Shoplog school – als de juf naar de Action gaat, lezen en rekenen

Ongetwijfeld herkenbaar voor iedere leerkracht: een rondje Action zónder aankopen te doen voor school is bijna onmogelijk! Ook ik was weer de klos en moest gewoon wat spullen voor onze lees- en rekencircuits meenemen. Memory, schrijven en tafelsommen oefenen, met deze materialen leren kinderen spelenderwijs een heleboel!

Voor het leescircuit – memory

Hier werd ik echt heel erg blij van! Een memoryspel met eenvoudige woorden in lees- en schrijfletters. Eindelijk eens geen hoofdletters of dusdanig moeilijke woorden dat groep 8 er bij wijze van nog moeite mee zou hebben.

Er zijn op internet ook heel veel printbare versies te vinden van memoriespellen die aansluiten bij onze methode Veilig leren lezen, maar alles zelf maken is een fikse klus en dit spel spreekt kinderen denk ik net wat meer aan.

Action memospel

Het doosje bevat een spelbord, 12 dopjes om de gaten af te dekken en 10 memoriekaarten waarvan er 4 bruikbaar zijn voor het leescircuit: een met schrijfletters waar kinderen de hoofd- en gewon letters bij elkaar moeten zoeken, een waarbij je moet luisteren naar de beginklank, en twee waarbij je woord en plaatje moet matchen. Voor het rekenen is er een mooie plaat met sommen tot 20, een met het tellen van voorwerpen en een met afbeeldingen waarbij je de twee helften bij elkaar moet zoeken. Alle platen hebben 2 zijden dus voor het leescircuit zijn er 8 kaarten om te spelen.

Het grote voordeel van dit spel is dat kinderen er prima zelfstandig mee kunnen werken. Er zijn ook nog kaarten voor klokkijken en een waarbij je dezelfde plaatjes moet zoeken dus het spel is bruikbaar vanaf groep 1 t/m groep 4. Voor onze groep 3 in het speciaal basisonderwijs zijn de leeskaarten echt perfect en wij kunnen er een hele tijd mee vooruit! Het spel kost maar €3,99 en volgens mij absoluut de moeite waard om aan te schaffen.

Tafelsommen oefenen met de rekenschijf

Nog een aangename verrassing, deze rekenschijf om de tafels te oefenen. Deze kocht ik niet voor in de klas, maar voor onze oudste in groep 4. Rekenen is niet zijn sterkste punt en de tafelsommen blijken vrij pittig. Een goede reden om thuis spelenderwijs aan de slag te gaan!

lees ook: help, mijn kind zit in groep 4! Thuis tafels oefenen

Met de rekenschrijf, die je koopt maar voor €0,79, kunnen kinderen heel eenvoudig hun tafelsommen oefenen en zichzelf controleren. Je draait aan de schijf, zet de pijl bij een som en vervolgens draai je de schijf om en zie je aan de achterkant het antwoord. Prima om kinderen zelfstandig mee te laten oefenen, maar ook heel bruikbaar voor een tweetal. De een kan de antwoorden zeggen terwijl de ander controleert. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Als ik een groep had waarin de tafels aan bod kwamen zou ik er zeker een aantal aanschaffen.

Voor het lees- of schrijfcircuit – krijtfolie

Niet direct onderwijsmateriaal, maar wel heel erg leuk: deze rol krijtfolie. Ik kon hem in elk geval niet laten liggen want ik denk dat het een hele leuke afwisseling kan zijn op het ‘gewone’ schrijven.

Action krijtfolie

De rol is ongeveer 45 x 200 cm en bevat naast het folie 5 krijtjes en een onderlegger. Ideeën die meteen bij mij opkwamen zijn om de rol in te zetten bij een dictee, bij een buitenles, als afwisseling op de stempels of letterdoos of als beloning bij een schrijfles. Wie netjes werkt kan verdienen om een van de volgende keren op het folie te mogen werken. Het is vooral een leuke afwisselende werkvorm en kan een mooie beloning zijn voor kinderen die misschien wat extra stimulans nodig hebben. Ik ga het folie in elk geval gebruiken in de klas de komende tijd, ik denk dat onze leerlingen het erg leuk zullen vinden!

Lees ook: review de Gorgels taalspelletjes