Lesidee: Haal het voorjaar de klas in met ‘Beleef de lente’

beleef de lente

Joepie! Eindelijk is het dan zover: de lente staat voor de deur! Dit betekent langere dagen, hogere temperaturen (binnenkort dan toch), zon en natuurlijk een heleboel nieuw leven!

Via de webcams van de Vogelbescherming kun je live meegenieten van al die prachtige ooievaar- en uilskuikens en andere kleine donzige bolletjes die de komende tijd weer uit het ei zullen kruipen.

Persoonlijk heb ik een grote fascinatie voor roofvogels, uilen en de ooievaar dus ‘Beleef de lente‘ is voor mij een geweldig project waar ik echt plezier aan beleef. En voor in de klas is het ontzettend leuk én leerzaam! Super waardevol en boeiend natuuronderwijs; ik hou ervan! De filmpjes op de website zijn heel mooi als start van de dag of om bijvoorbeeld te bekijken tijdens het fruit eten. Alleen kijken is leuk, maar je kunt ze natuurlijk ook prima benutten als aanleiding voor een (kring)gesprek.

En naast de filmpjes en een quiz is er via de website ook nog geweldig leuk lesmateriaal beschikbaar. Ik ging destijds in mijn kleutergroep aan de slag met een interactief voorleesverhaal op rijm over de ooievaar. In het verhaal kwamen diverse vogelsoorten en andere dieren voor en steeds als een kind de naam of geluid hoorde van het dier op zijn kaartje moest het omhoog worden gestoken. Reken maar dat ze opletten en betrokken zijn!

Een kleine greep uit het lesmateriaal dat dit jaar gratis(!) door de Vogelbescherming ter beschikking wordt gesteld:

  • Diverse rekenlessen (midden- en bovenbouw);
  • Interactieve voorleesverhalen  (groep 1 t/m 4);
  • Werk- en onderzoeks-bladen.

Het materiaal is natuurlijk niet alleen leuk voor in de klas, ook thuis kun je er prima met je kind mee aan de slag.

Nu ik weer aan het werk ben wil ik zeker weer aandacht aan het project gaan besteden in onze groep. Ik ben fan van ‘Beleef de lente’ en ik hoop dat ik jullie met dit artikel ook enthousiast heb gemaakt. Ga gezellig op ontdekking, thuis of in de klas en beleef samen met de kinderen de schitterende Hollandse lente. Veel plezier!

foto: Bertine van Spijk, lettersenspetters.nl