Spelletjes voor peuters – dit zijn onze vier favoriete leerzame spelletjes

Kan jouw kindje momenteel niet naar de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf? En wil je toch graag de ontwikkeling stimuleren? Dan is spelletjes spelen een ontzettend leuk en handig middel! Ik geef vandaag vier tips voor leuke leerzame spelletjes voor peuters. Eenvoudig verkrijgbaar niet duur, ontzettend leuk én hartstikke leerzaam.

Nijntje – Bonte ballonnen

Lieve Nijntje, wie is er niet groot mee geworden? Dit geweldig leuke spel van Nijntje en haar vriendjes ken ik nog uit mijn eigen kindertijd. Onze oudste kreeg het destijds voor zijn tweede verjaardag en sindsdien hebben we er zowel thuis als op mijn werk eindeloos mee gespeeld. Gooi met de dobbelsteen en zoek de juiste kleur ballon erbij. Perfect om kleuren te leren en omdat een spelronde maar zo’n 5 minuten duurt ideaal voor de korte spanningsboog van je peuter.

spelletjes voor peuters - bonte ballonnen

Balanceerspel

Er zijn tal van balanceerspellen op de markt in verschillende prijsklassen. Duur hoeft het echter zeker niet te zijn want deze eenvoudige, goedkope variant van de Kruidvat doet al jaren prima dienst en is ook veel mee naar mijn werk geweest. Ook dit spel is weer perfect geschikt voor het oefenen van de kleuren en daarnaast leren kinderen over balans/evenwicht wat het spel net wat uitdagender maakt. Ook voor kleuters is het nog erg leuk!

balanceerspel krokodil

Tip: Bij Hema vind je deze leuke stapelaapjes. Kinderen vinden het erg leuk om hier de mooiste constructies mee te maken en ook dit is een goede oefening in het balanceren van voorwerpen.

Lotto – oefenen met combineren en onderscheiden

Ook Lotto is er in tientallen varianten. Veel sluiten aan bij boeken of tekenfilms dus er is altijd wel iets bij wat je kindje leuk vindt. Met een lottospel leren kinderen gedetailleerd kijken en vergelijken. Je kunt spelen met een kaart per persoon, maar ben je met zijn tweetjes dan kun je het ook net wat moeilijker maken door ieder twee kaarten te nemen. Zelf hebben wij een oud spel van kabouter Noddy in de kast, maar ook een hele mooie spellendoos van Rupsje Nooit Genoeg waar een prachtig lottospel in zit. Van deze laatste zijn ook kleine doosjes met lotto te koop, vaak voor een paar euro bij de grotere discounters. Heel veel spelplezier bijna voor nop!

spelletjes voor peuters - Lotto rupsje nooit genoeg

Tip: Pauline Oud ontwerpt mooie lottospellen bij haar prentenboeken. De spellen zijn digitaal dus je moet zelf knippen en lamineren, maar daarom zijn ze wel heel betaalbaar. Leuk voor thuis of in de klas!

Hema heeft ook hier weer een hele leuke betaalbare variant in het assortiment. Ook leuk als verjaardagscadeautje!

Magneetspellen – ontdek de werking van magnetisme

Altijd leuk: spelletjes met magneten. In ons geval ook weer een mooi houten spel waarbij je met je hengel visjes moet vangen. Een eenvoudige variant, maar de werking van magneten op zich is al leerzaam en de meeste kinderen vinden dit heel boeiend. Er zijn ook varianten te vinden waarbij er punten op de visjes staan en natuurlijk zou je hier ook zelf voor kunnen zorgen om het spel wat moeilijker te maken en wat uitdagender voor grote broers en zussen.

magneetspel vissen

Een andere vorm van magneetspellen zijn de doolhoven waarbij kinderen met een pen een voorwerp op de juiste plaats moeten leggen. Of een balletje door een doolhof leiden. Deze spellen zijn ontzettend goed voor de fijne motoriek en het oefenen met de concentratie. Het was dan ook een van de eerste dingen die ik kocht toen ik een eigen peutergroep ging leiden. En ook deze spellen blijven een hele tijd leuk, kinderen t/m ongeveer 6 jaar kunnen hier nog geconcentreerd mee bezig zijn.

spelletjes voor peuters - magneten

Ook hiervan vond ik weer een hele mooie variant bij Hema.

Hema doolhof

Lees ook: Review Spot de robot

Inmiddels zijn mijn kinderen een stuk ouder en spelen we weer hele andere spelletjes. Binnenkort laat ik je de leukste spellen voor kleuters en 8+ zien.

foto header: Soraya Irving via Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *