Tip: De leukste boekverfilmingen – deel 1

Boekverfilmingen; er zijn er inmiddels honderden gemaakt. En alhoewel films niet altijd kunnen tippen aan boeken ben ik toch vaak erg gecharmeerd van de filmversie. De bekendste kinderboekenreeks die is verfilmd is ongetwijfeld die over de jonge tovenaar Harry Potter. Ik begon hier zelfs met de films om nu pas de boeken te gaan lezen (in het Engels, dat dan weer wel. Aan de Nederlandse benamingen van de personages zal ik denk ik nooit kunnen wennen).

Van eigen bodem

Maar ook in ons eigen land worden al decennia de mooiste kinderboeken geschreven waarvan een groot aantal inmiddels ook verfilmd is. Ik zette mijn favorieten voor je op een rijtje. Mocht je deze vakantie een keer niks te doen hebben dan hoef je je niet te vervelen!

De mooiste klassiekers

Als er iemand een enorme schat aan prachtige verhalen voor kinderen heeft nagelaten is het Annie M.G Schmidt wel. Hele generaties zijn inmiddels opgegroeid met haar werk. Volkomen terecht dus dat een aantal titels – prachtig – verfilmd zijn:

Minoes

Poes Minoes uit de Emmalaan verandert plots in een jongedame.  Het is raar, maar heeft ook voordelen. Zo vertellen bevriende katten haar mensengeheimen die Minoes handig doorspeelt aan journalist Tibbe, in ruil voor eten en een slaapplaats.

Geschikt voor kijkers van alle leeftijden.

 

Pluk van de Petteflat

Het welbekende verhaal over de kleine Pluk met zijn rode kraanwagentje. Hij woont in het torenkamertje van de Petteflat waar hij vriendschap sluit met Dollie de Duif, Aagje, de Stampertjes en Zaza, de kakkerlak. Zal het hen lukken om de Torteltuin te redden?

Een prachtig avontuur voor de hele familie.

Wiplalla

Op een dag ontdekt de zevenjarige Johannes achter een pot pindakaas een klein mannetje dat Wiplala heet en kan toveren. Als Wiplala de familie van Johannes per ongeluk net zo klein maakt als hijzelf is, begint een groot avontuur. Kunnen ze ooit weer normaal worden?

Een avontuurlijke film, geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

 

Dikkertje Dap

Een vrolijke, luchtige film uit 2017, helemaal gericht op peuters en kleuters. Een zoet verhaal over de vriendschap tussen een kleine jongen en zijn pratende giraf. Dit tegen de achtergrond van een typisch Hollands dorp met bruggetjes, een klein, knus schooltje een één wegwijzer met daarop twee richtingen: ‘school & dierentuin’. Heerlijk eenvoudig en onschuldig. Natuurlijk komt ook de tekst van het alom bekende gedicht voorbij, net als de onmisbare rode laarsjes voor de regen.

Lees ook: Dikkertje Dap in de bios

Oer-hollands

Naast de klassiekers van Annie M.G. is er nog een aantal oer-Hollandse klassiekers verfilmd. De verhalen zijn inmiddels wat gedateerd, maar de films zijn dat zeker niet! Met deze drie films vol kwajongensstreken en avontuur vermaakt de hele familie zich zeker weten!

Dik Trom

In 2010 verfilmd en eigenlijk geen boekverfilming, maar een nieuw, modern verhaal. Hoofdpersoon Dik is wel gebaseerd op de hoofdpersoon uit de boekenreeks van C. Joh. Kievit.

Dik woont samen met zijn ouders in Dikkedam, waar iedereen houdt van heerlijk eten en geniet van het leven. Alles verandert wanneer de familie verhuist naar Dunhoven om daar een restaurant te beginnen. Dat lijkt gedoemd te mislukken. Zal de familie Trom het hoofd boven water weten te houden tussen alle dieet- en sportfanaten?

Geschikt bevonden voor alle leeftijden Persoonlijk zou ik toch gaan voor 4+ omdat het verhaal anders niet goed te volgens is.

Pietje Bell 1 & 2

Twee prachtige verfilmingen van de avonturen van de ondeugende Pietje Bell en zijn vriendjes van ‘de bende van de Zwarte hand’. Samen maken ze buurman Geelman het leven zuur, beleven ze doldwaze avonturen én staan altijd klaar om een ander te helpen.

Voor kijkers van alle leeftijden

De schippers van de Kameleon 1 & 2

Nog zulke geweldige klassieke verhalen waar al veel kinderen van genoten hebben. Knap verfilmd door regisseur Steven de Jong met een cast die bol staat van de bekende gezichten.

Beleef de avonturen van Hielke en Sietse Klinkhamer ui het Friese dorp Lenten. Met hun welbekende orde bootje gaan ze op avontuur of schieten waar nodig te hulp.

Vanaf 6 jaar

Voor stoere kids

Voor de stoere jongens en meiden onder ons zijn er de prachtige boekverfilmingen van het geweldige werk van de meester der griezelverhalen, Paul van Loon. Op Meester Kikker na hebben wij ze allemaal al heel vaak gezien. Deze spannend verhalen gaan nooit vervelen!

Dolfje Weerwolfje

Een geweldig leuke film voor het hele gezin. Kijk mee hoe Dolfje ontdekt dat hij een weerwolfje is, kennis maakt met Opa Weerwolf en hoe hij zijn bijzondere krachten verborgen weet te houden voor een nieuwsgierige buurvrouw…

Gebaseerd op het eerste boek uit de inmiddels 25 boeken tellende reeks. Geschikt vanaf 6 jaar.

De Griezelbus

Voor de iets oudere kijkers en de papa’s en mama’s die in hun jeugd genoten van de gelijknamige boekenreeks is er De Griezelbus.

De 11-jarige Onnoval wordt op school flink gepest. Als het meisje op wie hij verliefd is verkering krijgt met de grootste pestkop van de klas besluit Onnoval een verhaal te schrijven genaamd: De Griezelbus. Uiteindelijk wordt zijn verzonnen griezelschoolreisje werkelijkheid en komen alle kinderen van de klas echt in gevaar. Onnoval probeert zijn verhaal, dat hij aan de duivelse Ferluci heeft gegeven, terug te krijgen om een ‘happy end’ te schrijven, maar dat gaat helaas niet zomaar…

Geschikt vanaf 9 jaar.

Foeksia de miniheks

Eigenlijk helemaal niet griezelig, maar juist heel vrolijk en aandoenlijk is de film over Foeksia de miniheks.

Tovenaar Kwark vindt in het Heksenbos een ei waar geen vogel uit blijkt te komen, maar een piepklein heksje. Ze wil graag net zo goe dleren toveren als haar vader en is dolblij dat ze naar de heksenschool mag.

Behalve leren toveren vliegt Foeksia graag op haar bezem door het Heksenbos. Wanneer het bos wordt bedreigd bedenkt ze samen met haar mensenvriendje Tommie een plan om het Heksenbos te redden.

Geschikt vanaf 6 jaar.

Meester Kikker

Meester heeft een supergeheim: hij is soms een kikker! De kinderen in de klas geloven er niks van, totdat hij op een dag op school komt met kroos in zijn haar. Zijn kleren zijn nat en gescheurd. De meester zegt dat hij is aangevallen door een ooievaar… Het is het begin van een komisch, maar ook spannend  avontuur.

Vanaf 6 jaar.

__________________________________________________________________

Met deze lijst kun je vast al een hele tijd vooruit! Maar ook voor de wat oudere kinderen zijn er prachtige Nederlandse boeken verfilmd. Deel 2 van deze lijst volgt binnenkort dus hou de pagina in de gaten!

Snel beginnen met kijken? De films zijn eenvoudig te bestellen via onderstaande links:

Annie M.G. Schmidt

Nostalgie

Griezelen