Review Twix en de geluksgetallen – boek & kaartspel

Zoals je al kon lezen in het artikel over thuis tafels oefenen, ben ik op zoek gegaan naar handige en leuke materialen om thuis spelenderwijs bezig te zijn met tafelsommen. Tot mijn verbazing kon ik nauwelijks (voor)leesboeken vinden rondom dit thema, maar gelukkig stuitte ik toen op Twix en de geluksgetallen. Geschreven door een vader die opmerkte dat droge sommen niet bleven hangen bij zijn dochter, maar dat verhalen wél goed onthouden werden. Een prachtige constatering die heeft geleid tot een bijzonder boek. Kijk je mee?

Auteur: Gi Caers 

Illustraties: Marieke Blankert & Brigitt Albers

Uitgeverij: Twix upon a time

ISBN: 978 90 82217 209

Leeftijd: 6+

Thema: sommen – rekenen – sprookjes

Inhoud

‘Ik wil geen koningin zijn, mama. Ik wil op zoek naar mijn geluk!’ Prins Tinus ziet het niet zitten om zijn vader Twix op te volgen. Tot groot ongenoegen van zijn moeder, koningin Ena. Al snel wordt duidelijk dat ook de broers en zussen van Tinus op zoek willen gaan naar hun geluk. En zo beginnen de koningskinderen aan een adembenemende tocht langs het geheimzinnige Huis van Verlangen en het Duistere Kasteel van Nulla.

De rekentafels

Twix en de geluksgetallen neemt je mee op een verrassende ontdekkingstocht door de wereld van getallen. De prinsen en prinsessen hebben elk een eigen geluksgetal. De avonturen die ze met elkaar beleven, vormen een compleet raamwerk voor de tafels van 1 tot 10.

En dit vind ik

Een avontuurlijk sprookje om stiekem tafelsommen te oefenen: wat een geweldig idee! De auteur heeft knap en terecht opgemerkt dat verhalen veel beter onthouden worden dan droge lesstof. En dat kinderen graag spelenderwijs leren. Dat hij zijn bevindingen heeft weten te vertalen naar een mooi en leerzaam verhaal verdient wat mij betreft een groot applaus.

Vrolijk gezelschap

Het boek heeft een mooie vormgeving en een vrolijke, aantrekkelijke cover. De grappig getekende personages worden eerst uitgebreid voorgesteld zodat je direct weet over wie het verhaal gaat. Allemaal hebben ze hun eigen kenmerken en karakter en vormen een bond gezelschap met wie je maar wat graag op avontuur wilt gaan!

Vlot avontuur

Doordat het boek smal en lang is lijken de pagina’s behoorlijk groot en de lappen tekst nogal lang. Eenmaal aan het lezen merk je al snel dat dit meevalt. Het begin van een nieuw hoofdstuk wordt steeds aangeduid door een schattig kroontje en de hoofstukken zijn over het algemeen vrij kort. Afgewisseld met dialogen en vrolijke illustraties leest het verhaal lekker vlot.

Verborgen tafelsommen

De rekentafels zijn op creatieve wijze in het boek verwerkt en worden allemaal weergegeven in mooie illustraties die het geheel verduidelijken. Zo weet prins Achtor alles van schaken:

De vloer van de kamer is één groot schaakbord. Een schaakbord heeft 8 keer 8 vakjes. Dat zijn 64 vakjes. Is dat geen prachtig geluksgetal?

En zo vinden de prinsen en prinsessen allemaal hun eigen geluksgetal. Of het nu gaat over de blaadjes van een klavertje 4, de toetsen van een piano of de onderbroeken van de 7 dwergen; het boek laat zien dat overal sommen verborgen zijn.

De toelichting van de ezelsbruggetjes achterin het boek is erg prettig en maakt alles nog duidelijker.

Fijne aanvulling

Wat Twix en de geluksgetallen nóg specialer maakt, is het prachtige kaartspel bij het boek. Mooi als aanvulling of juist afwisseling op het lezen.

 

De voorbereiding en speluitleg zijn bijgevoegd op mooie kaartjes en allemaal helder geformuleerd. Het spel is op maar liefst 4 manieren te spelen waardoor het niet snel gaat vervelen en kinderen en tijden mee vooruit kunnen.

De vormgeving van het spel is wederom fantastisch en heel aantrekkelijk. Het is even inkomen, maar eenmaal aan het spelen heb je al snel door hoe het werk. Dit spel zou in de middenbouw van het basisonderwijs zeker niet misstaan in een rekenkast. Geweldig als tussendoortje of extra oefening bij de rekenles!

Complimenten

Grote complimenten dus voor auteur Gi Caers. Met dit boek en vooral ook het spel heeft hij uniek rekenmateriaal ontwikkelt waarmee het leren van de tafelsommen echt een feestje wordt. Het materiaal is ontzettend leuk voor thuis, maar zeker ook perfect geschikt voor scholen. Geweldig dat er nu een rekenverhaal is voor oudere kinderen dat ook echt wat toevoegt aan het rekenonderwijs.

Ook aan de slag met dit mooie rekensprookje? Je bestelt de materialen eenvoudig via onderstaande link. Neem zeker ook eens een kijkje op de bijbehorende website. Hier vind je allerlei leuke extra’s om het verhaal nog meer tot leven te brengen.

One thought on “Review Twix en de geluksgetallen – boek & kaartspel

  1. Wauw …. als rekenspecialist (Ik geef bij ons op school alle rekenlessen aan groep 3, 4 en 5) zou ik graag winnen voor de kinderen van mijn school. Ik ben heel nieuwsgierig naar dit boek!

Reacties zijn gesloten.