Pop art in de klas – zo maak je zelf een prachtig kunstwerk

Een van de leukste dingen om te doen met je klas is voor mij creatief bezig zijn. Lekker met zijn allen fröbelen en kliederen met een gezellig muziekje erbij, op naar een mooi eindresultaat. Deze pop art opdracht is voor mij nog steeds een van de tofste die ik ooit met een klas gedaan heb. En dan nog wel in de bovenbouw, ver buiten mijn comfort-zone. Kijk je mee hoe er in groep 7/8 prachtige kunstwerken ontstonden?

Pop art – lekker stoer

Tijdens een projectweek over kunst werkten ik een tijd geleden met groep 7 en 8 rond het thema ‘Pop art’. Een heel stoer thema voor de bovenbouw waar je ontzettend veel leuks en creatiefs mee kunt doen. Samen met mijn groep werkte ik een paar hele gave opdrachten uit waar ik nog steeds met plezier naar terug kijk.

Samenwerken

Als groep maakten de twee klassen samen deze twee portretten van Johny Depp en Mona Lisa:

Heel mooi om te zien hoe kinderen dit aanpakken. Als vanzelf staan er een of twee leiders op die de stukjes verdelen en vervolgens ook weer aan elkaar puzzelen. Een mooie opdracht om de samenwerking te bevorderen en kinderen bewust te maken van hun rol in de groep.

Creatief hoogtepunt

De andere knutselopdracht die de kinderen uitwerkten is voor mij persoonlijk nog steeds een hoogtepunt uit mijn carrière als juf. Over het algemeen waren de leerlingen er ook erg enthousiast over en de resultaten waren echt ontzettend gaaf:

 20150331_163212

Tekst en woorden namen een belangrijke plaats in in de pop art stroming. Soms gebruikten kunstenaars slechts één enkel woord als basis voor hun schilderij. Een korte, krachtige boodschap die direct liet zien wat de kunstenaar bedoelde en wat zijn stemming was. Dat is dan ook de opdracht die je kinderen bij het maken van dit kunstwerk meegeeft: in oude kranten en tijdschriften zoeken ze woorden die bij hen passen en hen aanspreken. Daarmee wordt hun werk heel persoonlijk en leert de kijker iets over de persoon achter de poster. 

Helaas weet ik niet meer waar ik destijds mijn inspiratie vandaan heb gehaald, maar Google even op pop art portret en je krijgt voorbeelden genoeg te zien. 

Ga je ook aan de slag met popart dan zijn bovenstaande opdrachten echt een aanrader! Mijn leerlingen waren erg enthousiast en betrokken. We hebben een paar hele gezellige uurtjes met elkaar gehad en hadden na afloop en super mooi kleurrijk lokaal waar we (ik in elk geval) nog lange tijd van hebben genoten. De eerste opdracht is heel geschikt als straks de scholen weer open gaan en de tweede kan prima worden ingezet als thuisonderwijs opdracht. 

Veel plezier!

Lees ook: tips voor online museumbezoek 


Materialen:

opdracht 1

 • Sjablonen voor het groepswerk;
 • stiften;
 • lijm;
 • scharen;
 • Papier A3-formaat voor de ondergrond.

Opdracht 2

 • Oude kranten/tijdschriften/reclamefolders;
 • scharen;
 • lijm;
 • papier A3 formaat, liefst in een donkere kleur;
 • tekenpapier voor gezicht;
 • stiften.