Review: gezelschapsspellen Dixit & Ticket to ride

Van Enigma Distribution Benelux ontving ik twee prachtige spellen die wij uitgebreid mochten testen: ‘Dixit‘, voor spelers vanaf circa 8 jaar, en ‘Ticket to ride; mijn eerste reis’, voor iedereen van 6 jaar en ouder. Kijk snel mee wat wij van de spellen vonden en of we ze vaker uit de kast gaan halen.

Ticket to ride: mijn eerste reis

P1050301

De serie ‘Ticket to ride-‘ spellen blijkt te bestaan uit maar liefst 5 varianten waarvan ‘mijn eerste reis’ de meeste eenvoudige is. Het spel is volgens de beschrijving gemakkelijk en snel te leren en daardoor een perfecte kennismaking met de Ticket to ride spellenserie. Samen met onze oudste van 6 ging ik enthousiast aan de slag.

De doos waarin het spel zit is in elk geval al erg mooi. Voorop staat een bont gezelschap afgebeeld met achter hen een ouderwetse stoomlocomotief, een oud stationsgebouw en in de verte besneeuwde bergtoppen. Heel mooi vormgegeven en voor mij zeker een spel dat ik in de winkel eens nader zou bekijken.

Dan de inhoud: allereerst tref je een super groot, rechthoekig spelbord met daarop diverse hoofdsteden in Europa, herkenbaar aan kenmerkende gebouwen of voorwerpen. Verder twee stapels met kaartjes en 5 zakjes met gekleurde treintjes. Het ziet er allemaal erg leuk uit.

P1050302

Zoals meestal het geval is wanneer je een voor jou volkomen onbekend spel gaat spelen maken de spelregels in eerste instantie weinig duidelijk. Aan de slag dus maar en gaandeweg ontdekken hoe het spel in elkaar steekt. Dit blijkt goed te werken want al blijft het opletten, we krijgen al snel door wat de bedoeling is. Ik geloof zelfs dat mijn zoon alles sneller doorziet dan ik dus dat het spel eenvoudig te leren is en geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar klopt in ons geval zeker! Doel van het spel is zoveel mogelijk routekaartjes te verzamelen. Dit doe je door steeds een treinkaartje te pakken en een treintje van jouw kleur te plaatsen op een vakje dat bij de kleur van het kaartje past. Op deze manier ‘claim’ je routes en moet je van A naar B zien te komen. Een echt denkspel dus waarbij ook vooruitdenken van groot belang is om voor jezelf de snelste routes veilig te stellen en je treinen tactisch te plaatsen.

P1050305

De spelregels hadden van mij iets uitgebreider gemogen. Zo vond ik het bijvoorbeeld niet helemaal duidelijk wat je moet doen wanneer de 4 treinkaartjes waar je mee begint, op zijn. En een plaats op het bord waar je gebruikte kaarten en nog te spelen kaarten kwijt kunt was ook prettig geweest. Nu ligt alles op stapeltjes langs het bord. Werkt ook, maar het is wat rommelig.

Buiten deze kleine puntjes van kritiek vind ik ‘Ticket to ride; mijn eerste reis’ een geweldig leuk en leerzaam spel! Het zou zeker niet misstaan in een spellenkast op school en ook voor bijvoorbeeld een buitenschoolse opvang is het zeer geschikt. Mijn zoon heeft het spel in elk geval meteen tot favoriet gebombardeerd dus ik denk dat ik al weet wat wij de komende kerstvakantie gaan doen… 😉

Dixit

Wederom een voor mij onbekend spel waar diverse varianten en uitbreidingsets van beschikbaar zijn. De beschrijving, die spanning en mysterie belooft, en een gebruiksvriendelijk spel voor vrienden en familie, spreekt me in elk geval zeer aan. Eens kijken of het spel zo leuk is als ik verwacht…

P1050318

De verpakking van het spel oogt, net als bij ‘Ticket to ride‘ weer erg mooi. Erop afgebeeld zijn een aantal van de speelkaarten en een kaboutertje met een rode puntmuts dat in een vliegend schip de horizon afspeurt. Dit belooft een spel vol fantasie, leuk!

En ook de inhoud ziet er weer prachtig uit! In de doos tref je de spelregels, 36 cijferkaartjes in 6 verschillende kleuren en een mooi spelbord met een landschap vol bloemen, paddenstoelen en een beekje. Daarnaast 6 pionnen in de vorm van konijnen en twee stapels kaarten met schitterende afbeeldingen van prachtige fantasie-landschappen en figuren.

Dixit’ is ook weer een spel dat je onder de knie moet krijgen door er gewoon aan te beginnen. Het is een echt denkspel waarbij een goede concentratie belangrijk is. Erg leuk is dat er bij iedere beurt een ‘verteller’ in het spel is. Dit is de persoon die als eerste een zin bedenkt bij een van de kaarten die hij in zijn hand heeft. De andere spelers kiezen vervolgens een kaart uit hun eigen hand die zij bij de zin van de verteller vinden passen. Iedereen geeft zijn kaart aan de verteller, deze schudt de kaarten en legt ze open op tafel. Doel van het spel is om de kaart van de verteller te vinden. Dit gebeurt door te stemmen met de eerder genoemde cijferkaartjes. Het spel is afgelopen wanneer de laatste kaart getrokken is en degene met de meeste punten (de puntentelling is te vinden in de handleiding) wint het spel.

P1050319

Ben je op zoek naar een origineel spel voor kinderen vanaf 8 jaar, waarbij ze worden uitgedaagd om hun fantasie te gebruiken en goed op te letten, dan is ‘Dixit’ absoluut een aanrader! Wederom een hele leuke voor de BSO, maar ook zeker erg mooi om thuis te spelen met het hele gezin. Laat de feestdagen maar komen!


Enthousiast geraakt? Bestel snel het spel van je keuze en je komt de kerstvakantie wel door!

DixitTicket to ride