~ WINACTIE ~ LET OP: WINACTIE IS GESLOTEN
Word jij ook zo creatief van de Coronacrisis? De kinderen al die weken thuisonderwijs geven en daarna ook nog eens een vakantie er achteraan: het valt niet mee. Gelukkig heb ik door de jaren heen genoeg leuke ideeën en activiteiten verzameld om de tijd goed door te komen. Een van de leukste lessen die ik de afgelopen jaren heb gegeven was toch wel het braakballen pluizen. Kinderen zijn in eerste instantie vaak wat terughoudend, maar uiteindelijk vindt echt iedereen dit leuk. Tijd dus om thuis ook eens aan de slag te gaan met een prachtig stukje natuuronderwijs.
Waarom braakballen pluizen?
Je zult misschien denken: hoe kom je erop? Het is niet de meest gangbare activiteit om thuis te doen en ook in de klas gebeurt het niet iedere dag dat je samen op zoek gaat naar muizenbotjes. Toch is het een redelijk eenvoudige en naar mijn mening vooral ontzettend mooie manier van natuuronderwijs. Met het pluizen van braakballen haal je de natuur echt naar binnen en komen kinderen in aanraking met een prachtig mooi stukje van de rijkdom die de natuur te bieden heeft. Ze leren over de voedselketen, over uilen en natuurlijk over botten. Want hoe ziet de binnenkant van zo’n muizenlijfje eruit? Hoe herken je de soort aan de tanden en kiezen? En wie zou verwachten dat een muizenschedeltje zó minuscuul klein is?
Ik heb zelf al jaren een enorme fascinatie voor roofvogels en uilen en dan is de stap natuurlijk makkelijker gezet. Ik weet er inmiddels redelijk wat van en kan kinderen dan ook veel vertellen over deze prachtige dieren en hun eetgewoontes. Maar ook als je er zelf weinig van weet is deze activiteit juist ontzettend leuk en leerzaam!
Braakballen pluizen – wat heb je nodig?
Om aan de slag te kunnen met het uitpluizen heb je wel behoorlijk wat materialen nodig, maar die zijn op zich redelijk makkelijk te krijgen. Met dit lijstje ben je er helemaal klaar voor:
Braakballen – vergrootglazen- pincetten – borsteltjes/oude tandenborstels – oude kranten (als onderleggers) – eventueel rubberen handschoentjes (de braakballen kunnen gewoon met de blote hand behandeld worden).
Het vinden van braakballen is de grootste uitdaging. Zelf bestelde ik een aantal jaren geleden een geweldig Uilen en Muizen CSI-pakket bij de Zoogdiervereniging. Met dit complete pakket kon ik in de klas een prachtige les neerzetten. De pakketten zijn momenteel jammer genoeg niet op voorraad, maar omdat ik alle materialen bewaard had waren alleen braakballen voor ons voldoende en die waren wel beschikbaar. Het is dus zeker een mailtje waard.
Bij Roofvogels en Uilen op Facebook worden nu ook complete uitpluispakketjes aangeboden. Voor €9,- krijg je een uilenbal, een stappenplan, een uilenpluis kaart, leuke informatie en weetjes over uilen en een kleurplaat met kans op een gratis kinderfeestje. Een leuk pakket tegen een leuke prijs.
Op Marktplaats kun je natuurlijk ook braakballen kopen, maar dan ben je al snel €19,- kwijt dus het is maar net wat je ervoor over hebt.
Aan de slag
Ligt alles klaar dan kun je van start met het braakballen pluizen! Het is heel belangrijk om voorzichtig te werk te gaan omdat de botjes uiteraard allemaal piepklein en flinterdun zijn. En wil je een complete schedel uit de braakbal halen dan is er heel veel geduld en een goede fijne motoriek voor nodig. Onze kleuter vond het interessant, maar haakte vrij snel af omdat het te moeilijk was. Voor kinderen vanaf groep 5 (circa 8/9 jaar) is de activiteit goed te doen al hebben ook zij soms wat hulp nodig.
Begin met het voorzichtig open maken van je braakbal. Door er met een prikker in te steken en voorzichtig een beetje te duwen merk je al snel of je er een groot stuk af kunt halen of dat er meteen al botjes te vinden zijn. Het pluizen moet je echt met een prikkertje doen want de meeste braakballen zitten vol botten. Soms kom je ook wel twee of zelfs drie schedeltjes tegen en voor je het weet zijn ze kapot. Wees dus echt voorzichtig en neem de tijd!
Verborgen schatten
Als je net als ik geïnteresseerd bent in de natuur dan bevatten braakballen enorm veel verborgen schatten. Met de zoekkaart die ik bij de Zoogdiervereninging kreeg kun je aan de hand van de kaken en tandjes bepalen welke muizensoort jouw uil gegeten heeft. Je ziet ook waar deze soort voorkomt en waar jouw uil dus naar alle waarschijnlijkheid leeft. De handige zoekkaart is gratis te downloaden op de website van de Zoogdiervereniging.
Zo vonden wij deze schedel waarvan we denken dat hij van een huisspitsmuis is geweest en ook een grotere van een woelrat:
Naast de schedels kun je ook nog heel veel kleine botjes vinden. Op de website van IVN Zuidwest Veluwezoom kwam ik een super handige plaat tegen waarop alle botjes duidelijk staan afgebeeld en worden benoemd. Zo kun je al je vondsten herleiden!
Lees ook: op avontuur in en om het huis – leuke vakantietips
Bij ons op school worden braakballen meestal in het 3de leerjaar ontleed. Die juf is daar een krak in . We zouden haar best kunnen verrassen met een extra pakketje, want veel budget om extra’s te kopen hebben wij als kleine school niet. Mijn kleuters uit de “uiltjesklas” zouden het geweldig vinden om aan zo’n project eens te mogen samenwerken met die leerlingen. Vandaar dat het wel tof zou zijn om dit pakket te mogen winnen
Wat tof Bertine. Ik zou dit heel graag met de leerlingen van de schoolverlaters doen als extra activiteit, omdat we niet op kamp komen. Ik ga duimen🍀🍀