Herfstvakantie tip: Dikkertje Dap in de bios

Je weet het nooit met de Hollandse herfst. Dus ondanks het prachtige weer toch ook een binnen-tip voor de herfstvakantie. Voor wie nog op zoek is naar een gezellig familie uitje is ‘Dikkertje Dap’ zeker een aanrader!

dikkertje

 

De film ging op woensdag 4 oktober ter ere van Dierendag in première. Voor wie niet zo lang kon wachten (waaronder ondergetekende) werd via een aantal dagbladen de mogelijkheid geboden om de voorpremière te bezoeken op zondag 24 september. Een perfecte gelegenheid voor peuter-zonder-zitvlees om kennis te maken met het fenomeen bioscoop 😉 . En zo togen wij met ons viertjes op een zonnige zondag naar een prachtige service bioscoop om te genieten van de verfilming van dit klassieke gedicht uit de koker van Annie M.G. Schmidt (dat overigens alweer stamt uit 1950, bijzonder!).

Eenmaal in de zaal had ik nog niet de kans om te zeggen ‘nog niet drukken’ of peuter lief had al op het belletje gedrukt. Een middagje bios is immers niet compleet zonder wat lekkers erbij dus dat kun je maar beter meteen regelen zal hij gedacht hebben. En zo genoten we even later, voorzien van een mooie tray gevuld met popcorn, een beker ranja en een spekje van onze eerste keer als gezin in de bioscoop. IMG_2574

De intro van de film is al meteen ontzettend aandoenlijk en aanstekelijk. Voorzien van grappige animaties komen de namen van de cast voorbij waarna vloeiend wordt overgegaan naar het verhaal. Verwacht een vrolijke, luchtige film, helemaal gericht op peuters en kleuters. Voor papa’s en mama’s zijn er natuurlijk ook wat komische en herkenbare situaties in verwerkt, maar het is vooral een zoet verhaal over de vriendschap tussen een kleine jongen en zijn pratende giraf. Dit tegen de achtergrond van een typisch Hollands dorp met bruggetjes, een klein, knus schooltje een één wegwijzer met daarop twee richtingen: ‘school & dierentuin’. Heerlijk eenvoudig en onschuldig. Natuurlijk komt ook de tekst van het alom bekende gedicht voorbij, net als de onmisbare rode laarsjes voor de regen.

IMG_2575

Knap hoe de makers een gedicht hebben weten te vertalen naar het witte doek. ‘Dikkertje Dap’ is een mooie aanwinst in het inmiddels uitgebreide rijtje familiefilms van eigen bodem. Met deze film zit je de komende vakantie zeker goed!

Mocht je nog twijfelen dan is de trailer van de film te bekijken op YouTube.