Eropuit in eigen land: dagje Spelerij en Uitvinderij in Dieren

Heerlijk hè, die lange zomervakantie! Zes weken lang genieten met je gezin en eindeloos leuke dingen doen. Het is wat mij betreft by far de beste tijd van het jaar en die wil ik optimaal benutten. Als je nog op zoek bent naar een leuk educatief en actief uitje in het oosten van het land moet je zeker deze blog even lezen. Tijdens ons verblijf op de Veluwe bezochten we met de jongens de Spelerij/Uitvinderij in Dieren. Hier vermaken jong en oud zich met gemak een hele dag!

Wat? Spelerij/Uitvinderij – Waar? Dieren, Gelderland – Voor wie? Kids vanaf 4 jaar – Prijs? €14,50 p.p. voor 0 tot 99 jaar.

Spelend leren

Als kind ging ik geregeld met mijn ouders en broer naar de ontdekhoek in Den Bosch. Deze is helaas jaren geleden ter ziele gegaan, maar gelukkig steken de laatste jaren steeds meer initiatieven de kop op om kinderen met hun hoofd, hart en handen te laten spelen en ontdekken.

De Spelerij en Uitvinderij stonden al jaren op mijn lijstje, maar omdat ze op de website duidelijk aangeven dat het pas geschikt is als je jongste kind 4 jaar is hebben wij geduldig gewacht tot beide jongens en iets aan zouden hebben. Dit moet je ook zeker doen want voor kinderen beneden de 4 jaar is het echt nog wat te moeilijk allemaal, maar zijn ze eenmaal oud genoeg dan kunnen ze zich een hele dag helemaal uitleven!

Eindeloze creativiteit

Bij binnenkomst in de Uitvinderij is het handig om eerst de uitleg te volgen die ieder half uur gegeven wordt. Je gaat werken met machines zoals een piepschuimsnijder en een figuurzaag en het is goed om te weten waar je op moet letten. Na de uitleg ben je helemaal vrij om op ontdekking te gaan en je creativiteit helemaal de vrije loop te laten. Overal zijn voorbeelden te vinden en natuurlijk kun je ook een volledig eigen creatie maken. Alles mag en de materialen worden de hele dag aangevuld dus je kunt eindeloos vooruit.

Voor ieder wat wils

Onze jongens gingen van start met het buigen van plexiglas om een ketting te maken en het stempelen van hun eigen naamplaatje. Met een hamer timmer je eenvoudig letters in het foam en vervolgens kun je het plaatje mooi inkleuren. Er is een speciale boor om er gaatjes in te maken zodat je het kaartje ook daadwerkelijk aan bijvoorbeeld een sleutelhanger kunt bevestigen. Een simpele, maar onwijs leuke activiteit waar ze geen genoeg van konden krijgen! Ook voor de beste vriendjes moesten natuurlijk plaatjes gemaakt worden.

Het echte werk

Werken met machines is natuurlijk helemaal gaaf! Het is iets wat je niet elke dag doet en helemaal zelf iets maken met en echte zaag of boormachine is voor veel kinderen ontzettend aantrekkelijk. Onze jongens waren dan ook helemaal weg van de figuurzaag en vooral van de piepschuimsnijder. Er moesten bootjes gemaakt worden en onze kleuter maakte voor zijn beste vriend een dino en voor zichzelf een geheime sleutel. Hele plannen had hij over wat hij daar allemaal mee kon doen. De fantasie van kinderen wordt bij de Uitvinderij enorm geprikkeld!

Naar buiten

Is je creativiteit even uitgeput dan vindt je naast de Uitvinderij de enorm uitgebreide Spelerij. In deze omvangrijke buitenspeeltuin kunnen jong en oud zich weer helemaal uitleven. Wie echt actief bezig wil zijn komt hier helemaal aan zijn trekken want niets gaat automatisch. Alles moet met spierkracht, samenwerken en denkwerk in beweging worden gezet.

Dag vol vermaak

Je ziet het, bij de Spelerij/Uitvinderij vermaken kinderen zich met gemak een hele dag. Ze zijn actief en creatief bezig en steken enorm veel op van alle activiteiten. Onze oudste heeft wel tig keer gezegd hoe ontzettend leuk hij het vond en hoe graag hij nog een keer terug zou willen. Absoluut voor herhaling vatbaar en zowel bij goed als slecht weer te doen. Een aanrader!

Lees ook: actieve betaalbare uitjes voor het hele gezin