Het spel van Vos en Haas – Red het ei

Namens uitgeverij Lannoo mocht ik kennis maken met een vrolijk nieuw spel van Vos en Haas, de vrolijke vriendjes uit de fijne leesboeken van Sylvia vanden Heede. Het spel van Vos en Haas is een uitdagend spel voor iedereen vanaf vier jaar en ook erg leuk om te laten spelen in de klas. Kijk mee en ontdek hoe kinderen mama vogel kunnen helpen haar ei terug te vinden.

Het spel van Vos en Haas – Red het ei – Uitgeverij Lannoo – ISBN 9 789401 473439 – Leeftijd 4+ – Prijs €19,99

Het spel van Vos en Haas

Het spel

Een vogel is haar ei kwijt. En boef Jak sluipt rond in het bos! Help Vos en Haas en hun vrienden om het ei in het nest te leggen voordat Jak het vindt. Maar schiet op, want jullie moeten sneller zijn dan Jak!

Dit vind ik

Het spel van Vos en Haas is een samenspel. Daar ben ik eigenlijk altijd groot fan van want dit betekent dat er niet één winnaar is, maar dat je als team een opdracht volbrengt en samen deelt in de vreugde van de overwinning. Zeker voor jonge kinderen is dit een mooi gegeven en het stimuleert ook de samenwerkings- en sociale vaardigheden. Een mooi uitgangspunt dus voor dit nieuwe spel!

Het spel van Vos en Haas

Doel van het spel is om het juiste spoor, juiste nest, juiste ei én de juiste moedervogel te vinden voordat Jak op het gele vakje komt. Is Jak daar voordat het doel bereikt is? Dan is de missie helaas niet geslaagd.

Overzichtelijk

Ondanks de vele materialen en losse kaarten die de doos bevat is het spel dankzij de rustige vormgeving toch heel overzichtelijk. Niet geheel onbelangrijk voor jonge kinderen, zeker niet wanneer je ze het spel zelfstandig wilt laten spelen. Het speelbord is echt klein, maar dit wordt aangevuld met de lucht-, vlakte- en waterkaarten die samen het speelveld vormen. Het geheel is duidelijk gebaseerd op de wereld van Vos en Haas dus kinderen die bekend zijn met de boeken zullen heel veel herkennen. Dit prikkelt de nieuwsgierigheid en bevordert ook het begrip. Door de bekende elementen zullen kinderen sneller door hebben hoe het spel werkt en wat de bedoeling is.

Het spel van Vos en Haas
Uitproberen

Toch zal het in het begin even zoeken en vooral uitproberen zijn om het spel echt goed te doorgronden. Wat de makers erg leuk hebben gedaan is dat degene die het best een vogel kan nadoen, mag beginnen. Een vrolijke en hilarische start! Om beurten draaien de spelers een zogenaamde plaatskaart uit het speelveld om en kijken of deze exact overeenkomt met een van de zoekkaarten die op het speelbord liggen. Tussen de plaatskaarten zitten ook andere afbeeldingen die vertellen wat de speler mag doen. Zo kun je Jak verplaatsen of een aankoop doen in het kraampje van Rob. Spullen die je daar koopt mogen tijdens het spel worden gebruikt en helpen je om de missie te volbrengen.

In eerste instantie zal er echt een volwassene of ouder kind mee moeten spelen om alles helder te krijgen. De opzet van het spel is erg leuk en past heel goed bij jonge kinderen. Toch zijn er best veel regels en veel kaarten met verschillende betekenissen en dat is best even zoeken in het begin.

Mooie uitdaging

Ben je fan van kinderboeken en dan vooral van Vos en Haas dan mag Het spel van Vos en Haas zeker niet in de collectie ontbreken. Het spel heeft een mooie vormgeving, zit goed in elkaar en stimuleert de ontwikkeling op diverse gebieden. Spelletjes spelen is hoe dan ook leerzaam en vooral heel leuk. Het samen plezier maken en in dit geval ook samenwerken om Jak te verslaan is een mooie en belangrijke ervaring. Een fijn spel voor zowel thuis als op school voor heel veel uren speelplezier.

Lees ook: De geheime gang – coöperatief spel voor speurneuzen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.