Creatief met letters – stimuleer spelenderwijs de geletterdheid van je kind

Is jouw kindje veel bezig met letters? Dan zijn er tal van eenvoudige spelletjes en activiteiten te bedenken om de geletterdheid spelenderwijs te stimuleren. Want spelen en werken met concrete materialen is voor kleuters en ook voor veel kinderen in groep 3 enorm belangrijk. Geen werkbladen, maar leren met je lijf en op allerlei manieren kennismaken met letters. In dit artikel geef ik je praktische tips waar je in deze tijd van thuisonderwijs eenvoudig en vrijwel kosteloos mee uit de voeten kunt.

Creatief met letters – klei

Letters leren begint vooral met letters herkennen. Het zien van de vorm en de eigenschappen van de letter ontdekken. Hiervoor is klei en prachtig middel. Je kunt je kindje laten werken met lettervormpjes, maar je kind zelf de letters laten construeren is misschien nog wel veel leuker én leerzamer. Zo ontdekt je kind spelenderwijs dat letters verschillende vormen hebben, leert hij de letters herkennen en krijgt al een beeld van hoe je letters kunt vormen. Een voorloper op het latere schrijfonderwijs.

letters kleien kleuters

Als voorbeeld kun je de letters voor je kindje opschrijven. Is je kind al wat verder dan kun je bijvoorbeeld opdracht geven om de eigen naam te kleien. Of woorden als ‘papa’, ‘mama’, ‘opa’ en ‘oma’. Woordkaarten zijn ook heel fijn als voorbeeld. Je kindje kan hier helemaal zelf mee werken zodat jij ook even je handen vrij hebt. Heldere en duidelijke woordkaarten zijn bijvoorbeeld te vinden in de webshop van kinderboekenschrijfster Pauline Oud. Op de foto zie je een kleimat van Kleuteruniversiteit.

Creatief met letters – knippen en plakken

Voor deze activiteit heb je niets anders nodig dan oude kranten, folders en tijdschrijften, een schaar, lijm en papier om de letters op te plakken. Een eenvoudige, maar ontzettend leuke opdracht waar je (net als met de klei) ook de motoriek van je kindje mee stimuleert.

letters knippen kleuters

Spreek af naar welke letter je kindje op zoek gaat. Je kunt deze letter bijvoorbeeld eerst groot opschrijven in het midden van een vel papier en je kindje kan daarna de gevonden letters hierbij plakken. Eenvoudig, maar zeer effectief en kinderen vinden dit vrijwel altijd leuk om te doen.

Voor kinderen in groep 3 die al wat verder zijn met lezen kun je de opdracht geven om woorden te maken met de uitgeknipte letters om de activiteit wat uitdagender te maken.

Lekker kliederen

Deze activiteit is altijd een succes en ook weer heel goed voor de motorische ontwikkeling. Alles wat je nodig hebt is een flinke dot scheerschuim, een schort en een plaatsje waar je kind naar hartelust kan kliederen. Een kraan en handdoek zijn ook fijn om in de buurt te hebben.

creatief met letters - scheerschuim

Bij deze activiteit kun je je kindje helemaal vrij laten of, als meer uitdaging gewenst is, gerichte opdrachten geven. Jonge kleuters kun je heerlijk virj laten experimenteren en vormen laten tekenen zoals op de foto. Oudere kinderen kunnen letters en misschien wel woorden in het schuim schrijven. Eens wat anders dan werken met potlood en papier!

Zet je speurneus op

Nog een opdracht waar kinderen echt altijd enthousiast van worden is het zoeken naar voorwerpen die beginnen met een bepaalde letter. Dit is een hele goede oefening voor de klankherkenning en gaat daarmee net een stapje verder dan de andere activiteiten waarbij het nog puur om het herkennen van het uiterlijk van de letters gaat.

foto: Susan Holt Simpson via Unsplash

Je kunt de voorwerpen laten verzamelen op een tafel of in een mandje met daarbij ook een afbeelding van de betreffende letter. Zo zou je wekelijks een nieuwe letter kunnen aanbieden. Deze letter kan dan ook weer centraal staan bij het kleine en knippen en zo is de cirkel weer rond.

Tip: om de activiteit extra leuk te maken kun je je kindje een echte speurbril geven. Een gekke bril uit de feestwinkel, een oude bril van jezelf of misschien juist een hele stoere. Doop deze om tot letterbril en hij krijgt een hele nieuwe dimensie. Succes verzekerd!

Ontspannen leren

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips nu je vanwege de Corona crisis plotseling de rol van leerkracht toebedeeld hebt gekregen. Geen eenvoudige rol, maar door veel aandacht te hebben voor spel houd je het luchtig en gezellig en blijft het leren voor jullie allebei vooral erg leuk.

Lees ook: leerzame spelletjes voor peuters en kleuters

2 thoughts on “Creatief met letters – stimuleer spelenderwijs de geletterdheid van je kind

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.