Structuur: het lijkt steeds meer een sleutelwoord te worden in onze levens. Op school merk ik de enorme behoefte aan structuur bij mijn leerlingen en ook voor ouders is het een enorm belangrijk punt. Zij verlangen structuur van mij als leerkracht en van de school en het blijkt vaak toch een punt te zijn waar ze thuis mee worstelen. Als moeder herken ik dit absoluut. We hebben nu eenmaal allemaal een druk leven en als je een kind hebt dat extra houvast nodig heeft kan het soms weleens botsen in drukke tijden. Zeker in de decembermaand is wat extra regelmaat eigenlijk voor alle kinderen ontzettend fijn. Vandaag vertel ik je daarom waarom je ook zeker thuis met dagritmekaarten kunt werken en geef ik tips voor gebruik.
Waarom?
Allereerst natuurlijk de vraag waarom je ervoor zou kiezen om thuis dagritmekaarten te gebruiken. Ikzelf heb het best een tijdje afgehouden. Ik wilde thuis niet de juf uithangen en ben ook wel van mening dat kinderen moeten leren omgaan met verandering en onverwachte gebeurtenissen. Maar ja, als je kind dat toch echt wel heel erg moeilijk vindt is het voor iedereen prettiger om toch dagritmekaarten in te zetten.
Hoe?
Hoever je gaat in het gebruik van de kaarten is aan jezelf, maar het is in elk geval helpend om de dag in stukken te knippen: ochtend – middag – avond en daar dan de belangrijkste handelingen van in beeld te brengen. Soms kan het ook fijn zijn om ook deze handelingen weer op te splitsen. Denk hierbij aan tanden poetsen, aankleden, naar school gaan et cetera. Sommige kinderen raken het overzicht kwijt als ze meerdere handelingen in korte tijd moeten uitvoeren en een vaste structuur helpt dan enorm.
Veel gezichten
Naast veel ingewikkelde handelingen krijgen kinderen ook iedere dag met een heleboel gezichten te maken. De oppas, de juf of meester, opa en oma, de juf van de bso, de zwemleraar. Zoveel volwassenen die allemaal hun eigen maniertjes en regels hebben, het is niet verwonderlijk dat kinderen hier druk van worden. Wat ik daarom enorm tof vindt en waar ik heel trots op ben is de set dagritmekaarten ‘Dit zijn wij’ die onderdeel is van onze methode Pauline’s Peuter Plan. Met deze kaarten, die je eenvoudig zelf kunt personaliseren ziet je kindje in een oogopslag wie er die dag op zijn pad gaan komen. Super handig en heel rustgevend!
Bijzonderheden
Nu zou je denken dat je met de dagelijkse handelingen en de verschillende gezichten in het leven van je kind al heel veel hebt gestructureerd. Dat is ook absoluut zo en het zal zeker zorgen voor meer rust en duidelijkheid, maar je kunt nog heel veel meer aan bod laten komen in het dagritme. Het is maar net waar jullie behoefte ligt. Vakanties en feestdagen zijn in elk geval heel fijn om ook op tijd aan te duiden. Niet te ver van te voren want dan belast je kinderen vaak met teveel informatie en komen ze juist in de war. Maar drukke tijden, vakanties en feestdagen vragen vaak wel om extra duidelijkheid. Ook hiervoor vind je een mooie set binnen Pauline’s Peuter Plan: ‘Het jaar rond‘.
Met deze set breng je eenvoudig het jaar in beeld. Maanden, dagen van de week, seizoenen en alle bijbehorende bijzonderheden worden helder afgebeeld. Extra leuk als je ook voorleest uit de boeken van Pauline want dan zal je kindje veel personages herkennen en wordt alles nog overzichtelijker en meer betekenisvol.
Rust
Je ziet, je kunt zoveel structuur creëren als je zelf wil. Het is even werk, maar als je eenmaal de juiste kaarten en de juiste vorm gevonden hebt werkt het echt ontzettend fijn. Je kunt de kaarten ophangen aan een lijntje of een planbord maken voor het hele gezin. Zo weten jullie ook van elkaar hoe de dag eruit ziet en bijvoorbeeld wanneer papa en mama weer thuiskomen van hun werk.
Wat kies jij?
Ik ben voor dit artikel uiteraard uitgegaan van de dagritmekaarten die horen bij de methode die ik mee ontwikkeld heb, maar er is uiteraard nog veel meer te vinden. Sommige kaarten zijn duur, andere print je zo uit. Het is net wat je wil en wat bij jullie past . De sets van Pauline kosten €9,95 per stuk. Je moet ze zelf printen, maar kunt daarna jaren vooruit en wat ook heel fijn is: mis je aan kaart dan stuur je Pauline een e-mail en wordt deze aan de set toegevoegd. De kaarten zijn dus zeker niet alleen vóór jullie, maar vooral ook dóór jullie!
Lees ook: het hoe en waarom van dagritmekaarten