Help, mijn kind zit in groep 4! Tips om thuis de tafels te oefenen

Na de zomervakantie was het dan ineens zover: onze grote jongen, zo kort geleden nog een kleutertje, ging alweer naar groep 4. Een nieuwe fase waarin het spelen steeds minder plaats inneemt op school en er steeds meer ruimte komt voor het ‘echte’ leren. Ook bij rekenen komt er een hele belangrijke nieuwe stap bij: het leren van de tafelsommen. Onze knul vindt het nog behoorlijk lastig dus ging ik op zoek naar manieren om thuis, spelenderwijs, met hem te oefenen.

Spannend spel

Bij Juf Caatje kwam ik een tip tegen voor een onwijs eenvoudig, maar tegelijkertijd super effectief en uitdagend spel. Kaboom is heel makkelijk zelf te maken en hartstikke leuk en spannend om te spelen!

Je maakt het eenvoudig zelf met ijsstokjes waar je de tafelsommen op schrijft die je wil oefenen. Ik kocht een flinke zak bij de Action waarmee we een hele tijd vooruit kunnen.

Speluitleg

Schrijf de sommen op en schrijf op 2 of 3 stokjes het woordje Kaboom. Zet de stokjes in een beker en pak om beurten een stokje. Heb je de som goed, dan mag je het stokje houden. Zo niet, dan zet je je stokje terug in de beker. Pak je een stokje met kaboom dan moeten al je stokjes terug. Degene met de meeste stokjes aan het eind van het spel heeft gewonnen.

Tip: heb je een houten bak met tafelsommen zoals hieronder dan kunnen kinderen hun antwoorden eenvoudig zelf controleren.

Tafelblokjes

Deze bak met sommetjes ontving ik een tijdje geleden voor een review van Koopjes Aap.nl . Ideaal materiaal voor kinderen om zelfstandig de tafels te oefenen en dus ook in te zetten als controlemiddel bij andere spellen en opdrachten. De blokjes op zich zijn vrij simpel en missen wat uitdaging, maar in combinatie met een mooi spel zijn ze onwijs handig!

Sjoelen!

Bij juf Linda kwam ik enorm veel mooi materiaal en handige tips tegen om op een hele leuke, ontspannend manier de tafels te oefenen. Sjoelen is hier thuis een grote hit dus als we daar meteen de tafels in meenemen slaan we twee vliegen in één klap. En dit gaat helemaal vanzelf wanneer je kinderen zelf hun punten laat tellen. 2 stenen in poortje 2? 2×2=4 enzovoort. Ongemerkt oefent je kind zijn tafels, ideaal!

Juf Linda heeft ook nog een heel leuk bestand met 22 activiteiten om de tafels te oefenen.

Bijzonder boek

Waar ik -uiteraard- ook naar op zoek was, was een boek waarin de tafels aan bod komen. En dat bleek nog niet zo eenvoudig te vinden. Voor jonge kinderen zijn er ontzettend veel prentenboeken waar rekenen spelenderwijs aan bod komt, maar voor iets grotere kinderen is het aanbod vrij schaars. Toch is het me gelukt! Ik vond een prachtig boek én een heel tof kaartspel.

Twix en de geluksgetallen gaat over 10 koningskinderen en hun zoektocht naar geluk. In het verhaal zitten de tafels van 1 t/m 10 verborgen en achterin het boek worden alle ezelsbruggetjes en trucjes per hoofdstuk samengevat. Prachtig bedacht door een vader die zich erover verwonderde dat zijn dochter zijn zelfverzonnen verhalen maanden later nog wist te herinneren, maar de tafelsommen steeds vergat.

Mijn uitgebreide review van het boek en het bijbehorende kaartspel lees je hier.

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt gehad! Eenvoudigweg tafelsommen opdreunen leidt er vaak wel toe dat kinderen ze onthouden, maar of ze de tafels dan echt kénnen is een tweede. Door spelenderwijs en op allerlei verschillende manieren te oefenen ontstaat inzicht in de tafels en leren kinderen ze op diverse manieren toe te passen. Veel plezier!

Met deze materialen kun je thuis aan de slag: