De Gorgels taalspelletjes – creatief spelen met taal

Toen het persbericht van deze vrolijke koffer vol taalspellen binnenkwam was ik meteen nieuwsgierig. De Gorgels zijn natuurlijk al tijden een enorme hit, ik ben dol op spelletjes en als ze dan ook nog een beetje leerzaam zijn, ben ik verkocht! Van uitgeverij Zwijsen ontvingen wij een exemplaar van de prachtige koffer met Gorgels taalspelletjes om voor jullie te testen. Kijk je mee?

De Gorgels Taalspelletjes

In het  vrolijk gekleurde koffertje, met een handige klittenband sluiting, vind je een dobbelsteen, zandloper, twee stiften, spelregels en een heleboel mooie, maar vooral duidelijke kaarten om de spelletjes te kunnen spelen. Allemaal in heldere kleuren en natuurlijk voorzien van de leukste Gorgel-illustraties van Rick de Haas. Dankzij het koffertje zijn de spelletjes heel eenvoudig weer op te bergen en kun je de materialen gemakkelijk bij elkaar houden.

de Gorgels taalspelletjes

Haal school in huis

Wat ik persoonlijk altijd ontzettend fijn vind aan de materialen van Zwijsen is dat ze 100% aansluiten bij wat je kind leert op school. Zeker bij het aanbieden van letters en het oefenen in lees- en spellingsvaardigheid ontzettend belangrijk. Onze taal is niet de meest eenvoudige om te leren en als kinderen regels op verschillende manieren krijgen aangereikt raken ze vaak alleen maar het overzicht kwijt.

Voor jong en oud

Maar dus niet met de Gorgels! De spelletjes zijn zo samengesteld dat ze aansluiten bij leesniveaus M4, E4 en M5 dus kinderen vanaf ongeveer 7  tot 9 jaar kunnen en prima mee uit de voeten. En ook voor volwassenen is het ontzettend leuk om mee te spelen, al is het wel fijn om je enigszins aan het niveau van je kind aan te passen om het een beetje gezellig te houden.

Spelenderwijs

Natuurlijk heeft niet ieder kind zin om thuis ook nog met school bezig te zijn. Ze zijn nu eenmaal niet allemaal fan van lezen en het woord ‘leren’ valt ook niet altijd even goed. Daarom zeggen we natuurlijk lekker niks en doen we net alsof de Gorgels taalspelletjes gewoon alleen maar onwijs leuk zijn en maak je er samen een spannende strijd van. Want ook dat is zo prettig aan dit materiaal: door het speelse element en aantrekkelijke uiterlijk zal geen kind in de gaten hebben dat hij aan het leren is en wordt leren dus gewoon ongemerkt harstikke leuk!

de Gorgels taalspelletjes

Voor uren speelplezier

Het koffertje bevat 7 verschillende spellen, een scorekaart én een Gorgels taaldiploma. De spelregels zijn heel helder en de spellen eenvoudig, maar uitdagend waardoor kinderen er heel gemakkelijk zelf mee aan de slag kunnen. Ook fijn dus voor als je even geen tijd hebt om mee te doen. Het diploma kunnen ze ook zelf invullen door aan te kruisen welke spellen ze al gespeeld hebben. Een mooie motivatie om ze allemaal uit te proberen en je eigen topscore steeds weer te verbeteren.

Mijn zoon van 7 die net begonnen is aan groep 4 was meteen enthousiast en ging aan de slag met ‘woorden maken’ en ‘woorden compleet maken’. Bij woorden maken gaat het erom van één Gorgel-woord zoveel mogelijk nieuwe woorden te maken en bij woorden compleet maken is het de bedoeling dat je de juiste klinker invult op de open plek. Woorden maken vergt wat uitleg en een voorbeeld, maar daarna kunnen kinderen het prima zelf. Het is nog een hele uitdaging om de verborgen woorden te vinden dus de hersentjes worden echt wel even aan het werk gezet.

 

Niet te missen

Als je het mij vraagt zijn de Gorgels taalspelletjes een prachtige aanwinst in het assortiment van Zwijsen en zou eigenlijk iedereen dit gewoon in huis moeten hebben. Wie wil er nu niet op een speelse, toegankelijke manier zijn kind helpen om zijn lees- en spellingsvaardigheid te vergroten? Door de zandloper wel of niet te gebruiken en er al dan geen wedstrijd van te maken pas je de spelletjes eenvoudig aan het niveau van je kind aan en zijn ze dus ook zeker nog uitdagend voor kinderen met niveau m5.

Spelen en leren met de Gorgels is een feestje voor de hele familie dat je niet wil missen! Op mijn verlanglijstje staat nu nog de koffer De Gorgels – tafels oefenen dus wij kunnen dit schooljaar zeker nog vooruit!

Lees ook: Review Rompompom schrijfkaarten

Fan van de Gorgels en ook zin om deze leuke koffer vol spellen te ontdekken? Je bestelt hem – en een heleboel andere materialen voor thuis – eenvoudig via onderstaande links: