaart

Hier ben ik ooit al eens geweest en met (jonge) kinderen is dit museum absoluut aan te raden! De indrukwekkende collectie vliegmachines en de stoere simulator houden je kroost uren zoet.
Van luchtballon tot driedekker en van aluminium vliegtuig tot straaljager. In Aviodrome staan ze allemaal.

Op 6000 m2 meegenomen wordt je meegenomen in de meest boeiende en leerzame luchtvaartverhalen en –avonturen! Stap aan boord van een megagrote Boeing 747 en voel je een echte piloot. Kinderen leren in het speelparadijs hoe de bagageafhandeling op een vliegveld in zijn werk gaat. Eén ding is zeker: de tijd vliegt!

Pronkstuk van de collectie is Boeing 747 Jumbo Jet. Dit beroemde 4-motorige vliegtuig maakte zijn eerste vlucht in 1969. Deze Boeing 747-206 met registratie PH-BUK heeft gevlogen tot november 2003. Het heeft in zijn dienstjaren maar liefst 98 miljoen kilometer afgelegd in meer dan 100.000 vlieguren.

Jumbo Jet Aviodrome
Jumbo Jet – foto: Aviodrome

Continium – voor kleine professoren

Alleen al de naam van dit museum maakt dat het hoog op mijn lijstje staat: Continium Discovery Centre. Vooral onze oudste houdt ontzettend van onderzoeken en heeft een hele brede interesse dus ik denk dat hij zich hier als een vis in het water zal voelen.

continium kerkrade

Continium Discovery Center is een interactief doe- en ontdekmuseum waar je handen en ogen tekort komt voor alle leuke doestations, waarmee je zelf uitvindt hoe de wereld werkt. Naast de vaste tentoonstellingen, waarin je van alles leert over wetenschap en techniek, is er regelmatig een nieuwe wisselexpo. In de speciaal ingerichte Science Labs maak je zelf een stoere technische gadget die je mee naar huis mag nemen. 

Museumkids

Extra leuk voor kids: tijdens de Museumweek, van 8 tot en met 14 april 2019, kun je in alle musea ons échte goud ontdekken. Wat dat is? Ons échte goud? Het kan van alles zijn! Een beeld, een schilderij, het museumgebouw of iets heel anders. Jij mag het zeggen!

Bekijk het filmpje op YouTube, ga naar Museumkids.nl , stuur een foto in van jezelf met jouw favoriete pronkstuk en maak kans op een tour achter de schermen in een van de kidsproof musea, samen met je beste vriend(in).

Veel plezier!

Dit waren mijn tips voor de Nationale museumweek. Heb je zelf nog tips voor musea die wij ook zeker moeten zien laat het me vooral weten! Ik wens je heel veel plezier op jullie tocht langs ons prachtige culturele erfgoed.