Review Spot de robot – uitdagend zoekspel voor jong en oud

~Door Majonne~ Ben je nog op zoek naar een leuk spel voor de vakantie? Gastblogger Majonne testte met haar kinderen Spot de robot. Een uitnodigend en spannend zoekspel waar de hele familie uren speelplezier aan kan beleven. Of je nu samen speelt of alleen, er een wedstrijdje van maakt of juist niet, met dit spel vermaakt iedereen zich uitstekend!

Spot de robot – uitgeverij Bis Publisher – ISBN 9789492938107 – leeftijd 5+

spot de robot

Opbouw

Spot de robot zit eenvoudig in elkaar, een tweezijdig spelbord, 4 grote dobbelstenen en muntjes. De speluitleg staat in de doos gedrukt, dus ook die raak je niet snel kwijt. Je hoeft enkel het spelbord uit te klappen en de dobbelstenen uit de doos te pakken en je kan gaan spelen. En na het spel, is het net zo makkelijk weer opgeruimd.

Wie is het snelst? Spot de robot!

Op het spelbord staan 81 verschillende, unieke robotjes. Ze bestaan uit een antenne, hoofd, lijf en benen. Deze 4 onderdelen staan op 4 dobbelstenen. Op elke dobbelsteen staan 2x 3 verschillende opties. Bijvoorbeeld 3 verschillende kleuren lijf. Het doel van het spel is simpel, je rolt met de dobbelstenen, hier komt een uniek robotje uit die alle spelers tegelijk moeten zoeken op het spelbord. Spot de robot dus. Wie de robot het eerst spot en GESPOT roept, krijgt een muntje.

Je kan spelen tot de eerste speler een bepaald aantal muntjes behaald heeft, maar je kan ook een tijd afspreken of een bepaald aantal worpen. Dit maakt het spel ook leuk, je kan een lang spel spelen, meerdere korte spelletjes spelen of even tussendoor een spelletje doen. Het spelbord van Spot de robot is dubbelzijdig, beide zijden hebben hetzelfde niveau, de robotjes staan alleen op een andere plek.

Kleurrijk

Het spel is zeer uitnodigend, met al die vrolijke kleurtjes en lachende robotjes. Vriendjes die langs komen trekken direct naar het spel toe.

Gaan we al spelen?

Dochter van 6 staat direct te stuiteren bij het zien van het spel Spot de robot. “Oh robots, ik houd van robots. Dat spel is voor mij toch?” Nee, voor ons allemaal. “Ah maham, maar ik mag het wel spelen toch, gaan we het nu spelen?” Dochter van 10 vindt het maar een spel voor kleintjes. Maar zodra we gaan spelen, zit ze toch wel heel snel aan tafel en uiteindelijk zelfs óp tafel. Ze is fanatiek met spelletjes en Spot de robot maakt haar wel zeer fanatiek!

Papa mag niet meer mee doen.

Al snel zitten we met zijn allen om het bordspel. We bedenken omschrijvingen om de robots aan te duiden. Zo kunnen we omschrijven waar we naar zoeken.

Het blijkt nog niet zo eenvoudig om de juiste robot te spotten. Zo denk je dat je hem hebt maar heeft die verkeerde benen of een andere antenne. En dan wil je ook nog sneller zijn dan die ander. Al snel leunen we steeds verder over het bord, de oudste zit zelfs op de tafel. Af en toe moet iedereen weer achteruit want als iedereen met zijn hoofd erboven hangt, is het bord bijna niet meer te  zien.

Iedereen heeft zo zijn eigen tactiek om Spot de robot te spelen. De een zoekt naar het hele plaatje, de ander zoekt naar 1 deel en dan de rest en de volgende roept bij bijna elke robot gespot. Papa is wel heel goed in dit spel en al snel wordt hij verbannen. Papa mag niet meer mee doen!

Fanatiek

Hoewel spot de robot eenvoudig te spelen is, wordt iedereen er heel fanatiek van. Er volgt onenigheid als iemand vergeet “gespot” te roepen. Wie krijgt dan het punt, degene die het als eerst zag of degene die er dan ook nog aan dacht gespot te roepen… Het is eerlijker als iedereen tegelijk start met zoeken. Wij verborgen de dobbelstenen, noemden de 4 onderdelen op en gingen dan van start. SPOT DE ROBOT!

spot de robot

Als je lang speelt, begin je bijna te weten waar bepaalde combinaties zich bevinden. Dan is het leuk dat je alleen maar het speelbord om hoeft te draaien en de robots staan allemaal op een andere plek. Kinderen kunnen door de eenvoud van het spel lekker onderling spelen. Dan zijn ze ook beter aan elkaar gewaagd. Een volwassene in de buurt als scheidsrechter is wel nuttig om het gezellig te houden.

Heb je niemand om mee te spelen? Ook dan hoef je je met spot de robot niet te vervelen.

Dochter van 10 vindt het competitie element heel leuk. Die zoekt echt een maatje om mee te spelen. Een potje kan makkelijk even tussendoor, dus er is altijd wel iemand voor te porren. Dochter van 6 vindt het zoeken zo leuk, die vermaakt zich ook alleen met de robots prima. Dobbelen en zoeken kan ook prima alleen. Hoewel spot de robot daar niet voor bedoeld is, leent het spel zich prima voor solo spelen.

Spot de robot is hot

Wij vinden spot de robot een superleuk spel, alleen of met anderen. Het is snel op te starten en op te ruimen, zonder losse onderdelen. Het is kleurrijk en uitnodigend, je kan lang of kort spelen en het leert je goed kijken en patronen herkennen.

Hoe dan ook levert het enorm veel spelplezier en lol op. En dat is natuurlijk het belangrijkste bij een bordspel.

Lees ook: review Ik zie je wel jungle

Gastblogger Majonne is een enorme boekenliefhebber en leest alles wat los en vast zit. Haar leesavonturen zijn te volgen via Instagram en Hebban.

Zin om aan de slag te gaan met Spot de robot? Bestel eenvoudig via onderstaande link.