Inrichten van een kleutergroep- zo ziet onze klas eruit

Inmiddels zit de vakantie er dan echt voor iedereen weer op. Hier in het zuiden begonnen afgelopen week de scholen weer. Een moment waar ik dit jaar echt naar uitkeek want eindelijk heb ik dan mijn eigen kleuterklas! Het is inmiddels alweer vier jaar geleden dat ik voor het laatst bij de kleuters stond en ik ben onwijs blij dat ik mezelf weer kleuterjuf mag noemen. De voorpret begint natuurlijk al in de vakantie bij het inrichten van de klas. Kijk je mee in mijn kleuterlokaal?

Sjouwen

Zoals alle collega’s gingen ook mijn duo en ik in de vakantie enthousiast aan de slag. In de eerste week konden we weinig doen omdat de vloer nog gedaan moest worden, maar aan het eind van de vakantie konden we de mouwen opstropen. Het is jammer dat ik heen vóór foto heb want wat was het een puinhoop! Het inrichten van een kleutergroep is flink sjouwen puzzelen, maar het is weer gelukt!

Nu werk ik in het speciaal basisonderwijs en telt onze groep momenteel maar 7 leerlingen waardoor we niet veel tafels en stoelen nodig hebben. Boffen dus want zo hadden we extra veel ruimte om een heleboel gezellige hoekjes in te richten.

Structuur

Om fijn te kunnen werken met kleuters is het natuurlijk allereerst belangrijk om te zorgen voor rust en structuur in de groep. Ik hoop en denk dat onze inrichting hieraan bijdraagt en natuurlijk is er ook de daglijn waarop onze kinderen iedere dag kunnen zien wat er te gebeuren staat.

Inmiddels zijn de dagen een rij omlaag geschoven en heeft iedere dag een kleurtje gekregen. Mijn voorganger werkte hier niet mee, maar ik vind het erg belangrijk dat kinderen houvast hebben bij het zich eigen maken van de wekelijkse structuur.

Lekker lezen

Een hoek die ik uiteraard per se in de klas wilde hebben (en mijn duo gelukkig ook) is de leeshoek. We hebben enorm gepuzzeld om een plekje te vinden en inmiddels heeft de leeshoek vorm gekregen onder het zoldertje. Ik weet nog niet of het zo gaat blijven, maar voor nu staan de boekjes mooi in het zicht, kunnen de kinderen heerlijk zitten en liggen en is de hoek enigszins afgeschermd zodat er rustig gelezen kan worden.

de leeshoek
Heerlijk spelen

Natuurlijk hebben we in onze klas ook een heerlijke huishoek. De meest logische plaats hiervoor is het zoldertje. Groot nadeel is meteen dat observeren en meespelen lastiger wordt. Mijn duo en ik zouden graag een huishoek met echte materialen hebben (servies, glazen et cetera), maar dan moeten we de hoek een keer naar beneden halen en voor nu zien we hier helaas geen mogelijkheid voor. Toch ben heel tevreden met hoe de hoek eruit ziet. De ruimte is lekker groot en de kinderen hebben inmiddels al laten zien dat ze hier tot prachtig spel kunnen komen.

de huishoek
Fijn kliederen

Het laatste wat we echt heel graag ín de klas wilden hebben waren onze verfborden. Afgelopen schooljaar gemaakt door onze geweldige conciërge en onmisbaar bij in een kleutergroep. Het is ons gelukt om een plaatsje te vinden en we zijn er erg blij mee. De kinderen kunnen om het bord heen lopen, er is ruimte voor de verfpotjes en er mag geknoeid worden.

inrichten van het lokaal - het verfbord

Tot zover de tour door mijn lokaal. Het inrichten van een kleuterlokaal kan een flinke puzzel zijn, maar als de stukjes op hun plaats vallen is het resultaat geweldig. Ik kijk ernaar uit om met onze kleuters te werken en spelen in deze gezellige ruimte.

Heb je praktische tips voor de inrichting van het lokaal die je graag met mij en andere collega’s wil delen? Dat kan in de reacties. Ik ben benieuwd!

Lees ook: Structuur in de klas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *