Geen thema zo veelzijdig als de herfst. In dit kleurrijke seizoen valt zoveel te zien en ontdekken, de mogelijkheden zijn eindeloos! De vele herfstvruchten en noten zijn niet alleen heel mooi en lekker, maar lenen zich ook uitstekend om mee te rekenen. Met deze tips creëer je een uitdagende herfst-rekenhoek voor kleuters.
Toen ik nog werkzaam was in het onderwijs en ik eindelijk een heel schooljaar in groep 1-2 mocht werken ging ik in de herfst natuurlijk helemaal los! Als je even het internet (lees Pinterest; verslavend!) afstruint kom je zo onwijs veel leuke activiteiten tegen. Genoeg om een heel schooljaar in het thema herfst te vullen! Omdat ik maar één dag per week in onze kleutergroep stond richtte ik me op het rekenen waar we uitgebreid mee aan de slag gingen.
Slo doelen rekenen voor groep 1 & 2
Hoe leuk een activiteit ook is, er moet natuurlijk wel een doel aan gekoppeld zijn. In mijn rekenles en verwerking kwamen de volgende Slo doelen aan bod:
Omgaan met hoeveelheden -Tellen & hoeveelheden respresenteren
Omgaan met getallen – getalsymbolen herkennen, benoemen en op volgorde leggen
Inleiding
Om te zorgen dat de kinderen uiteindelijk zelfstandig met de materialen aan het werk kunnen is een klassikale inleiding erg handig. In mijn geval koos ik ervoor om de egeltjes in de kring te introduceren . Het is geen hele lange activiteit en er kunnen sowieso al 10 kinderen aan de beurt komen om de egel zijn stekels te geven.
De activiteit is geschikt voor zowel groep 1 als groep 2 en mijn ervaring is dat kinderen ontzettend betrokken zijn.
Verwerking
Na deze inleiding heb ik kort de herfsthoek geïntroduceerd die ik in de hoek naast onze kring had ingericht. Kinderen die nog eens met de egeltjes wilden oefenen mochten in deze hoek aan het werk. Naast de egels en wasknijpers lagen er kastanjes, pompoenen, dennenappels, blaadjes, takjes, rekenvingers, getalkaartjes en kaartjes met dobbelsteenstippen erop. Een heleboel materiaal dus om mee te tellen, ordenen en vergelijken.
Kinderen gaan natuurlijk eerst aan de slag met het verkennen van de materialen, maar uiteindelijk zie je vanzelf dat er gerekend gaat worden. Ordenen is iets waar we van nature toe geneigd zijn en ook het vergelijken van verschillende voorwerpen gaat haast vanzelf. Voor het tellen en het inzetten van bijvoorbeeld de rekenvingers kun je eventueel even meespelen.
Afsluiting
Wat ik persoonlijk altijd heel fijn vond was om na het werken alle kinderen kort te laten vertellen wat zij tijdens de werkles gedaan hadden. Op die manier krijgt ieder kind even aandacht en leren de kinderen ook van elkaar. Bij de rekenhoek is het ook erg fijn om even te laten zien wat de mogelijkheden zijn zodat andere kinderen er een volgende keer mee aan de slag kunnen.
Ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen inspireren en wat handvatten heb kunnen bieden voor het thema herfst. Mocht je naar aanleiding hiervan nu ook een rekenhoek gaan maken dan ben ik natuurlijk heel benieuwd naar het resultaat! Mail me gerust of plaats een bericht op de Facebook pagina. Veel plezier in de klas!
Bekijk ook eens ‘Doe-tips bij Herfst met Fien en Milo‘.
Tip: Bij Onderwijswerld-po vindt je een heleboel inspiratie, workshops en professionaliseringen waaronder dit mooie artikel over executieve functies bij kleuters.
Leuke boeken om te rekenen en/of te werken rond herfst in de kleuterklas: