Online museumbezoek – de leukste tips voor thuis(onderwijs)

Wil je tijdens deze lockdown thuis aan de slag met cultuureducatie? Of ben je voor je klas op zoek naar originele educatieve opdrachten? Wat dacht je van een online museumbezoek? Nu de musea nog gesloten zijn bieden veel van hen (gratis) heel veel leuks aan voor kinderen. Leer bijvoorbeeld tekenen als Rembrandt of ga op een spannende speurtocht door het oude Egypte en maak kennis met de mooiste schatten. Het kan nu allemaal eenvoudig vanuit huis dus kijk snel mee en laat je inspireren.

Online museumbezoek RMO

Het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden is een van mijn persoonlijke favorieten. Het staat hoog op mijn lijstje om te bezoeken met onze jongens. Nu houdt onze jongste totaal niet van musea of cultuur in het algemeen, maar hij heeft toevallig wél een fascinatie voor het oude Egypte. Op Tweede Kerstdag was hij dan ook meteen enthousiast toen ik hem voorstelde om de online Egyptische en Griekse dierenspeurtocht te doen.

Online museumbezoek RMO

Online dwalen door het oude Egypte

De speurtocht neemt je met behulp van Google Streetview mee op een prachtige reis door de Egyptische afdeling van het museum. Wij moesten even ontdekken hoe Streetview werkt, maar als het eenmaal lukt kun je de speurtocht vlot uitvoeren. Je ziet de mooiste dingen en leert een heleboel interessante dingen over het leven en de cultuur van de Oude Egyptenaren.

Mijn zoon zag allerlei dingen die hij herkende uit een boek dat wij hier thuis hebben over Egypte dus dat gaf de speurtocht voor hem direct meer betekenis.

En ook na het speuren kun je nog even heerlijk in het Oude Egypte verblijven. Op de website van het museum vindt je prachtige kleurplaten, instructies voor het bouwen van het masker van Toetanchamon met Lego, spellen en tal van leuke knutselactiviteiten. Meer dan genoeg dus om je voorlopig niet te vervelen! Neem een kijkje op RMO thuis en laat je verrassen.

Online ontdekkingstocht door het Rijkmuseum

Ook het Rijksmuseum Amsterdam biedt een heel uitgebreid programma aan voor thuis. Er is allerlei leuks en boeiends te vinden voor jong en oud en ook hier kun je met je kind tal van leuke en leerzame activiteiten doen.

Wat mij meteen aansprak zijn de tekentips. Onze oudste is graag creatief bezig en gebruikt regelmatig online instructies om de mooiste tekeningen te maken. Met de tips van het Rijksmuseum maak je zelf een prachtige Nachtwacht, leer je handen tekenen zoals Rembrandt of maak je een geweldig zelfportret. Leerzame, maar vooral ook hele leuke opdrachten om mee aan de slag te gaan.

online museumbezoek Rijksmuseum

Even geen zin meer om creatief te zijn? Wat ik zeker nog wil gaan doen is de Sleutel challenge. Hierbij ga je op zoek naar verborgen sleutels op schilderijen in het museum. De bedoeling is om uiteindelijk het verborgen woord te vinden. En is dat gelukt dan maak je ook nog kans op een te gekke prijs!

Ook erg leuk is het printable Rijksmuseum Ganzenbord. Hierop zijn allerlei historische figuren afgebeeld waarover je online in de Rijksstudio meer informatie kunt vinden. Een geschiedenisles in een wel heel leuk en speels jasje!

Voor elk wat wils

Voor een online museumbezoek is het Rijksmuseum dus echt absolute aanrader! Naast het spelen en doen kun je ook een prachtige virtuele tour volgen en podcasts beluisteren. Ik ga me er de komende tijd zeker in verdiepen. Een mooie tijdsbesteding en goede start van het nieuwe jaar!

Lees ook: Kunst in de klas – aan de slag met Pop-art

Nog meer moois

Naast deze twee toppers zijn er nog veel meer musea open voor een online museumbezoek en zijn er tal van tips te vinden voor grote en kleine kinderen. Op de website van Museumkids is een handig overzicht te vinden.

Na je online bezoek is het natuurlijk extra fijn om de musea ook live ene bezoekje te brengen als de deuren straks weer open mogen. Een museumkaart staat nog hoog op mijn wensenlijstje dus als alles straks weer een beetje normaals is gaan wij er in elk geval op uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *