Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind het zelf altijd ontzettend leuk en inspirerend om bij collega’s in de keuken te kunnen kijken. Even zien hoe zij hun lessen geven, hoe hun lokaal eruit ziet en of ze misschien wel onwijs handige tips hebben waar ik zelf nooit op zou zijn gekomen. Het leek me dan ook leuk om jullie ook af en toe een kijkje te laten nemen in mijn eigen groep. Ik werk 1 dag per week, maar heb een hele fijne collega met wie ik alles goed kan afstemmen. Mijn dag is ook echt van mij en ik kan helemaal op mijn eigen manier werken. Vandaag vertel ik je alles over ons leescircuit en geef ik tips voor leuke spellen en handige websites.
Stapje voor stapje
Over werken in circuits schreef ik al eerder een artikel. Wij hebben ervoor gekozen om dit in onze groep zo te doen omdat het heel veel rust geeft en ruimte biedt om kinderen in kleine groepjes te begeleiden.

Foto: Jason Leung via Unsplash
Het leesniveau in mijn groep is over het algemeen laag. Ik werk in het speciaal basisonderwijs en heb vrij veel kinderen met een TOS en/of andere moedertaal in de klas. Nu is lezen in groep 3 natuurlijk altijd al hét vak waar de meeste tijd en aandacht naar uitgaan, maar voor onze leerlingen is het misschien nog wel belangrijker om hier heel veel tijd voor uit te trekken. We werken dan ook op ons eigen tempo en gaan stapje voor stapje door de kernen van Veilig leren lezen heen.
Het leescircuit
Om te zorgen dat we kinderen nog beter kunnen begeleiden en kunnen inspelen op hun behoeften werken we dus in kleine groepjes. De klas is in 4 groepjes verdeeld waarbij is gekeken naar het niveau van de kinderen. Ik probeer altijd 4 rondes circuit te doen van 15 tot 20 minuten. Vaak start ik de les met een stukje klassikale instructie en werken we daarna in de groepjes. Er is dus per dag zeker anderhalf uur voor de leesles gereserveerd, vaak nog wel wat meer.

Werkinstructie
Zelf neem ik altijd plaats aan de instructietafel waar ik met de kinderen in het werkboekje aan de slag ga. We bekijken samen aan de hand van de icoontjes in het werkboek wat de opdracht is en afhankelijk van het niveau van de kinderen maken we het werk helemaal samen of laat ik ze los en kijk op de achtergrond mee of er sturing nodig is.
Soms heb je aan 20 minuten niet genoeg, soms heb je tijd over. Deze vul ik dan bijvoorbeeld met lezen in het leesboekje of Veilig & Vlot of we maken een kopieerblad dat aansluit bij de les.
De rest
De overige werkjes in het leescircuit variëren, maar de computer zet ik eigenlijk altijd in. Het is natuurlijk gewoon heel fijn dat kinderen hier op hun eigen niveau zinvol bezig zijn en dat ze dit geheel zelfstandig kunnen.


Verder is er altijd een groepje aan het werk met de stagiaire. Dit kan een knipblad zijn, een dictee op de letterdoos, het stempelen van woorden of een spel zoals dobbelsteenlezen, memory of leesbingo. De spellen zet ik vaak in als extra, dus na een werkblad, maar soms ook gewoon als het werkje wat ze met de juf gaan doen. Spelenderwijs leren blijft wat mij betreft dé manier om kinderen te helpen hun vaardigheden te vergroten. Leren met plezier is zoveel fijner dan met tegenzin!
Het laatste groepje tenslotte kan bijvoorbeeld ook werken met de letterdoos waarop de ze woorden of zinnen moeten naleggen. Of ze krijgen een groot blad met daarop een letter en gaan met hun klikklakboekje zoveel mogelijk woorden met deze letter maken en schrijven die op. Dit is al een redelijk lastige opdracht om zelfstandig uit te voeren, maar met twee juffen kan een van ons vaak wel even ondersteuning bieden waar nodig.


Inspiratie
De valkuil waar ik al meteen weer inliep zodra ik startte met werken was uren en uren zoeken op internet en bergen materiaal verzamelen. Nu vind ik dit ontzettend leuk dus heel erg is het niet, maar het kost natuurlijk heel veel tij den energie dus ik probeer het nu een beetje binnen te perken te houden.

Sites waar ik materiaal vandaan heb gehaald zijn onder andere de Yurls pagina van cbs ’t Mozaïek voor bijvoorbeeld bingo, racelezen en flitsen en lessen van Lisa.nl voor een hele toffe bundel vol leespellen. Bij Kinderboekenjuf Ingrid kwam ik een hele leuke tip voor een dominospel tegen. Erg handig voor het leescircuit omdat kinderen ook hiermee eenvoudig zelfstandig kunnen werken.
Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips en ervaring en ben natuurlijk ook heel benieuwd hoe jullie de leesles inrichten. Laat het me vooral weten!
Het werken ui het werkboekje draagt niet direct bij tot leren lezen. Ik zou als leerkracht een echte leesactiviteit begeleiden.
Het boekje hoort erbij. En een groot deel van onze kinderen kampt met ernstige leer- en gedragsproblemen, soms in combinatie met een taalontwikkelingsstoornis. Zij hebben deze begeleiding dus absoluut nodig om tot leren te komen.