Recensie – Dit is een goede gids

Deze zomer gaat het roer om. Mondjesmaat, maar het was tijd om een andere weg in te slaan. Duurzamer leven had al langer mijn interesse en toen ik een mooie winactie zag bij Best of you books, onderdeel van uitgeverij Boekerij, besloot ik een kansje te wagen. Ik won een prachtig pakket inspirerende boeken waaronder ‘Dit is een goede gids’, geschreven door Marieke Eyskoot. Een onwijs praktische gids vol fijne tips en ideeën voor een duurzame lifestyle.

Auteur Marieke Eyskoot – Uitgeverij Boekerij – EAN 9789022590027 – thema Duurzaamheid/lifestyle

Inhoud

Zou je wat bewuster willen leven, en weten wat je zelf kan doen voor een sterk klimaat en een rechtvaardige wereld? Zou je makkelijk verschil willen maken, en ervoor zorgen dat je keuzes ertoe doen? Dan is dit jouw boek.

Dit is een goede gids‘ staat vol praktische en positieve tips op het gebied van eerlijke kleding, natuurlijke verzorging, echt eten, eco-wonen en low-impact reizen, en laat zien dat mooi en verantwoord prima samen gaan. En vooral dat het gaat om goed, niet om perfect: om slimme stappen, doen wat je kan en wat bij je past. Met dit moderne handboek maakt expert Marieke Eyskoot duurzamer leven leuk en bereikbaar. De juiste adressen, innovatieve merken, motiverende inzichten, fijne plekken, verrassende weetjes en handige oplossingen – precies wat je nodig hebt. Want iets goeds doen én het goed hebben tegelijk: kan het veel beter?

En dit vind ik

Voor wie zich net als ik wil verdiepen in duurzamer leven en het maken van bewuste keuzes dan is dit boek een absolute aanrader! Het is geschreven als een magazine met een heldere inhoudsopgave zodat je die informatie die voor jou van toepassing is eenvoudig opzoekt. Daarnaast gaat Marieke vooral uit van praktisch toepasbare ideeën en laat ze bewust zien dat duurzamer leven helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Na het lezen van het boek heb je dus geen excuus meer om jouw lifestyle niet aan te passen!

Leesbaar

Dit is een goede gids is een dik boek over een actueel en ontzettend belangrijk thema, maar het wordt nergens zwaar en is heel fijn leesbaar. Het voorwoord van Eric Corton maakt het belang van dit boek duidelijk en motiveert je als lezer om het in het boek te duiken en nu eens écht aanpassingen te doen om bij te dragen aan een betere toekomst voor onze planeet.

Heel fijn zijn de overzichtelijke cijfers en weetjes die overal in het boek te vinden zijn. Ze zorgen voor afwisseling tussen de stukken tekst en maken in één oogopslag duidelijk dat we met zijn allen nog heel veel te verbeteren hebben. Zo vind ik het ronduit shocking dat er gemiddeld 120 miljoen (!) bomen per jaar gekapt worden om er stoffen van te maken .En nog erger dat we wereldwijd jaarlijks zo’n 2000 miljard euro uitgeven aan schoenen en kleding. Stel je voor wat een berg dat moet zijn!

Inspirerend

Om jouw bijdrage aan die berg te verminderen heeft Marieke tal van praktische tips opgenomen in het boek waarmee je echt het verschil kunt maken en waar je niet eens veel moeite voor hoeft te doen. Meer hierover lees je in het artikel over mijn kastopruiming.

Naast een hoofdstuk over kleding gaat de auteur in het boek ook in op verzorging, eten, wonen en werken en vrije tijd. Kies zelf op welk gebied jij het eenvoudigst een verschil kunt maken en je zult zien dat je direct na het lezen de eerste aanpassingen doorvoert.

Geen excuus meer

Na het lezen van ‘Dit is een goede gids’ heeft niemand meer een excuus om zijn kop in het zand te steken en maar lukraak door te gaan alsof de problemen in de wereld niet bestaan. Ik ben ontzettend blij dat dit boek op mijn pad is gekomen en dat ik het via deze weg met jullie kan delen. Gaat dat lezen, gaat dat lezen zou ik zeggen en zet net als ik de eerste stappen richting een duurzame lifestyle en een bewuster leven.

Tip: Er is ook een speciale editie voor de jeugd: Dit is een goed gidsje. Ook dit boek won ik en binnenkort komt er een leuke winactie aan op Instagram dus neem daar zeker regelmatig een kijkje. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.