Interview: in gesprek met illustrator Jikke Kuiper over haar kleurrijke werk

Eerder las je op mijn blog al mijn recensie van Kinderfeestjes met een verhaal. Een bijzonder boek dat natuurlijk nooit zo bijzonder zou zijn geworden zonder de illustraties van Jikke Kuiper. Tijd dus om ook haar wat vragen voor te leggen en alles te weten te komen over haar werk, talent en dromen.

Jikke, We volgen elkaar al een tijdje via Instagram, maar ik maakte pas echt kennis met jouw kleurrijke illustraties dankzij Kinderfeestjes met een verhaal, een ontzettend vrolijk en feestelijk boek. Was het voor jou ook een feestje om dit te mogen illustreren?

Het was zeker een feestje om Iris’ verhalen te illustreren! De belangrijkste redenen: Iris houdt van mijn tekenstijl en gaf mij daarom alle vrijheid bij het verbeelden van de personen en wezens in het boek. Ik kon mijn fantasie volledig de ruimte geven om draken en tovenaars te creëren! Onze samenwerking was heel positief; we inspireerden elkaar ook over en weer. Want het verhaal over draak Lekkerbek bedacht Iris nadat zij een illustratie van de draak en een jongetje had gezien in mijn atelier!

Als je tekent bij een tekst, zoals bij Kinderfeestjes met een verhaal, heb je natuurlijk een duidelijke richtlijn. Waar haal jij op andere momenten inspiratie voor je illustraties vandaan?

Mijn inspiratie haal ik uit materialen, verhalen en Instagramchallenges. Als ik bijvoorbeeld met inkt teken, ontstaan er vanzelf andere creaties dan wanneer ik toevallig allemaal restjes zwart karton voor me heb liggen. Afgelopen najaar tekende ik dagelijks tijdens de internationale instagramchallenge #Folktaleweek. Dat is een wereldwijde uitdaging voor illustratoren om een tekening te maken aan de hand van een trefwoord, binnen het thema ‘folktales’.

vliegend tapijt - jikke kuiper
Meisje op vliegend tapijt

Het meisje op het vliegend tapijt bij dit artikel, is ontstaan uit de aanwijzing (prompt) ‘Magic’ binnen deze sprookjes-tekenweek. Ik vind het het leukste om verschillende prompts te combineren en iets superorigineels te uploaden. Denk aan de combi: marshmellow & pantoffel. Daar maakte ik na een individuele brainstorm een lezend meisje van op een bed van reusachtige marshmellows. Ik gebruikte alleen wit en roze. Vol binnenpret zit ik dan.

Was je als kind al veel aan het tekenen?

Mijn moeder schreef over mij als klein kind: ‘Jikke tekent graag, zeer sprekend en volledig in detail’. Verder bekwaamde ik mij op de middelbare school vooral tijdens wiskunde in het tekenen van houdingen en gezichten van mijn klasgenoten. En ik maakte stripjes voor de schoolkrant.

Wanneer ontdekte je dat je echt talent had en hier graag mee verder wilde?

Dat ik talent heb, wist ik al een tijdje, maar in 2014 besefte ik opeens dat ik het zo leuk vond om te doen, dat ik er meer mee wilde. Dit was na een workshop op maat van illustrator Eva Wijers. Ze was erg positief over wat ik maakte en dat bemoedigde mij. Eva gaf mij de tip: teken, teken, teken! Dus ben ik na die workshop allerhande illustratiecursussen en -workshops gaan volgen en kreeg in 2015 mijn eerste opdracht.

Hoe ga jij te werk? Ik denk aan de tekeningen te zien dat je schildert? Of gebruik je verschillende technieken?

Ik teken veel digitaal met de ’brush’ technical pen. Inkleuren doe ik graag met airbrush.

Op aquarelpapier teken ik met fineliner en schilder ik met gouache of ecoline. Ik houd van stevige lijnen en felle kleuren. Je zal mij zelden met potlood zien schetsen. Voor de platen in de twee kinderboeken die ik illustreerde deed ik dat trouwens wel, maar ik haat gummen.

knutselen - illustratie jikke kuiper
‘knutselen’

Teken je alleen voor kinderen, of maak je ook totaal andere illustraties?

Mijn vrije werk is niet per se bedoeld voor kinderen. Ik teken wat ik zelf leuk vind en mensen van alle leeftijden voelen zich aangetrokken tot mijn illustraties. Ze zijn speels en luchtig. Dit kan juist goed van pas komen bij zwaardere, volwassen onderwerpen.

Zo illustreerde ik stellingen in een personeelsblad en werd een tekening van mij gepubliceerd in een tijdschrift voor werknemers in de gezondheidszorg. Deze ging over hoe het vrouwenlichaam in elke levensfase aandacht vraagt. Nu ben ik bezig met een reeks illustraties over zwanger worden en alles wat daarbij komt kijken.

eindeloos ontwikkelen - Jikke kuiper
Eindeloos ontwikkelen

Is er iets wat je met je illustraties teweeg hoopt te brengen bij mensen?

Een glimlach. Bij tekening van mensen: het gevoel dat je gezien en gehoord bent. En… ik geloof dat verschillen smaken! Graag laat ik de diversiteit van de mens zien in mijn  tekeningen. Ik verwerk, ook vaak onbewust, allerlei huidstinten en lichaamsvormen in mijn illustraties en merk dat daar reactie op komt. Ik vind het belangrijk dat iedereen zich een beetje herkent in mijn illustraties. Ik doorbreek ook graag het stereotype dat een ‘poppetje’ een mannetje is.

Ontwerp je ook op aanvraag? Dus een uitnodiging, een logo of iets dergelijks? En waar kunnen mensen jou vinden als ze een illustratie van jou zouden willen bestellen?

Jazeker! Wil je weten wat ik voor je kan betekenen kijk dan eens rond op mijn website www.jikkekuiper.com of Instagram. Mailen mag ook! Berichtjes mogen naar: jikkekuiper@gmail.com .

Tot slot: Wat is voor jou het allermooiste aan tekenen?

Het allermooiste aan tekenen is uit het niets iets maken wat er daarvoor niet was en daarbij de tijd vergeten.

Zo snel als een haas - jikke kuiper
Zo snel als een haas

Word je net als ik heel blij van Jikkes werk? Neem dan zeker een kijkje op haar social media en website. Absoluut het volgen waard! Lees ook mijn recensie van Kinderfeestjes met een verhaal en het interview met auteur Iris Stam.