Leesspellen van uitgeverij Zwijsen – maak van leren lezen een feestje!

Bijna is het zover! Vanaf 11 mei mogen de kinderen weer naar school. Voorlopig alleen nog niet de hele week dus een deel van het onderwijs zal toch nog thuis verzorgd moeten worden. En gelukkig kan dat ook op een ontspannen en gezellige manier, bijvoorbeeld met de nieuwste leesspellen van uitgeverij Zwijsen! De nieuwe spellenlijn is geschikt voor kinderen vanaf circa 6 jaar en sluit aan bij de methode Veilig Leren Lezen. Zo ben je dus thuis 100% verantwoord bezig en sluit je aan bij de leerstof van school. Wij testten voor jullie Zinnen maken en het Memospel en daar werd deze mama-juf heel blij van!

Leesspellen van Zwijsen – leesplezier voor jong en oud

Met de vrolijke nieuwe leesspellen van Zwijsen wordt leren lezen echt een feestje! De spellen zijn vrolijk en kleurrijk en de komische dieren op de verpakking spreken direct aan en beloven heel veel speel- en leesplezier.

Leesspellen van Zwijsen

Kinderen vinden het ook altijd erg leuk om thuis iets van school te herkennen. Mijn eigen kleuter zegt iin elk geval altijd meteen ‘Hé, die hebben wij op school ook!’. School in huis halen is voor veel kinderen erg interessant. Door herkenbare materialen in te zetten zijn ze al snel gemotiveerd en leren ze thuis spelenderwijs een heleboel nieuwe kennis en vaardigheden.

Zwijsen Memospel

Allereerst testten wij het nieuwe Memospel.

Met dit memospel leren kinderen snel woorden herkennen, breiden ze hun woordkennis uit en oefenen ze hun woordenschat. Hoe meer woorden kinderen kennen, hoe makkelijker ze lezen.

Dat uitbreiden van de woordenschat gaat met dit spel zeker lukken. Het bevat maar liefst 90 kaartjes en dus 45 paren. Het spel kan dus gemakkelijk door een groepje kinderen in de klas gespeeld worden of gezellig thuis met het hele gezin.

Zwijsen Woord memory

De afbeeldingen zijn allemaal heel duidelijk en eenvoudig. Wat ik heel fijn vind is dat alle dieren en voorwerpen er levensecht uitzien. Op de Pabo vertelde een docent ooit dat al die gekleurde spellen en puzzels erg mooi zijn, maar dat er nu eenmaal geen paarse kippen en blauwe olifanten bestaan. Ik heb dit altijd onthouden. Als je kinderen iets wil leren over de wereld blijf dan dichtbij de werkelijkheid zoals met dit prachtige Memospel.

Het spel wijst zich verder eigenlijk vanzelf. Kinderen zijn meestal al wel bekend met memory en kunnen het spel eenvoudig zelfstandig spelen. Het niveau van de woorden is vrij hoog dus het spel is geschikt vanaf ongeveer halverwege groep 3 (of voor kinderen met dat leesniveau).

Zwijsen memospel

Wij kozen er dit keer voor om nog niet alle kaartjes te gebruiken. Als jet met zijn tweeën speelt zijn 45 paren best veel en zo is het spel ook een volgende keer weer leuk en uitdagend.

Tips voor in de klas

Nu ben ik natuurlijk niet voor niets juf. Op school zijn we veel bezig met bewegend en coöperatief leren en een memoryspel is hier uitermate geschikt voor. Zo kun je de kaartjes inzetten voor Mix en koppel, een coöperatieve werkvorm waarbij kinderen rustig rondlopen door de klas (of heerlijk buiten, zeker nu we vanwege het Coronavirus veel naar buiten willen) en op een afgesproken teken op zoek gaan naar hun maatje. Deel aan de ene helft van de groep de woorden uit en aan de andere helft de bijbehorende plaatjes en jullie kunnen van start.

Leespellen van Zwijsen - Memo spel

Lees ook: Spelenderwijs letters leren

Leesspellen van Zwijsen – Zinnen maken

Naast het Memospel is er ook nog het hilarische spel Zinnen maken. Heel eenvoudig eigenlijk maar zo leuk bedacht! Echt een aanwinst in de lesmaterialen met ook weer veel mogelijkheden voor school.

Leesspellen van Zwijsen - Zinnen maken

Met dit kaartspel maken kinderen zélf grappige zinnen met losse zinsdelen. Wat dacht je van: Kietel nooit… een vreemde… aap met witte sokken. De delen zijn op veel manieren te combineren tot zinnen die op de lachspieren werken!

Spelen maar

Wat aan dit spel erg leuk is, is dat het zowel samen als individueel gespeeld kan worden. Kinderen die graag bezig zijn met lezen kunnen zich hier ook prima zelf mee vermaken. Het vormen van correcte zinnen is wel een hele uitdaging dus ik zou dit spel inzetten eind groep 3 en ook voor groep 4 is het nog ontzettend leuk!

Doel van het spel is drie kaarten met losse zinsdelen te combineren tot leuke zinnen die op de lachspieren werken.

Leesspellen van Zwijsen - Zinnen maken

Je kunt je voorstellen dat dit tot hilarische taferelen leidt! Weer een heel leuk spel om kinderen samen te laten spelen. Laat ze om beurten een kaartje neerleggen of laat ze ook hier weer lopend op zoek gaan naar twee maatjes met wie ze samen een zin kunnen maken. Thuis speel je het spel natuurlijk ook gewoon gezellig aan de keukentafel.

Het spel bevat 30 kaarten. Om beurten pakken de spelers drie kaarten. Kun je een zin maken? Dan mag je ze houden en je zin voorlezen. Lukt het niet dan is de volgende aan de beurt.

Tips voor in de klas

Op school zou je het spel nog kunnen uitbreiden door de opdracht te geven de gemaakte zinnen op te schrijven. Kinderen kunnen dit zelfstandig en individueel doen of in tweetallen. Een andere mogelijkheid is om één kind een zin t elaten maken en voorlezen en een ander kind de zin op te laten schrijven. Op deze manier zou je zelfs klassikaal door de kinderen een dictee kunnen laten afnemen.

Allemaal leuke afwisselende werkvormen om het leesplezier en de leesmotivatie te vergroten.

Voor meer informatie over deze en andere leuke spellen die aansluiten bij school kun je terecht op de website van uitgeverij Zwijsen.

Lees ook: Lezen en schrijven met de Gorgels taalspellen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.