Vorige week konden jullie al een uitgebreide lijst zien met prachtige familiefilms, gebaseerd op boeken van Nederlandse auteurs. Omdat de lijst nog lang niet compleet was vandaag het tweede deel met daarin veel films voor wat oudere kinderen. Want ook met hen kun je nog heerlijk samen van een goed verhaal genieten.
Dummie de Mummie
Natuurlijk naar de welbekende populaire boekenreeks van Toska Menten. Inmiddels zijn er 3 films gemaakt over Goos en Dummie, die samen de meest spannende en bizarre avonturen beleven.
De boeken zijn geschreven voor kinderen vanaf circa 9 jaar, de films zijn geschikt vanaf 6 jaar en voor kinderen van die leeftijd ook prima te kijken.
Mees Kees
Van deze reeks boeken zijn inmiddels 4 films en een televisieserie verschenen!
Volg de avonturen van stagiair Kees en zijn stageklas, groep 6b. Kees wordt ingezet als invaller en voor sommige kinderen, die gewend zijn aan een juf, is het heel prettig om eens les te krijgen van een meester.
Geschikt voor alle leeftijden.
Storm – Letters van vuur
Een indrukwekkende historische jeugdfilm naar het gelijknamige boek van Karen van Holst – Pellekaan. De 12-jarige Storm raakt in een gevaarlijk avontuur verzeild als zijn vader Klaas een nieuwe klus aanneemt. Hij drukt in het geheim verboden teksten in zijn drukkerij. Storms veilige leventje komt op zijn kop te staan als zijn vader op heterdaad betrapt wordt.
Geschikt vanaf 9 jaar.
Kappen
In deze verfilming van het gelijknamige boek van Carry slee over liefde, vriendschap, verraad en zinloos geweld.
Hoofdpersoon Jasper heeft het niet makkelijk. Hij is verliefd op Indra, maar die heeft weinig interesse in hem. Daarnaast gaan zijn beste vrienden steeds meer om mer de losgeslagen Emiel. Sander probeert hem aardig te vinden om zijn vriendengroep in stand te houden, maar Emiel drijft hen juist uit elkaar. Als Sander betrokken raakt bij zinloos geweld moet hij alles op alles zetten om de waarheid boven tafel te krijgen.
Voor 12 jaar en ouder.
Spijt
Nog een titel uit het oeuvre van Carry Slee die verfilmd is. Ook hier heeft de hoofdpersoon het niet gemakkelijk. Jochem wordt gepest op school en klassenleraar Tino is helaas veel te druk met populair doen om er iets tegen te doen. Klasgenoot David wil helpen, maar weet niet goed hoe. Dan organiseert meester Tino een klassenfeest waar David met zijn band mag optreden. Een uitgelezen kans om indruk te maken op Vera, het leukste meisje van de klas! David heeft geen ook meer voor Jochem. Totdat hij de volgende ochtend te horen krijgt dat Jochem na het feest niet is thuisgekomen…
Geschikt voor kijkers vanaf 9 jaar.
Achtste groepers huilen niet
Natuurlijk mag werk van Jacques Vriens niet ontbreken als het gaat over boeken die het waard zijn om verfilmd te worden.
Achtste groepers huilen niet is het indrukwekkende en ontroerende verhaal over Akkie, een stoer meisje dat helemaal gek is van voetbal.In de klas van Akkie is vaak gedoe, ook over voetbal, maar gelukkig heeft Akkie vaak geweldige oplossingen. Wanneer ze ernstig ziek blijkt weet ook juf Ina niets meer te verzinnen. Heel groep 8 leeft mee. Gelukkig kan Akkie het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien.
Geschikt vanaf 9 jaar.
De Brief voor de Koning
Een schitterend verhaal van een van mijn favoriete auteurs! Tonke Dragt schiep met dit verhaal een waar meesterwerk. Haar boeken werden inmiddels in 17 landen over de hele wereld vertaald en De brief voor de Koning werd recent zelfs opgepikt door Netflix dat er een heuse televisieserie van gaat maken. Ik kan niet wachten!
De Brief voor de Koning gaat over hoofdpersoon Tiuri, een jonge kerel die op het punt staat tot ridder geslagen te worden. Maar dan wordt hij ’s nachts benadert door een onbekende met een belangrijke missie. Zal het Tiuri lukken de geheimzinnige brief die de onbekende man bij zich heeft op tijd bij Koning Unauwen te brengen? En is hij bereid zijn ridderschap hiervoor op het spel te zetten?
Een groots en spannend verhaal voor kijkers vanaf 6 jaar (alhoewel ik denk dat het verhaal dan nog vrij ingewikkeld is en daarom eerder 8 of 9 jaar zou zeggen).
Kruistocht in Spijkerbroek
Als het dan gaat over Nederlandse klassiekers kan dit geweldige verhaal van Thea Beckman natuurlijk niet worden overgeslagen. Het boek verscheen voor het eerst in 1973, maar is daarna nog talloze malen herdrukt en natuurlijk ook in diverse talen vertaald. En ook de huidige generatie kinderen kan er nog volop van genieten!
De vijftienjarige Dolf gebruikt het prototype van een tijdmachine en belandt tegen zijn wil in de middeleeuwen. Daar ontmoet hij Jenne, die deel uitmaakt van een kinderkruistocht: achtduizend kinderen zijn op weg naar Jeruzalem om de stad te bevrijden van de Arabieren. Dolf sluit zich aan en komt er al snel achter dat het gevaar niet schuilt in de reis en ontmoeting met de vijand, maar dat het echte gevaar veel dichterbij is.
Geschikt vanaf 12 jaar.
Mocht je geïnspireerd zijn geraakt door deze lijst dan wens ik je heel veel kijkplezier! Liever eerst lezen voordat je de films gaat kijken kan natuurlijk ook! De boeken waarop de films gebaseerd zijn bestel je eenvoudig via onderstaande links: