Wie mij al langer volgt weet dat ik dol ben op spelletjes. Nu de jongens ouder worden zijn ze er niet altijd meer voor te porren, maar vanaf dat ze een jaar of twee waren hebben we eindeloos spelletjes gespeeld. En ook in de klas zet ik regelmatig gezelschapsspellen in. Niet alleen voor de gezelligheid, maar juist ook om van te leren. Want stiekem kun je een heleboel leren van gezelschapsspellen!
Leren van gezelschapsspellen
Ooit plaatste ik op social media een foto van een tof spel dat ik voor mijn kleutergroep vond bij de Aldi. Een eenvoudig spel om spelenderwijs de regels van het oversteken te leren. Er kwamen een heleboel enthousiaste reacties, maar er was ook iemand die enkel vroeg ‘Wat is het doel van het spel?’. Op zich natuurlijk een prima vraag want als je iets inzet in de klas wil je dit wel doelbewust doen, maar toch vond ik hem een beetje overbodig. Van het spelen van een spelletje leer je immers altijd, onbewust, een heleboel!
Tellen
Allereerst zijn er natuurlijk heel veel spellen waarbij geteld moet worden. Door het spelen van een spelletje leren kinderen de dobbelsteenbeelden kennen. In het begin tel je (samen) alle ogen nog apart (een mooie oefening voor het synchroon tellen!) en uiteindelijk zal een kind de beelden herkennen en in één keer weten ‘ik heb drie gegooid’. Een mooie voorbereiding op het schoolse rekenen dat in groep 3 van start gaat.
Ook het verzetten van een pion is een oefening waarbij synchroon geteld wordt. Je verzet je pion in hetzelfde tempo waarin je telt en dat is soms best nog lastig!
Geduld
Tja, of je nu wil of niet, bij een spelletje heb je soms ook geduld nodig. Voor hele jonge kinderen is wachten natuurlijk ontzettend moeilijk en ook veel kleuters vinden op hun beurt wachten nog een hele klus. Bij het spelen van een spel zul je echter wel moeten dus ook geduld hebben, op je beurt wachten en samenwerken zijn belangrijke vaardigheden die je kunt stimuleren met het spelen van een gezelschapsspel.
Winnen (of verliezen)
Ook dat hoort erbij. De ene keer win je het spel, de andere keer verlies je. Door het spelen van een spelletje leren kinderen dat ook verliezen erbij hoort en dat dit niet iets is om boos of verdrietig om te zijn. Voor jonge kinderen is dit vaak nog wel lastig, maar toch belangrijk om te oefenen.
Speel je liever een spel zonder competitief element? Dan zijn er ook heel veel mooie coöperatieve spellen te verkrijgen. Spellen waarbij de spelers samenwerken om een doel te bereiken en het spel te winnen. Zo deel je de vreugde van de winst en ook de teleurstelling van verliezen.
Lees ook: Review De geheime gang
Plezier maken!
Natuurlijk staan gezelligheid en samen plezier maken bij het spelen van een gezelschapsspel altijd voorop. En ook dit is een fijne, waardevolle ervaring voor kinderen. In de klas kan dit het groepsgevoel versterken en ook thuis kan het heel veel vrolijkheid en warmte brengen. Kortom: spelletjes zijn onmisbaar in ieder huis en ieder klaslokaal!
‘Huiswerk’
Omdat kinderen spelenderwijs en op een laagdrempelige manier zoveel kunnen leren van gezelschapsspellen geef ik dit ook altijd als tip mee wanneer kinderen door ziekte een tijdje thuis moeten blijven. Ouders vragen vaak wat ze thuis met hun kind kunnen doen en een spelletje spelen staat altijd standaard op mijn lijstje. Maak het gezellig, blijft dichtbij de behoeftes van het kind en stiekem wordt er een heleboel geleerd.
lees ook: Review Ik zie je wel! jungle