Ontdek de lente – praktische tips voor thuisonderwijs

Wat een weertje hè? Wat er ook speelt in de wereld, de natuur gaat gewoon zijn gang. Inmiddels is de lente officieel begonnen en dat is te zien. De zon schijnt volop, alles staat in knop en dieren zijn volop bezig met het bouwen van een huisje waar ze binnenkort hun kroost zullen verwelkomen. De mooiste tijd van het jaar wat mij betreft en de perfecte tijd om heerlijk te struinen in de natuur. Nu moet je momenteel natuurlijk voorzichtig zijn en drukke plekken mijden, maar ook in je eigen tuin of straat valt genoeg te ontdekken. Ontdek de lente met deze praktische ideeën.

Ontdek de lente met de Gruffalo

Dit boek is echt al jaren favoriet. Ik kocht het geloof ik al zo’n vier jaar geleden en het gaat iedere lente wel weer een keer mee naar buiten. Inmiddels is het aardig vol dus het wordt weer eens tijd voor iets nieuws, maar ken je dit speurboek nog niet dan is het een absolute aanrader.

Je kind wordt uitgedaagd om te kijken, voelen, ruiken en luisteren en wordt met behulp van dit boek een echte speurneus. Heb je een ontdekking gedaan dan mag je een sticker plakken en misschien vind je zelfs wel een echte Gruffalo? Een super leuk en leerzaam boek voor kinderen vanaf circa 4 jaar.

Maak je eigen natuurspeurtocht

Heb je geen boek in huis en wil je toch op pad dan kun je natuurlijk ook zelf een speurtocht in elkaar zetten.

Mijn zoon wilde graag oefenen met Word en bedacht op zijn eerste dag thuis meteen dat hij dan een eigen speurtocht ging maken én natuurlijk uitvoeren. Ik leerde hem hoe hij plaatjes kon opzoeken en kon kopiëren en plakken naar zijn Word-bestand. Hij plaatste lijntjes en vakjes en maakte zo zelf een prachtige speurtocht. Een werkje waar hij een hele tijd mee zoet is geweest en ‘s middags heeft hij zich vervolgens ook nog een aantal uur vermaakt met het zoeken naar alle insecten en diertjes. Zo heb je al snel een dag of toch zeker een halve dag gevuld en ben je ontzettend zinvol bezig, heerlijk in de buitenlucht.

(Deze activiteit zal momenteel ook rondom huis moeten plaatsvinden. Je kunt de opdrachten aanpassen aan je directe omgeving zodat de speurtocht toch uitvoerbaar is.)

Lees ook: Review op stap met de bosjuf

Je eigen bloemenschilderij

Wat wij de afgelopen week ook deden wat speuren naar mooie bloemen die we thuis konden drogen. Op de ene plaats valt meer te vinden dan op de andere, maar we hebben inmiddels wat leuke bloemetjes gevonden. Mooi voor een knutselmomentje en de activiteit is nog uit te breiden met taal door de bloemennamen erbij te laten schrijven of stempelen.

Als we eropuit gaan nemen we ook altijd wat natuurgidsen mee. Vooral de oudste vindt het nu erg leuk om zelf dingen op te zoeken en zo te ontdekken hoe bepaalde bomen, bloemen en planten heten. Ontzettend leerzaam, maar vooral gewoon heel erg leuk. Kinderen hebben totaal niet door dat ze op deze manier met natuuronderwijs bezig zijn en leren op een ontspannen manier ontzettend veel.

Schatzoeken

Als we naar buiten gaan nemen we ook altijd een potje en vergrootglazen mee. Er zijn ook potjes mét vergrootglas te koop, maar we zijn het onze kwijt. Een glazen potje met gaatjes in de deksel voldoet dan ook prima.

ontdek de lente - insecten potje

Onze oudste zoon is altijd al een echt buitenkind geweest en hij is dol op insecten en kleine beestjes. Vlinders, kikkers, wormen, alles pakt hij op en hij vindt ze allemaal even schattig en interessant. We nemen uiteraard geen dieren mee naar huis en laten ze allemaal na bestuderen snel weer vrij. Op deze manier maken kinderen kennis met de wereld om hen heen en leren ze ontzettend veel over het leven op onze planeet. Daarnaast leren ze ook respectvol omgaan met andere levende wezens en leren de pracht van de natuur waarderen. Als kind vond ik het vaak maar suf als we gingen wandelen en van beestjes moest ik al helemaal niks hebben, maar nu ben ik ontzettend blij dat mijn ouders me dit hebben meegegeven.

Lees ook: lestip Beleef de lente

Kijk ook eens bij de Vogelbescherming en het Wereld Natuurfonds voor nog meer leuke tips en ideeën.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *