Erop uit: Nationale Molendagen 2018

Dit weekend is het weer tijd voor de Nationale Molendagen. Een mooi evenement rondom een bijzonder stukje cultureel erfgoed.

Prachtig stukje historie

Met onze oudste zoon bezocht ik twee jaar geleden tijdens deze dag een prachtige oude molen hier in de buurt. Ondanks dat hij toen pas 4 jaar oud was vond hij het prachtig! Zelf ben ik iets minder gecharmeerd van de smalle, oude trappetjes die je in veel molens tegenkomt, maar goed, je moet er wat voor over hebben om dit mooie stukje geschiedenis te kunnen bekijken.

Eeuwenoud proces

Naast deze oude standerdmolen bezochten we tijdens onze zomervakantie in 2016 ook een prachtige oliemolen in Eerbeek, op de Veluwe. In dit deel van Nederland tref je nog veel molens en de molen in Eerbeek is de enige nog werkende bovenslag watermolen van ons land. Omdat de Eerbeekse beek een aantal jaren droog heeft gelegen draait de molen nog niet op volle kracht, maar meestal is het volledige proces van het olieslaan te bewonderen. Wil je dit zelf ook eens in het echt bekijken, neem dan een kijkje op de website.

Speciaal meel

Ook een bezoekje waard is de windmolen in Borkel en Schaft. Deze molen – Antonius abt, genoemd naar de heilige Sint Antonius- is ook nog in bedrijf. Op woensdag en zondag is de molen gratis te bezichtigen en wordt er bij voldoende wind graan gemalen. Wij namen uiteraard een zak meel mee naar huis; extra leuk en lekker als je weet welk proces eraan vooraf is gegaan.

Voor openingstijden en mogelijkheden voor een rondleiding kun je terecht op de website van deze molen.

Molendagen

Naast bovengenoemde ‘ouwe reuzen’ is ons land nog veel meer schitterende molens rijk. Een heel groot deel van deze molens is komend weekend open voor publiek. Op Molens.nl vind je alle informatie over openingstijden en activiteiten bij jou in de buurt.

De kans is groot dat wij dit weekend ook weer een molen gaan beklimmen. Een leuk uitstapje voor het hele gezin dat zeker de moeite waard is!