Walter en Poes 4- Vis eten in de viswinkel-educatief zoekboek

Na de eerdere avonturen van Walter en Poes, waarbij zij alles te weten kwamen over de zeevisserij vond auteur Caroline Melissant het tijd worden voor een avontuur aan wal. Want waar gaat al die gevangen vis naartoe als hij de visafslag verlaat? En waarom vangen we eigenlijk vis? In dit vierde deel vertelt Caroline je kindje alles over de viswinkel. Kijk je mee?

Auteur Caroline Melissant – illustraties Denise Kruithof – Uitgeverij Linkt Media – ISBN 9 789081 819442 – leeftijd 4+ – thema visserij/voeding

Vis eten in de viswinkel

Het verhaal

De visboer vult de vitrine in de viswinkel met verse vis. Schol, rode poon, makreel, kabeljauw, tong, inktvis en nog veel meer. ‘Wat een mooie kleuren. Het lijkt wel een kunstwerk,’ zegt Walter. Poes eet het liefst haar buikje rond met verse vis.

En dit vind ik

Bij een serie educatieve zoekboeken voor kleuters is visserij misschien niet het eerste onderwerp dat je zult verwachten. Het is ook niet voor alle jonge kinderen een onderwerp dat dichtbij hun belevingswereld staat. Maar vis eten, dat doen we bijna allemaal weleens. En dan is het toch wel heel mooi en interessant om te weten waar die vis vandaan komt. Ik vind het mooi dat Caroline Melissant heeft gekozen voor een niet alledaags onderwerp en dat zij daar een hele mooie leerzame reeks boeken van heeft weten te maken.

Kleurrijke reis

Vis eten in de viswinkel is een kleurrijk boek, kenmerkend geïllustreerd door Denise Kruithof met prachtige schilderingen. De korte teksten die je steeds op de linker pagina vindt worden heel mooi aangevuld met de illustraties op de pagina rechts.

Goed te volgen

De auteur maakt veel gebruik van herhaling en korte zinnen waardoor het verhaal voor jonge kinderen prima te volgen is.

De visboer laat Walter en Poes de diepvries zien. In de diepvries ligt Vis opgeslagen voor een langere tijd. ‘Vergeet niet een dikke jas aan te trekken en een muts op te zetten! Het is in de diepvries net zo koud als op de Noordpool.’


Soms sluipen er wat moeilijkere woorden in, maar die kun je tijdens het voorlezen natuurlijk prima toelichten. Zo zullen niet alle kinderen het woord ‘vitrine’ kennen, maar aan de hand van de illustratie is dit goed uit te leggen.

Walter en Poes

Interactief

De stukjes tekst eindigen allemaal met een vraag wat de betrokkenheid van kinderen zeker zal vergroten! Met de vragen kun je heel handig controleren of het verhaal begrepen wordt en eventueel dus nog wat extra uitleg geven of een stukje nog eens herhalen. Een fijn element dat het boek net wat extra’s geeft!

Walter en Poes – Vis eten in de viswinkel is een heel fijn boek voor nieuwsgierige kinderen die meer willen weten over de visboer. Het past heel mooi in een thema over voeding. Samen met de andere titels uit de reeks geeft het kinderen een heel mooi beeld over de herkomst van het stukje vis op hun bord.

Lees ook recensie Walter en Poes naar de visafslag

Op de website van Caroline, Visserijavonturen.nl, is een mooie lesbrief te vinden met tips bij de verschillende boeken. Heel handig voor wie met dit onderwerp aan de slag wil!

Wil je het boek bestellen? Dat kan eenvoudig hier:

Foto header: Ravi N Jha via Unsplash