Schoolsluiting – een kijkje in onze week – met handige tips voor thuis

Wat een week hebben we met zijn allen achter de rug. Luisterden we vorige week donderdag als collega’s nog gezamenlijk naar de persconferentie van premier Rutte, vanaf maandag zaten we ineens allemaal thuis. Geen collega’s, geen school, geen kindjes… Het is zo onwerkelijk allemaal. En thuis lesgeven aan je eigen kinderen is toch echt weer net even wat anders. Je bent er niet op ingericht en de kinderen moeten hun draai nog zien te vinden. Vandaag vertel ik je hoe onze week eruit zag, hoe we zorgen voor afwisseling en ontspanning en hoe ik probeer vorm te geven aan het leren.

Schoolsluiting – dag 1

Zondag was dan daar de onvermijdelijke mededeling: scholen en kinderdagverblijven sluiten per direct tot maandag 6 april de deuren. Je kon het zien aankomen en toch was het wat mij betreft enorm heftig. Het voelt als een slechte film die maar niet wil eindigen. Ik mis mijn werk, ik mis mijn klas, maar ik maak me natuurlijk ook vooral zorgen over mijn eigen kinderen. Hoe gaan we dit thuis doen? Wanneer gaan ze hun vriendjes weer zien? Lopen ze straks niet te ver achter? Allemaal vragen die nu waarschijnlijk bij jullie allemaal door je hoofd spoken.

Thuis leren

Om zoveel mogelijk zinvol bezig te zijn maakte ik maandag meteen een plan. Ik ging op zoek naar alle leer(zame) materialen die ik in huis had en richtte voor onze jongens een kastje in waar ze allerlei leerzame, maar vooral ook leuk spulletjes kunnen vinden. Want ik ben en blijf groot voorstander van spelend leren en ook van spelletjes en spelen leer je enorm veel.

Lees ook: De Gorgels taalspellen – creatief met taal

Onze kleuter was super enthousiast en ging meteen aan de slag.

Schoolsluiting – naar buiten

Ook oudste bedacht meteen een heel leuk en zinvol werkje voor zichzelf. Hij wilde graag oefenen met Word want ‘de juf zegt altijd dat dat belangrijk is.’ Hij bedacht dat hij zijn eigen natuurspeurtocht wilde maken en die ‘s middags wilde gaan uitvoeren.

Zowel het werken op de laptop als het buiten speuren naar dieren zijn ontzettend leerzaam dus wat mij betreft doen we dit soort dingen de komende tijd veel vaker.

Schoolsluiting – vergeet niet te spelen

Behalve heel hard werken moet je natuurlijk ook niet vergeten te spelen! Ik ben ervan overtuigd dat kinderen hiervan het allermeest leren. De jongens hebben inmiddels allebei een weektaak ontvangen van school en bij onze kleuter staan er vooral taakjes op als knutselen, een tekening in een bepaald thema maken, voorwerpen met een bepaalde letter zoeken en fotograferen en natuurlijk dagelijks buiten spelen. En ook daar kun je met weinig middelen enorm veel doen. Schrijven in het zand, kunstwerken maken met natuurlijke materialen, op zoek naar bloemen, planten en dieren, rennen, springen en bewegen.

Voor activiteiten zie ook: thema’s bij Uk & Puk

Pas goed op elkaar

Met deze tips hoop ik je een beetje te kunnen helpen en inspireren. Het zijn vreemde en onzekere tijden voor ons allemaal en zien dat je niet alleen bent helpt misschien. Via Instagram geef ik sowieso regelmatig een inkijkje in ons leven dus mocht je het leuk vinden kun je me daar ook volgen.

Veel succes met alles en probeer te genieten van de tijd met je kinderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *