Vorige week kon je al lezen hoe ik voor mijn kleuters een uitdagende rekenhoek inrichtte met behulp van allerlei natuurlijke materialen. En zoals ik al zei, de mogelijkheden in de herfst zijn eindeloos! Daarom maakte ik ook nog een les waarbij we de herfst ontdekten met onze zintuigen. Kijk je mee?
Inleiding – verwondering
We startten de les weer in de kring waar we vandaag op ontdekking gingen met onze zintuigen. Met een grote notenboom in de tuin heb ik aan deze vruchten nooit gebrek, maar noten zijn op heel veel plaatsen ook bij mensen aan huis te koop voor een klein prijsje.
Natuurlijk beginnen we met de vraag wat de juf nu toch weer heeft meegebracht. Veel kinderen zijn bekend met walnoten (en vinden ze niet lekker vanwege de soms wat bittere smaak), maar er zijn ook genoeg kinderen die nooit eerder een noot gezien hebben. Als we erachter zijn wat er in de mand zit kan onze ontdekkingstocht beginnen. Eerst maar eens kijken hoe zo’n noot nu eigenlijk groeit (eventueel zet je een afbeelding van een notenboom op het digibord als je dit tot je beschikking hebt).
We bekijken de schil waar we heel mooi al een heuse walnoot in zien zitten.
Kern – op ontdekking
Vervolgens is het tijd voor onze handen, neus en mond! Want hoe voelt zo’n walnoot nu eigenlijk? Welke kleur heeft de schil? En heeft hij ook een geur? Na al dit onderzoeken zijn we natuurlijk heel nieuwsgierig naar de binnenkant! Maar ja; hoe maak je een walnoot open? Laat de kinderen eerst experimenteren voordat je er een notenkraker bij pakt, ze komen met de meest inventieve oplossingen!
Afsluiting – proeven
Kraak wat noten en geef iedereen die dat wil de kans om te proeven. De noten die overblijven zijn prachtig materiaal voor je rekenhoek en voor een lesje meten en wegen.
Waarom deze les?
Ik ben groot voorstander van het ontdekkend leren: experimenteren, ervaringen opdoen en je zintuigen prikkelen om de wereld in je op te nemen. Kinderen zijn van nature ontzettend nieuwsgierig en willen altijd op ontdekking. Door de nieuwe kennis in de context van een thema te plaatsen en doordat kinderen de ‘lesstof’ zelf ontdekken kunnen ze het geleerde makkelijker onthouden. Op deze manier bied je kinderen een ontzettend rijke leeromgeving en door de echte wereld de klas in te halen krijgen lessen direct betekenis.
Natuurlijk kun je ook met peuters heerlijk op ontdekkingsreis! De les met de noten is ook voor deze doelgroep geschikt en onder het kopje educatie vind je nog meer artikelen voor ontdekkend leren met peuters. Veel plezier!