Familiebedrijf Avedko: RVS kasten en meer

Heb je dat ook weleens: dat je een tram ziet rijden, signaleringsborden boven de weg in werking ziet of een sloot die bij hoogwater vol wordt gepompt zodat we geen natte voeten krijgen en dat je je dan afvraagt: wie regelt dit allemaal? Hoe krijgen ze het voor elkaar? Kinderen stellen continu van dit soort vragen en zelf kan ik er ook echt nieuwsgierig naar zijn. Hoogste tijd dus om eens op onderzoek uit te gaan naar de mensen achter al deze vernuftige technologie.

Bijzonder familiebedrijf

Wie op internet zoekt naar ‘Besturingskasten’ of ‘Tunnelkasten’ komt al snel terecht bij Avedko, een bijna 100 jaar oud familiebedrijf met een rijke historie, gespecialiseerd in roestvast stalen buitenbehuizingen. Ervaren medewerkers staan klaar om producten te maken geheel naar wens van de klant en volledig aangepast aan de omstandigheden waartegen een behuizing bestand dient te zijn. Avedko verzorgt het volledige proces, van ontwerp tot bezorging van het eindproduct door heel Nederland én daarbuiten.

Onopvallend aanwezig

Bij de term RVS kasten gaat er bij veel mensen waarschijnlijk niet direct een belletje rinkelen. Toch zijn de producten van Avedko alom vertegenwoordigd en kom ook jij ze ongetwijfeld zeer regelmatig tegen.

Wie in de komende zomervakantie een rondje door Nederland maakt komt vast en zeker een heleboel besturingskasten en buitenbehuizingen tegen die allemaal ontworpen en geproduceerd zijn in Dordrecht. Wat te denken van bijvoorbeeld de RVS kasten langs het spoor ter bescherming van het o zo belangrijke besturingssysteem van de trams in onze grote steden?  Of de talrijke grijze kasten waar we dagelijks aan voorbij zoeven op de snelweg? En ook voor wie met het vliegtuig reist heeft Avedko zich ingezet: het bedrijf produceerde voor Schiphol behuizingen voor de verlichtingsapparatuur van baan en terminal. Een belangrijke spil in het veilig laten verlopen van het drukke vliegverkeer.

  

Dichtbij huis

Om de producten van Avedko te zien hoef je overigens niet altijd ver te reizen. Ook bij jou om de hoek zijn de behuizingen van het bedrijf zonder twijfel overal te vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld de welbekende grijze kastjes waar we vrijwel dagelijks aan voorbij lopen zonder erbij na te denken, maar die onmisbaar zijn willen we ‘s avonds met zijn allen gezellig voor de buis zitten. En ook veel glas- en afvalcontainers zijn door het familiebedrijf vervaardigd.

Drijvende kracht

Met al deze ijzersterke producten en jarenlange kennis en vakmanschap is Avedko duidelijk een stille, maar drijvende kracht in ons kleine kikkerlandje. Het schrijven van dit artikel heeft mij de ogen geopend. Vanaf nu zal ik zeker anders kijken naar saaie, grijze kasten, wetende dat er een enorme schat aan kennis, ervaring en vakmanschap schuilgaat achter al deze alledaagse dingen.

Bronnen foto’s:

Foto 1 & 4: Avedko – Foto 2: Unsplash – Foto 3: Pixabay