Had ik al gezegd dat herfst mijn favoriete thema is voor in de klas? In de loop der jaren schreef ik al diverse blogs rond dit fijne thema en ook het rekenen kwam hierbij uitgebreid aan bod. Toch bedacht ik dit jaar weer zoveel rijke activiteiten dat er best nóg een blogje in zat. Vandaag dus weer een heleboel fijne tips voor leuke rekenlessen in het thema herfst.
Thema herfst – ordenen en sorteren
Ordenen en sorteren kun je eigenlijk binnen ieder thema en met elk denkbaar materiaal doen, maar herfstschatten uit het bos lenen zich hier toch wel héél goed voor. De kastanjes en eikels schreeuwen er bijna om alsjeblieft mee de klas in te mogen.
Ik wil dit schooljaar graag meer gebruikmaken van de Schatkist getallenwand en introduceerde deze in de kring. Ik legde een berg kastanjes op tafel en liet de kinderen eerst schatten hoeveel het er zouden zijn. De antwoorden varieerden van 10 tot 100.000 en alles daartussen. Tijd dus om te bekijken hoeveel het er écht waren!
Ik laat de kinderen altijd zelf bedenken hoe ze dit aan willen pakken en in dit geval was rijtjes maken een geliefde manier. Heel handig natuurlijk dus een dikke pluim voor de kinderen die het zo aanpakken. Zelf heb ik nog gestuurd naar het tellen met sprongen van 2 en heb je leerlingen die hier al aan toe zijn dan kun je de kastanjes ook in groepjes laten leggen om op die manier verkort te tellen.
Tellen in de herfst
Na afloop van de kring heb ik de getallenwand een plaatsje gegeven in de rekenhoek waar de leerlingen met de kastanjes kunnen tellen.
Wie hier ook niet mochten ontbreken zijn de egeltjes. Ieder jaar weer een hit. Kijk welk getal erop staat en zelf evenveel stekels op de rug. Ook leuk: laat de kinderen dobbelen, de bijbehorende egel zoeken en dan de stekels plaatsen. De egeltjes zijn inmiddels ook gelamineerd en hebben het bijbehorende aantal stippen op hun rug. Op die manier kunnen leerlingen die de cijfers nog niet herkennen dit spel ook spelen.
In de kring is het ook erg leuk om één kind aan te wijzen dat de egel mag zijn. Dit kind maakt zich helemaal klein in het midden van de kring. De anderen zetten muisstil een aantal stekels bij het kind op de rug. Kan de egel zonder te kijken raden hoeveel stekels hij heeft?
Nog meer ordenen – herfstbladeren
Ook herfstbladeren mogen natuurlijk niet ontbreken bij het thema herfst. Mijn collega vond bij juf Sanne een heel mooi bladeren spel dat we aanpasten aan onze eigen matrix. Het is een flinke uitdaging om de blaadjes te sorteren op vorm én kleur! Een werkje dat kinderen na een korte introductie prima zelfstandig kunnen uitvoeren.
Ook bij juf Sanne vond ik dit fijne kastansjespel. Perfect om het synchroon tellen en het herkennen van hoeveelheden op de dobbelsteen te oefenen.
De activiteiten zijn allemaal prima in te zetten tijdens de in loop of zelfstandig werkmomenten.
En ook nog dit
Tot slot kreeg ik via liefs.by.sanne een prachtig pakket werkbladen. Onze onderwijsassistent heeft er een aantal gelamineerd wat ook weer een heel fijn telwerkje opleverde.
Kinderen kunnen met een wasknijper, knoop of whiteboard stift het juiste antwoord aangeven. Ook weer een fijn werkje voor de kieskast of de inloop!
Thema herfst op het digibord
Wil je aan de slag met rekenen op het digibord of de laptop dan vind je bij Kleuteridee hele fijne activiteiten.
Je ziet; ik ben nog lang niet klaar met de herfst! Voor dit schooljaar waren dit mijn rekentips, maar komend jaar worden ze ongetwijfeld weer aangevuld. Veel rekenplezier!
n.b. Ik weet dat veel mensen kritisch zijn op het meenemen van vruchten en noten uit het bos. Neem dus zeker niet teveel en nog beter: gebruik de materialen een tijdje en breng ze weer terug in de natuur. Op deze manier krijgen de kinderen de kans om de herfst echt te ervaren, maar breng je de natuur geen schade toe.