Eindelijk kan ik jullie dan voorstellen aan mijn nieuwe prentenboek ‘Op zoek naar mama’. In dit vrolijke boek volgen we de vriendjes Liam, Mila en Balou als zij een wel heel bijzondere ontdekking doen. Samen met hen gaan we op een echt winter avontuur en leren zo van alles over dit fijne seizoen.
Op zoek naar mama – het begin
Begin 2023 werd ik door Jana en Laura, twee bevlogen logopedisten benaderd met de vraag of ik voor hen een prentenboek zou willen schrijven. Daar hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken! Laura en Jana wisten precies wat zij wilden en voorzagen mij van een uitgebreide woordenschat lijst met begrippen die zij graag in het boekje terug zouden zien. Met dit kader en natuurlijk het thema ‘winter’ ging ik aan de slag.
Logopedisch verantwoord
Dat er al zo goed over het boek was nagedacht maakt dat ‘Op zoek naar mama’ niet zomaar een prentenboek is, maar een boek met heel veel diepgang én mogelijkheden, juist ook voor kinderen met problemen in de spraak-taalontwikkeling. Vanuit mijn werk als leerkracht in het speciaal basisonderwijs had ik al aardig wat kennis over logopedie en taalontwikkelingsstoornissen en met de kennis van Laura en Jana hierbij hebben we samen echt een waardevol boek weten te creëren.
De vrolijke kleurrijke illustraties zijn van Janienke van kim-tim illustratie . Woorden die geen plekje kregen in de tekst zijn door haar knap in de prenten verwerkt wat veel aanknopingspunten biedt om tijdens en na het voorlezen met kinderen in gesprek te gaan.
Rijm
Toen het verhaal al vrij ver gevorderd was kreeg ik de vraag of het misschien ook op rijm zou kunnen. Nu ben ik altijd al dol geweest op rijmen en schreef als kind al hele schriftjes vol met gedichten dus natuurlijk ging ik ook deze uitdaging graag aan. Het kunnen onderscheiden van klanken is een belangrijk onderdeel van het fonemisch bewustzijn van jonge kinderen. Met rijmen oefenen zij deze vaardigheid die hen later helpt bij het leren lezen. Door rijm toe te passen in het boek kreeg ‘Op zoek naar mama’ zo dus nog een fijne extra laag.
Lekker lezen
Maar natuurlijk is voor kinderen het plezier van luisteren naar een verhaal en kijken naar de prenten het aller belangrijkste. Dat het boek stiekem ook heel leerzaam is, is voor jou als volwassen voorlezer een fijne bijkomstigheid, maar belangrijk bij voorlezen is dat het plezier voorop staat! Samen kijken en luisteren en je verwonderen over de inhoud. Samen even fijn tot rust komen met een gezellig momentje onverdeelde aandacht. Voor mij persoonlijk zijn er weinig dingen zo ontspannend als lezen en voorlezen en het belang van voorlezen is de afgelopen jaren door diverse onderzoeken duidelijk onderstreept. Met ‘Op zoek naar mama’ beleven kinderen een fijn moment van rust én leren zij ongemerkt een heleboel over de winter terwijl zij hun woordenschat en luistervaardigheid vergroten.
Om nog extra met de woordenschat te oefenen maakte ik een vrolijke woordenschatkleurplaat.
Nog meer leesplezier
Ben je enthousiast geworden en wil je het boek bestellen? Dat kan via Taalavonturen.be, de website van Laura en Jana. Naast het boekje vind je hier ook een heleboel prachtige materialen en downloads om de taalontwikkeling van jouw kindje of jouw leerlingen te stimuleren.
Natuurlijk kan ik ook altijd persoonlijk het boek in jouw klas of op de groep komen voorlezen! Het verhaal is geschikt voor peuters en kleuters vanaf circa 3 jaar. Het is multicultureel en gedrukt in een dyslexie vriendelijke lettertype. Nieuwsgierig geworden? Neem geheel vrijblijvend contact op om te zien wat ik je kan bieden. Hopelijk tot snel!
Lees ook: fonemisch bewustzijn – leerlijn en startactiviteiten