Afgelopen week kon je al lezen hoe ik een tijdje terug aan de slag ging met het ontdekkend leren en het werken met open-einde materiaal. Ik vond dit een hele mooie term en een inspirerende manier van werken. Kinderen wat materiaal geven (en dan niet altijd het meest voor de hand liggende materiaal) en ze hier vrij mee laten experimenteren. Naar aanleiding van een opdracht die ik destijds bij de training kreeg maakte ik deze ontdekbak voor onze peuters. Een bak vol met doppen en deksels om eindeloos mee te experimenteren en ontdekken.
Alle doppen verzamelen!
Het begint natuurlijk allemaal bij het verzamelen van verschillende doppen en deksels. Hoe meer variatie, hoe meer mogelijkheden de ontdekdoos biedt dus ging ik (en ook familie en vrienden) overal hard op zoek. De meest geschikte doppen en deksels om kinderen mee te laten spelen zijn de plastic varianten die bijvoorbeeld te vinden zijn op chocoladepasta, pindakaas, melk- en sap-pakken. Van een nichtje kreeg ik ook nog een heleboel leuke gekleurde dopjes van frisdrankflessen en zo ontstond een kleurrijke, aantrekkelijke verzameling.

In- en op elkaar
Ik introduceerde de ontdekdoos in een klein groepje en vroeg de kinderen wat zij zagen. Samen keken we naar de kleuren en vormen van de doppen en voelden we aan het materiaal. Vervolgens mochten ze zelf vrij spelen met alles in de bak. Waar de een meteen ging voor de grote deksels en deze keurig sorteerde, pakte de andere juist de kleinere dopjes en legde deze in een lange rij. Mooi om die verschillen te zien.
Nieuwe impuls
Toen de kinderen een tijdje gespeeld hadden en hadden ontdekt dat de doppen in elkaar passen, maar dat je er ook mooi mee kunt bouwen was het tijd voor een nieuwe impuls in het spel. Om de kinderen een stapje verder te helpen en ze nog meer mogelijkheden van het materiaal te laten ontdekken, voegde ik verschillende rollen toe. Toiletrolletjes, een smalle koker van inpakpapier en een leeg zoutpotje. De peuters begonnen de kokers meteen enthousiast vol te stoppen met dopjes. Sommige doppen bleken te groot en pasten er niet in. En zo’n volle koker is ook best zwaar! Ik liet de peuters zien dat er op de smalle koker ook een dopje gezet kon worden. Het paste precies! Hierna werd er enthousiast gepast en gemeten en kwamen we tot de conclusie dat we voor de andere rollen helaas geen dop of deksel hadden. Een mooie les in ruimtelijk inzicht.

Eindeloos ontdek- en speelplezier
Het leuke aan deze ontdekdoos is dat er eindeloos veel mogelijkheden zijn om hem in te zetten. Dit kan zoals ik deed in een klein groepje waarbij kinderen helemaal vrij zijn om met het materiaal te experimenteren, maar je kunt ook heel eenvoudig iets nieuws toevoegen waarmee kinderen gericht aan de slag kunnen. Het zelf-ontdekkende element is dan uiteraard minder of weg, maar dat maakt de leeropbrengst niet minder waardevol.
Nieuwe elementen
Zo maakte ik van een schoenendoos een instrument om de dopjes op kleur te sorteren en vond ik op internet voorbeelden die de kinderen met doppen kunnen versieren. Hiermee kunnen ze niet alleen ervaren dat je met de doppen iets moois kunt creëren, maar ook dat niet iedere ronde vorm even groot is en dat dus niet alle doppen precies op het voorbeeld passen.
Mijn eigen peuter was hier wel vrij snel klaar mee en vond het veel leuker om zelf iets te maken. De natuurlijk drang tot exploreren komt er dus vanzelf uit bij kinderen die daar op dat moment behoefte aan hebben. Ga hier vooral in mee en laat ze heerlijk aan de slag met hun eigen creativiteit!
Bijkomend voordeel van deze ontdekbak met ‘openeindmateriaal’: hij is super eenvoudig én heel goedkoop te realiseren.
Komende week laat ik jullie nog een andere activiteit zien waarmee niet alleen peuters, maar ook wat oudere kinderen heerlijk op ontdekking kunnen!