Thema Kerst met kleuters – tips voor de fijne motoriek

November en december zijn onwijs drukke, maar vooral ook heel gezellige maanden in de klas. Sint is nog niet voorbij of de voorbereidingen voor Kerst moeten alweer beginnen. Dit jaar heb ik besloten om me met Kerst vooral te richten op de fijne motoriek en vandaag laat ik je graag zien wat wij de komende weken in de klas gaan doen.

Thema Kerst – creatief met knopen

Het thema Kerst is natuurlijk bij uitstek een thema waarin je creatief helemaal los kunt gaan. Je kunt van alles knutselen en een van de materialen waar ik dit jaar mee aan de slag ga zijn knopen. Ik wilde in de periode tot de kerstvakantie ook graag werken aan de zelfredzaamheid en aan het openen en sluiten van knopen, ritsen en dergelijke dus dit leek me mooi aansluiten.

knopen van Action

Bij de Action kocht ik een zak met een heleboel verschillende knopen in allerlei kleuren en formaten. Daarnaast ook nog twee doosjes met wat grotere knopen. Dat is fijn voor kinderen die nog moeite hebben met de kleine knoopjes en ze zijn van een heel handig formaat zodat je ze voor diverse activiteiten in kunt zetten.

Met de knopen kun allerlei moois knutselen, maar of ik daar tijd voor ga hebben is nog de vraag. Waar ik ze in elk geval wel voor ga inzetten is voor het versieren van deze super toffe GRATIS printables van You clever monkey. Zo kunnen we bomen en kransen keer op keer gedecoreerd worden, een mooi werkje voor op het keuzebord of tijdens de inloop.

Thema Kerst kleuters - fijne motoriek

Vrolijke pompoms

Ook heel fijn en onmisbaar bij het thema Kerst zijn pompoms. Ook hiervan kocht ik weer twee zakjes bij Action. De vrolijk gekleurde balletjes gaan bij elkaar in een bak en met grote pincetten mogen de kinderen ze eruit halen en de bomen en kransen versieren.

Tip: de krans en boom zijn ook erg geschikt als knutselactiviteit. Bij de peuterschool liet ik ze destijds beplakken met plakrondjes.

Pompoms zijn daarnaast natuurlijk heerlijk zacht dus ook het grabbelen in een bak met pompoms is een hele mooie sensorische activiteit. Zo zouden ze gebruikt kunnen worden in een ontdekbak of zelfs als vulling voor de zandtafel, al heb je dan wel erg veel nodig.

Aan de slag met klei

De kerstbomen en kransen die hierboven te zien zijn kun je natuurlijk versieren met nog veel meer dan knopen en pompoms. Gelamineerd zijn ze bijvoorbeeld perfect als kleikaart en de boom met de kleinere cirkels kan prachtig versierd worden met strijkkralen. Een mooie gevorderde oefening voor de fijne motoriek.

Balletjes maken van klei is altijd een hele goede oefening dus de opdracht om van klei kerstballen te draaien en daarna bijvoorbeeld te versieren met een motiefje is ook een heel zinvolle activiteit.

Kliederen maar!

En om dan helemaal in winterse sferen te blijven is het thema Kerst natuurlijk niet compleet zonder sneeuw. In scheerschuim kun je de mooiste motieven maken. Of teken er een kerstboom in en laat de kinderen deze met hun vingers versieren. Stippen zetten, slingers tekenen en misschien hebben ze zelf nog wel andere geweldige ideeën.

Voor de zandtafel of een ontdekbak is het ook heerlijk om te spelen met zogenaamde cloud dough. Dit maak je eenvoudig met babyolie en bloem en hier ga ik dit jaar zeker mee aan de slag. Na Kerst is het wellicht goed te houden voor het thema winter en anders heb je zo weer verse gemaakt dus zeker de moeite waard.

zelf cloud dough maken

Genoeg te doen dus de komende tijd! Via Instagram hou ik je op de hoogte van onze vorderingen in de klas. Ben je benieuwd naar ons thema Kerst kom dan zeker een kijkje nemen.

Lees ook: ontdekkend leren met jonge kinderen – doppen en deksels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.