Heb jij ook de droom om je eigen boek in de winkels te zien liggen? Maar weet je gewoon niet waar te beginnen? Heel herkenbaar! Schrijven kun je leren, maar er zijn maar weinig mensen die zomaar even een kant-en-klaar boek uit hun mouw schudden dat zonder hobbels op de weg gepubliceerd wordt. Omdat ik weet hoe lastig het kan zijn en hoe fijn het is als andere auteurs tips en ervaringen delen geef ik je in dit artikel vandaag graag tips voor het schrijven van een prentenboek.
Het thema
Natuurlijk begint je verhaal altijd bij een thema. Prentenboeken zijn over het algemeen geschikt voor jonge kinderen tot en met ongeveer 6 jaar. Voor deze doelgroep is het belangrijk om dichtbij de belevingswereld te blijven. Anders wordt het al snel te abstract en kunnen kinderen zich niet zo gemakkelijk in het verhaal verplaatsen waardoor de aandacht tijdens het (voor)lezen sneller verslapt.
Zo gaat mijn eigen boek (dat geschikt is voor nét wat oudere kinderen in groep 3 en 4 van de basisschool) over voetbal. Een thema waar het overgrote deel van de kinderen ‘iets’ mee heeft en dat jarenlang mee kan. Doordat kinderen al voetballen of dit misschien willen gaan doen willen ze hier maar wat graag over lezen en zullen ze een boek over dit onderwerp sneller oppakken dan een boek dat niet aansluit bij hun interesses.
Denk dus goed na waar jouw boek over moet gaan. Het kan een sport zijn, maar natuurlijk zijn ook thema’s als vriendschap, verdriet, op vakantie gaan en dieren onderwerpen die dichtbij kinderen staan en die veel kinderen aanspreken.
Kort en bondig
Omdat je schrijft voor jonge kinderen is het belangrijk om je tekst eenvoudig en kort te houden. Een zin als ‘Beer loopt door het bos’ is prima. De zin bevat geen moeilijke woorden en is ook grammaticaal eenvoudig waardoor kinderen goed kunnen begrijpen wat er vertelt wordt. Het verhaal zal grotendeels ook verteld worden door de illustraties. Zorg dus dat je geen overbodige informatie geeft en niet teveel uitweidt.
Dit is een van de moeilijkste aspecten van het schrijven weet ik uit ervaring. Zelf vind ik het prettig om eerst de tekst te schrijven zoals ik die in mijn hoofd heb en later te schrappen. Als je tijdens het schrijven van de eerste versie al krampachtig gaat bedenken hoe het zo perfect mogelijk op papier komt leidt dat enorm af van het verhaal. Het verstoort wat mij betreft het schrijfproces dus eerst een ruwe versie en daarna schaven maar!
Leuk weetje: tijdens het schrijven van dit artikel wijst WordPress mij erop dat mijn zinnen te lang zijn. Zo zie je maar, iets weten en het daadwerkelijk toepassen zijn twee verschillende dingen. 😉
Een prentenboek schrijven – illustraties
Zoals ik al zei zijn tekeningen onmisbaar in een prentenboek. Jonge kinderen hebben de visuele ondersteuning nodig om het verhaal te kunnen begrijpen. Daarnaast zijn mooie kleurrijke illustraties prikkelend waardoor ze nieuwsgierig worden naar het verhaal. Zo kunnen ze hun aandacht weer gemakkelijker bij het verhaal houden.
Let op: houdt bij het schrijven rekening met de illustrator! Ik heb enorm geboft met Hélène Jorna die met mij in overleg ging en mijn verhaal prachtig heeft weten weer te geven. Toen ik haar sprak kwam ik er pas achter dat sommige dingen leuk overkomen in de tekst, maar dat het soms enorm lastig is dit te vertalen naar een tekening. Geef dus niet teveel informatie in één spread en denk na over de omgeving van je verhaal. Zorg ook dat het aantal personages overzichtelijk blijft. In mijn geval was een schoolklas van vijfentwintig leerlingen ondoenlijk geweest. Dus nu zijn het er twaalf waardoor het geloofwaardig is en ook overzichtelijk blijft.
Succes!
Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips. Ik wens je veel succes en schrijfplezier en vooral: geef nooit op!
Lees ook: De klas van juf Bertine – samen lezen over hobby’s
l