Leren en bewegen combineren – zo doe je dat, tips voor thuis

Bewegend leren is enorm in opkomst. Zeker met het huidige thuisonderwijs is het een ontzettend fijne vorm van leren waarmee kinderen fijn hun energie kwijt kunnen en op een creatieve manier met lesstof bezig zijn. Eerder gaf ik al praktische tips voor zowel bewegend lezen als rekenen en vandaag geef ik je graag nog wat meer ideeën om thuis het schoolse leren en bewegen te combineren. In dit artikel zie je dat bewegend leren niet altijd heel druk en intensief hoeft te zijn, maar dat het ook op een hele rustige manier kan.

Leren en bewegen – rara, wat voel ik?

Met alleen een kort touw en je wijsvinger kun je heel eenvoudig en op een leuke manier oefenen aan getalherkenning.

Hoe ga je te werk? Je kind neemt plaats op de grond en zit met zijn of haar rug naar je toe. Met je wijsvinger teken je een getal bij je kind op de rug. Vervolgens legt je kind dit getal met behulp van het touw voor zich op de grond.

Foto: Andrew Buchanan via Unsplash

Tip: wil je het nog moeilijker maken dan doe je de oefening geblinddoekt en moet het cijfer dus blindelings met het touw worden neergelegd. Hiervoor is een hele goede coördinatie nodig en doen de handen dus al het werk. Goed voor de motoriek en tactiele vaardigheden.

Leren en bewegen met het rekenhuisje

In een eerder artikel kon je al kennismaken met het rekenhuisje. Een huisje dat je eenvoudig met krijt op de grond tekent en waar je allerlei leuke rekenoefeningen mee kunt doen. Je kunt het gebruiken voor oudere kinderen, maar ook voor jonge kinderen biedt het tal van mogelijkheden.

Een van de werkvormen die rekenen en motoriek combineert is het gooien met een pittenzak ( of ander zakje of klein zacht voorwerp dat je thuis voorhanden hebt). Noem een som en laat je kind de pittenzak op de uitkomst in het rekenhuisje gooien. Hierbij oefent je kind meteen met richten en het doseren van de kracht die bij het gooien gebruikt moet worden.

Is je kindje nog niet toe aan sommen dan kun je ook gewoon een getal noemen en je kind het pittenzakje daarop laten gooien. Weer een mooie oefening voor het herkennen van getallen.

Tip: je kunt ook een huisje met letters maken en vragen stellen als ‘welke letter hoor je vooraan bij…’. Je kind gooit dan het pittenzakje op de juiste letter.

Rekenen met ballonnen

Ook met een ballon kun je stiekem heel veel doen. De meest eenvoudige oefening die erg leuk is voor kleuters en kinderen begin groep 3 is samen de ballon naar elkaar over slaan. Tel bij iedere tik weer verder en kijk hoeveel keer jullie de ballon over kunnen tikken zonder dat hij op de grond valt.

bewegen en leren met ballonnen
Foto: Gaelle Marcel via Unsplash

Heb je deze oefening meerdere keren gedaan dan kun je natuurlijk ook alle keren nog bij elkaar optellen. Of wat was het kleinste aantal dat gelukt was? En wat het grootste? Door op deze manier na te praten komen ook diverse hoeveelheidsbegrippen aan bod die je kindje straks nodig heeft bij het rekenen.

Bewegen en leren thuis

Ik hoop dat je met deze nieuwe ideeën ook deze laatste week voor de meivakantie weer fijn aan de slag kunt. Het blijft een hele opgave om je kind thuis te onderwijzen, maar met voldoende inspiratie, afwisseling en activiteiten waarmee je fijn naar buiten kunt komen we er wel.

Lees ook: vijf keer originele werkvormen voor bewegend lezen

Foto header: Jéssica Oliveira via Unsplash