Vandaag heb ik een hele fijne educatieve speltip voor je. Namens Asmodee Nederland, fabrikant van geweldig mooie leerzame spellen mochten wij Het kleurenmonster testen. Een prachtig kleurrijk spel dat kinderen helpt hun emoties te herkennen en benoemen. Heel fijn nu we in zulke onzekere tijden leven en ook een mooi handvat voor straks in de klas als de scholen weer open gaan.
Het kleurenmonster – een spel vol emoties
Een spel van het Kleurenmonster? Met het boek waarop het spel gebaseerd is ben ik natuurlijk bekend, maar dat er ook een spel van bestaat was voor mij helemaal nieuw. Een fijne verrassing dus waar ik meteen heel benieuwd naar was. Met kinderen praten over emoties is altijd belangrijk en zeker in de spannende en onzekere tijden waarin we nu leven is een hulpmiddel hierbij erg fijn.

Om blij van te worden
Alleen al van de verpakking van het spel wordt je heel erg vrolijk en ook de inhoud ziet er fantastisch uit. Een prachtig speelbord en mooie, handzame materialen van hout en karton die door kinderhanden goed te hanteren zijn.
Ook de handleiding die je bij het spel aantreft is heel helder en mooi vormgegeven.
Het Kleurenmonster wordt verward wakker en weet niet waarom. Zijn emoties zijn in de war, hij moet ze nu sorteren en een eigen plekje geven. Kun jij hem helpen? Daarvoor moet je nadenken over dingen die je blij, verdrietig, kalm, boos of bang maken, en vertellen wat deze dingen zijn. Met jouw hulp, en die van zijn vriendinnetje, zal hij ongetwijfeld slagen.

Spelen maar!
Voordat je kunt beginnen met dit prachtige spel moet je eerst nog even de stellingen voor de emotiepotten in elkaar zetten. Hierop zet je de potten op een rijtje en vervolgens worden de emotietokens op het bord gelegd. Als alles klaarstaat is het een prachtig gezicht en willen kinderen maar wat graag aan de slag.

Het spel is vrij eenvoudig te spelen, maar net zoals bij ieder spel moet je het eerst even uitproberen en wijst het zich dan eigenlijk vanzelf. De spelers rollen om beurten met de dobbelsteen en verplaatsen vervolgens het Kleurenmonster. Hierna vertelt de speler die aan de beurt is over een ervaring die hoort bij de emotie waar het Kleurenmonster op staat. Misschien was je weleens heel blij toen je cadeautje kreeg. Of toen opa en oma zomaar op visite kwamen.
Zo komen alle emoties steeds weer aan de beurt. Intussen is het de bedoeling dat de potten omgedraaid worden en de emotietokens in de pot van de juiste kleur worden gestopt.
Prachtige verhalen
Tijdens het spelen van dit spel komen de meest bijzondere en ontroerende ervaringen naar boven. Voor hele jonge kinderen kan het nog lastig zijn om hun eigen emoties te benoemen en onder woorden te brengen, maar met kinderen vanaf ongeveer vijf jaar kun je hier al prima over praten. Het Kleurenmonster zorgt ervoor dat het geheel luchtig blijft, maar intussen ontstaan er mooie en leerzame gesprekken en leren kinderen zich niet alleen verplaatsen in hun eigen gevoelswereld, maar ook in die van een ander. Een waardevolle ervaring die hen sterkt in hun emotionele ontwikkeling.

Ik kan me helemaal voorstellen dat ik als leerkracht dit spel aanbiedt in een klein groepje of dat het bijvoorbeeld wordt ingezet door een kindercoach. Op een speelse manier maakt het spel emoties en gevoelens bespreekbaar. Heel mooi bedacht en fijn ook dat er suggesties voor ouders en professionals te vinden zijn in de handleiding. Zo kun je op een verantwoorde manier alles uit het spel halen en kinderen echt helpen om inzicht te ontwikkelen.
Indrukwekkend
Persoonlijk ben ik echt onder de indruk van dit spel. De vormgeving is fantastisch en de makers zijn erin geslaagd om een zwaar onderwerp in een heel mooi luchtig en vrolijk jasje te steken en kinderen met plezier te laten praten over hun gevoelens. Het kleurenmonster werd niet voor niets tot winnaar verkozen van de Speelgoed van het jaar verkiezing in België. Een mooie aanwinst in onze spellencollectie!
Lees ook: review Concept kids dieren – coöperatief denkspel