~ Door Ingrid ~ Vandaag staat er een gastblog voor je klaar van Kinderboekenjuf Ingrid. Een creatieve juf met hart voor leesonderwijs die altijd bezig is om de leeslessen nog leuker te maken. Want lezen kan zo leuk zijn, maar helaas denken niet alle kinderen in de bovenbouw hier zo over. Naast dat lezen leuk is, is lezen ook heel belangrijk voor de ontwikkeling. Daarom geeft Ingrid graag 5 tips voor originele werkvormen lezen vanaf groep 5.
Theaterlezen
Laat de kinderen theaterlezen. Dit is het voorlezen van theaterteksten. Teksten die eigenlijk ingestudeerd worden door toneelspelers, maar nu niet ingestudeerd worden maar voorgelezen. Kinderen kunnen zich helemaal uitleven op intonatie, stemgebruik en tempowisselingen. En het allerbelangrijkste: ze mogen het blaadje bij de hand houden!
Er zijn verschillende boeken waarin teksten te vinden zijn. Zo heeft Uitgeverij Zwijsen er enkele uitgegeven en kun je bij Uitgeverij De Inktvis aan de slag met theaterlezen met sprookjes.
Mandjes lezen
Tijdens één stilleesles in de week mogen de kinderen vanuit verschillende mandjes lezen. Elke week komen er evenveel mandjes op tafel als er groepjes zijn. In elk groepje een mandje met andere soorten boeken. In deze mandjes vind je geen standaard leesboeken, maar juist eens hele andere soorten teksten. Denk hierbij aan stripboeken, poëziebundels, kookboeken, tijdschriften, moppenboeken, kranten, informatieboeken, etc.
Elke week krijgt een groepje een ander mandje op tafel, zo wisselen de verschillende mandjes door. De kinderen mogen kiezen of ze in hun eigen leesboek lezen of iets uit dit mandje lezen.
Luisterboeken
In plaats van zelf te lezen, laat je de kinderen luisteren naar luisterboeken. Zorg ervoor dat het kind wel het boek erbij heeft, zodat er meegelezen kan worden tijdens het luisteren. Een luisterboek zorgt voor een hele nieuwe beleving. De voorlezer neemt je mee in het verhaal, vaak op een prettig tempo. Door zelf mee te lezen zal een kind het boek goed tot zich nemen, er worden namelijk twee zintuigen gebruikt: zien en horen.
Hebben jullie een bibliotheekabonnement? Dan kun je ook aan de slag met Yoleo. Hierbij wordt het boek digitaal getoond én voorgelezen.
Lezen in het donker
Is het winter? Dan is het super leuk om te lezen in het donker. Zorg ervoor dat alle lampen uit zijn, het liefst ook die op de gang. Doe de gordijnen en eventueel ook de rolluiken dicht. Zet een openhaardje aan op het digibord. Alle kinderen brengen een kussen en een zaklamp mee naar school. En lezen maar!
Dit is echt een geniet momentje voor de leerkracht en het zorgt voor een heerlijk rustige sfeer in de groep.
Kilometerlezen
Wil je de klas als groep motiveren om lekker te lezen? Ga dan aan de slag met kilometerlezen. Stel samen een doel waar jullie naartoe willen lezen. Iedereen draagt zijn steentje bij door lekker te lezen. Het maakt niet uit of dit 3 of 30 bladzijden zijn. Na de leesles worden de bladzijden bij elkaar opgeteld, de bladzijden worden omgezet in kilometers en er wordt gekeken hoe ver jullie kunnen reizen.
Is het reisdoel behaald? Zorg dan voor een mini feestje in de klas.
Kinderboekenjuf.nl
Op mijn website www.kinderboekenjuf.nl schrijf ik ideeën rondom mini leeslessen bij kinderboeken. Een mini leesles is een kort stukje boekpromotie waarna de kinderen een leesvraag mee krijgen voor tijdens het stillezen. Naderhand worden de antwoorden gedeeld wat ook weer zorgt voor boekpromotie. Verder deel ik op mijn site allerlei inspirerende berichten en lesideeën rondom lezen.
Bedankt Bertine dat ik dit gastblog met 5 Originele werkvormen lezen vanaf groep 5 voor jouw website mocht schrijven.
Lees ook: bewegend leren tijdens de leesles