Recensie Clara het krantenmeisje: prachtig historisch jeugdverhaal

Vorig jaar mocht ik het eerste boek over de jonge Clara recenseren en dat smaakte absoluut naar meer. Hoe fijn is het dus dat ik ook dit prachtige vervolg mocht lezen en met jullie mag delen. Ik heb ontzettend genoten van dit schitterende historische jeugdboek. Lees snel verder om te zien wat Clara het krantenmeisje zo bijzonder maakt.

Auteurs Tiny Fisscher & Pieter Feller – Illustraties Natascha Blum-Stenvert – Uitgeverij Droomvallei – ISBN 9 789492 844446 – Leeftijd 9+ – Thema geschiedenis/armoede/vriendschap

Clara het krantenmeisje

Het verhaal

Amsterdam, 1911-/1912.

Clara is het allereerste krantenmeisje van het land geworden. Ze is de hele dag op straat en schrijft ook stukjes voor de krant. Zij en haar beste vriend Koos groeien uit elkaar, en op een koude winterse dag gebeurt er thuis iets vreselijks. En dan blijkt Clara’s moeder ook nog eens geheimen te hebben…

En dit vind ik

Met dit vervolg op Clara laten auteurs Tiny Fisscher en Pieter Feller nog eens duidelijk zien dat ze een ijzersterk duo zijn. Met Clara het krantenmeisje leveren ze wat mij betreft een nóg mooier, ontroerender en meer inspirerend verhaal af dan met deel 1.

Terug in de tijd

Zodra je begint te lezen in dit prachtige boek waan je je in het Amsterdam van 1911. Als je deel 1 hebt gelezen zit je er meteen weer in, maar voor wie het eerste boek gemist heeft is er een hele fijne, heldere inleiding zodat je op de hoogte bent van het zware leven van Clara en meteen in dit nieuwe verhaal kunt duiken.

“Het is intussen druk geworden op straat: dienstmeiden met boodschappenmanden, een postbode met een zware tas over z’n schouder, een wasvrouw met een handkar vol linnengoed, vrouwen met kinderwagens, mannen met handkarren en een enkele hondenkar.”

het hele verhaal ademt de sfeer van lang vervlogen tijden waar we ons amper nog een voorstelling van kunnen maken, maar dit bij het lezen van dit boek toch zo dichtbij lijken.

Voorbeeld

Hoofdpersoon Clara heeft het ook in dit nieuwe boek alles behalve makkelijk, maar met haar enorme wilskracht, grote dromen en sterke karakter slaat ze zich overal doorheen. Je kunt niet anders dan haar levensverhaal met grote bewondering lezen. Wat een bewonderenswaardig en inspirerend jong meisje!

“Ineens voelt Clara zich toch weer een beetje trots: ze was op haar school het eerste meisje van de bel geweest en nu is ze ook het allereerste krantenmeisje!”

Geweldig hoe Clara steeds maar weer voorop loopt, nieuwe paden bewandelt en daarmee de weg vrijmaakt voor andere meisjes om uit hun schulp te krijgen en ook dingen te doen die begin 20ste eeuw alleen voor mannen leken weggelegd. Ik vraag me dan toch altijd af of de schrijvers zichzelf als voorbeeld genomen hebben. Ik herken in elk geval een heleboel in deze pittige tante… 😉

Meeslepend van begin tot eind

Van begin tot eind zat ik middenin het verhaal. Ik las Clara het krantenmeisje tijdens het paasweekend in 2 dagen uit. En ik heb toch echt niet de hele dag door zitten lezen. Maar eenmaal begonnen ben je zo een eind op weg. Omdat het verhaal zo heerlijk wegleest en zo meeslepend en op punten ontroerend is dat je het gewoon niet weg kunt leggen. Ik verklap natuurlijk niks, maar het prachtige einde bezorgde me kippenvel en tranen in mijn ogen…

Meer

Ik hoop dat dit einde nog niet helemaal het einde is van Clara en dat we nog veel meer van haar gaan horen. Ze heeft nog zoveel prachtige dromen en eik kan niet wachten om te lezen of deze uit zullen komen. Clara en Clara het krantenmeisje zijn twee echte toppers die je als boekenliefhebber en liefhebber van historische verhalen echt niet mag missen. Nostalgie ten top en bovenal twee schitterende verhalen over ons prachtige land, lang, lang geleden.

Lees ook: Recensie Clara

foto header: Robin Benzrihem via Unsplash

Nieuwsgierig geworden naar Clara? Bestel haar prachtige verhaal eenvoudig via onderstaande link. En bekijk ook eens de andere prachtige Nederlandse jeugdboeken: