Museumbezoek met kids – online tips

Een Museumkaart staat al tijden op mijn lijstje, maar door Corona heb ik nog steeds de stap niet gezet om er een te kopen. Het afgelopen jaar bezochten we in elk geval het Spoorwegmuseum in Utrecht, maar er zijn nog veel meer fantastische musea om met kinderen te bezoeken. En ook tijdens de zoveelste lockdown zijn er gelukkig genoeg mogelijkheden voor een museumbezoek met kids.

Museumbezoek met kids – Museum.nl

Op Museum.nl vind je alles wat je maar wilt weten over musea in Nederland. Ook vind je er een super handig overzicht van alle online activiteiten die de diverse musea tijdens deze lockdown organiseren.Ik probeerde een aantal online bezoeken voor jullie uit en dit zijn mijn favorieten:

De verhalenreis – Kinderboekenmuseum

Voor mij met stip op één: de Verhalenreis. Vijf video’s waarin de verhalendame van het museum samen met jou in een verhaal van een meesterverteller duikt. De Verhalenreis is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar en meereizen kan heel eenvoudig op elk uur van de dag, gewoon vanuit je luie stoel.

De video’s zijn van een hele goede kwaliteit en bieden naast een mooi verhaal een inkijkje in het museum waarbij je ook nog eens wat achtergrond informatie krijgt over de meesterverteller. Maak kennis met Annie M.G. Schmidt, de Boogschutter van Hirado en ‘Lampje’ van Annette Schaap. Prachtige verhalen die het verdienen om keer op keer verteld en gehoord te worden.

De video’s duren zo rond de 18 minuten en zijn dus perfect geschikt voor een fijn rustmomentje. Het is ook zeker een aanrader voor leerkrachten om met de klas te delen of straks, als dat weer kan, gezellig in de klas te kijken. De complete Playlist is te vinden op Youtube, maar neem ook zeker een kijkje op de website van het museum voor nog meer leuks.

Nog meer leesplezier

Ook het Teylersmuseum biedt de mogelijkheid om online te genieten van een mooi verhaal en tegelijkertijd een kijkje in het museum te nemen. Via deze link lees je samen het spannende digitale prentenboek ‘Beer is los‘. Bladeren kan door op de pijltjes te klikken en klik je op het kattenpootje dat je op iedere pagina kunt vinden dan krijg je informatie over het museum te zien. Echt een activiteit om samen te doen en samen even lekker rustig te genieten!

Op avontuur in Naturalis

Een museum dat wij helaas nog niet bezocht hebben, maar waar we zeker eens naartoe gaan is Naturalis. Dit super toffe biodiversiteitscentrum herbergt een prachtige collectie. Verwondering is het uitgangspunt en kinderen kunnen er dan ook eindeloos onderzoeken en ontdekken. En ook digitaal is dit een hele fijne tip voor een museumbezoek met kids. De prachtige virtuele tour biedt een uniek inkijkje in het museum en neemt je mee langs de hoogtepunten van de collectie. Zeer de moeite waard om samen even goed voor te gaan zitten!

Tijdreizen bij de Hermitage

De Hermitage in Amsterdam, die ik wel al eens bezocht en waarvan ik enorm onder de indruk was, biedt een geweldige hoorspeltour waarmee kinderen terug in de tijd gaan naar de Riddertijd. Een hele mooie activiteit om de fantasie van kinderen te prikkelen. Een geweldig avontuur, gewoon thuis aan de keukentafel! Wie wil dat nu niet?

Eindeloos knutselen en ontdekken

Op Museum.nl en musemkids.nl zijn nog veel meer geweldig leuke tips te vinden. Veel musea bieden knutseltips en downloads en Nemo Science museum heeft een pagina vol toffe proefjes om thuis mee aan de slag te gaan. Vervelen hoeven we ons zeker niet!

Lees hier meer over ons online museumbezoek aan het Museum voor oudheidkunde in Leiden.

Ook met deze boeken kun je vanuit huis op museumbezoek en alles leren over kunst:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *