Na twee weken thuisonderwijs zijn de volgens mij allemaal een stuk flexibeler en creatiever geworden. Maar ook een stuk vermoeider. En omdat we waarschijnlijk nog wel een tijdje te gaan hebben heb ik vandaag een aantal super handige tips voor je die je nauwelijks tijd en energie kosten, maar waarmee je kind super effectief en op een hele leuke manier kan leren. Het enige wat je nodig hebt om buiten te rekenen met je lijf is een stukje krijt en ik beloof je: je kind vindt rekenen niet meer saai!
Rekenen met je lijf
Als je beschikt over een tuin en je kind kan fijn naar buiten dan zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos. Om te beginnen is het natuurlijk ontzettend leuk om bewegend te rekenen. Geen saaie sommetjes op papier of de tablet, maar lekker naar buiten en leren met je lijf.
Klinkt leuk zul je denken, maar hoe doe ik dit dan? Om te beginnen is een stukje (stoep)krijt erg handig. Als je dit hebt dan kun je al een heleboel activiteiten opzetten en het kost je maar een paar minuten werk.
Hinkelen
Allereerst kun je natuurlijk gewoon lekker ouderwets gaan hinkelen. Zelf tekende ik samen met onze kleuter een hinkelpad op de stoep. Ik liet hem de cijfers invullen want dat is dan natuurlijk weer meteen een hele mooie oefening en daarna kon het spelen beginnen.
Voor kleuters is hinkelen op zich al een hele mooie oefening voor de motoriek en het evenwicht. Door ze steeds het getal te laten benoemen waar ze naartoe hinkelen werk je ook aan de cijferkennis. Je kunt je kind ook nog laten tellen tijdens het hinkelen en ook weer terug laten tellen op de terugweg. Zo help je je kind om de telrij tot en met 10 te automatiseren, een vaardigheid die straks in groep 3 goed van pas gaat komen.
Spring op…
Nog een hele mooie oefening voor de cijferherkenning is het springen naar een bepaald getal. Geef de opdracht ‘spring op getal … ‘ en laat je kindje zo steeds naar een ander getal springen. Deze oefening kun je ook weer moeilijker maken door bijvoorbeeld toe te voegen ‘spring op één been’. Simpel en effectief.
Sommen hinkelen
Zijn jullie klaar met hinkelen of kan je kind wat meer uitdaging gebruiken? Pak er dan een dobbelsteen bij. Samen met onze kleuter dobbelde ik plussommen door twee keer te rollen met de dobbelsteen en de getallen bij elkaar op te tellen. Vervolgens hinkel je naar het juiste antwoord. Super eenvoudig, maar erg leuk en motiverend!
Deze activiteit kun je natuurlijk ook met minsommen doen.
Het rekenhuisje
Ook voor oudere kinderen is rekenen met je lijf ontzettend leuk en leerzaam. Voor hen kun je in plaats van een hinkelpad een huisje tekenen met krijt of eventueel binnen op de vloer plakken met schilders tape. Als je hier de ruimte voor hebt is het heel fijn om een huisje te hebben en een tijdje te laten staan zodat je er steeds naar terug kunt pakken. In het huisje schrijf je de cijfers van 1 tot en met 10.
Getallen springen
Ook met het rekenhuisje kun je prima getallen springen zoals bij het hinkelpad beschreven staat. Maar voor kinderen in groep vier en vijf kun je nu de opdracht geven om dubbele getallen te springen. Dus met twee voeten in twee verschillende hokjes en zo een getal maken.
Spring de tafels
Wil je het nog wat moeilijker maken dan kun je met het rekenhuisje ook tafelsommen oefenen. Voor de tafel van twee spring je bijvoorbeeld van twee naar vier naar zes en zo verder. Uiteraard kun je ook een som noemen en je kind naar de uitkomst laten springen. Op die manier kunnen alle tafels aan bod komen.
Eindeloos rekenplezier
Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden om spelend en bewegend te rekenen met jonge én oudere kinderen. Voor nu hoop ik dat je vooruit kunt met deze tips en dan ga ik alvast weer nadenken over een volgend artikel met nog meer spelend en bewegend leren tips. Veel plezier!
Lees ook: bewegend lezen – zes leuke werkvormen
Foto’s header Tina Floersch & Austris Augusts via Unsplash