Tijdens de zomervakantie begon het enorm te kriebelen. Voor het eerst draai ik dit schooljaar het hele jaar als helft van een duo een klas! Tijd dus om op zoek te gaan naar leuke werkvormen en materialen die het hele jaar mee kunnen. Toen ik nog met peuters werkte had ik een liedjesdoos en de kinderen vonden dit geweldig! Omdat ik nu werk met kinderen met spraak- taalproblemen leek zingen mij een ontzettend zinvolle, leerzame en zeker ook gezellige activiteit. Super om wekelijks terug te laten komen en dus maakte ik mijn eigen liedjesdoos.
Hoe te beginnen
Een liedjesdoos: heel leuk, maar waar begin je? De leeftijden van de kinderen in onze klas variëren tussen de 5 en 7 jaar, maar we zijn geen kleuterklas meer dus ik wilde wel wat moeilijkere liedjes dan ‘poesje mauw’ en ‘de wielen van de bus’. Maar ja, die moeilijkere liedjes moet je natuurlijk wel eerst aanleren. En omdat ik graag meteen wilde starten met de doos besloot ik er toch ook wat voorwerpen van de bekende liedjes in te stoppen. Zo kunnen de kinderen het principe van de doos leren kennen en kunnen we meteen in week één van start.
Ik kocht voor €5,- een hele mooie stevige opbergdoos bij de Hema. Wat leuke stickers en een label erop en je doos ziet er hartstikke gezellig uit!
De inhoud
En dan is het natuurlijk tijd om de doos te vullen. Om dit te kunnen doen moet je natuurlijk wel weten welke liedjes je wilt gaan zingen. Zoals gezegd leken bekende liedjes me fijn om het schooljaar mee te starten. Ik stopte daarom een koe, een olifant, een maan, een vis, Roodkapje, een locomotief en een helikopter in de doos. De liedjes die je hiermee kunt zingen zijn:
- Een koetje en een kalfje
- Olifantje in het bos of Daar komt een olifant
- In de maneschijn
- 10 kleine visjes
- zeg Roodkapje waar ga je hene
- Helikopter, helikopter
- Op een klein stationnetje
10 Kleine visjes is erg handig voor groep 3 omdat je hiermee natuurlijk kunt tellen. Ik maakte er 10 kleine visjes bij die we voor het zingen neerleggen en waarvan we er steeds een weghalen. Zo visualiseer je het lied en help je de kinderen te begrijpen wat ze zingen.
Hoe werkt het?
De liedjesdoos is heel leuk als tussendoortje, maar ook mooi om op een vast moment in te zetten. Op donderdag middag hebben wij muziek opgenomen in ons rooster en voor de eerste les leek het introduceren van de liedjesdoos me een goed moment.
Het is leuk om in de kring te zitten, maar in principe kunnen de kinderen tijdens het zingen ook aan hun eigen tafel zitten (of staan, staand zingen is vaak prettiger dan zittend).
Bekijk eerst samen de liedjesdoos. Wat zou dit kunnen zijn? Wat zou je er dan mee kunnen doen? Vertel dat er van alles in de doos verstopt zit en dat de kinderen er om beurten iets uit mogen halen. We zingen dan het liedje dat bij jouw voorwerp hoort.
Extra
Steeds als je een liedje gezongen hebt gaat het voorwerp terug in de doos. Na afloop kun je ze dan een voor een tevoorschijn halen en kijken of de kinderen nog weten wie welk voorwerp had gepakt. Een goede oefening voor het geheugen en een mooie stimulans voor ze om goed op te letten.
Het jaar rond
Wat heel handig is aan de liedjesdoos is dat je hem heel gemakkelijk kunt uitbreiden. Samen met de kinderen kun je het hele jaar bij elk denkbaar thema nieuwe liedjes en versjes oefenen en bij elk liedje een voorwerp in de doos doen. Zo wordt hij lekker uitgebreid en kun je steeds moeilijkere liedjes gaan aanleren.
Fijn is om de liedjes uit te typen en te printen. Als je hier ruimte voor hebt in je lokaal kun je ze ophangen en steeds teruggrijpen. ‘Weten jullie nog?’. Zo kunnen de kinderen goed zien dat er steeds iets bijkomt en dat ze al veel geleerd hebben.
Update februari 2024:
Ik heb alvast wat kaartjes bij het thema Verkeer & vervoer voor je gemaakt! Even printen en lamineren en je kunt beginnen met het aanleggen van jullie eigen liedjes collectie. Klik op de afbeelding om de kaartjes te downloaden:
Tip
Zelf ben ik ook van plan om de ouders een mailtje te sturen bij een nieuw liedje of versje. Het is dan wel heel fijn als je de muziek online kunt vinden. Je kunt daar dan naar linken en zo kunnen de kinderen ook thuis met hun ouders de liedjes zingen.
Lees ook: Thema monsters met peuters