Zelf klei maken – zo doe je dat

Zelf klei maken; iedere peuter- of kleuterjuf (of meester) moet dit eigenlijk gewoon een keer geprobeerd hebben. Ik maakte zelf ooit een keer klei als proef voor het Uk & puk Sinterklaas project en dit schooljaar heb ik eindelijk de tijd gevonden om het in de klas te gaan inzetten. Voor mijn kleuters maakte ik pepernoten- en chocoladeklei aan de hand van dit heel eenvoudige recept.

Zelf klei maken – waarom?

Op iedere school is natuurlijk al klei aanwezig dus waarom zou je zelf klei willen maken? Ten eerste omdat het super tof en simpel is om te doen, maar ook omdat je natuurlijke ingrediënten gebruikt en de klei daarom veel gezonder is om mee te spelen. Daarnaast geef je de klei de kleur en geur mee die jij wil waardoor het spel van de kinderen veel betekenisvoller wordt. Want zeg nou zelf: pepernoten met de kleur én geur van echte pepernoten zijn toch veel leuker om te maken dan knalgroene of blauwe pepernoten die ook nog eens niet lekker ruiken? Met zelfgemaakte klei geef je het spel een enorme boost en help je kinderen zich helemaal in te leven in hun rol van, in mijn geval, bakpiet.

Boodschappenlijstje

Misschien vraag je je af of dat jou wel gaat lukken, zelf klei maken. Maar echt, het is ontzettend eenvoudig. Met wat simpele en goedkope ingrediënten maak je in een handomdraai super fijn speelmateriaal voor jouw leerlingen.

Met dit boodschappenlijstje heb je binnen no-time alle ingrediënten in huis:

  • bloem
  • baby- of olijfolie
  • citroensap
  • zout
  • speculaaskruiden
zelf klei maken

Aan de slag

Als je alle ingrediënten in huis hebt kan het feest beginnen! Let op: je hebt ook 250 ml kokend hete water nodig dus zet de waterkoker alvast aan. Klik op de afbeelding hieronder om de complete werkbeschrijving te downloaden:

Doe ca. 200 gram witte bloem, 100 gram zout, 1 1/2 eetlepel olie, 2 eetlepels citroensap en 2 theelepels speculaaskruiden in een kom en roer goed door elkaar. Giet er intussen ongeveer de helft van het water bij.

Tip: de klei wordt snel plakkerig dus gebruik vooral niet teveel water ineens! Voeg het mondjesmaat toe tot de klei de juiste structuur heeft.

zelf klei maken

Roer alles goed door en kneed daarna met je handen tot een mooie samenhangende bal ontstaat. Ruik intussen af en toe aan de klei om te bepalen of hij al de juiste geur heeft. Ik gebruikte dit keer zelf een ruime hoeveelheid speculaaskruiden dus twee theelepels is wat aan de zuinige kant.

Bekijk ook: Gratis download Uk & puk Sinterklaas – inclusief kopieerblad met werkbeschrijving klei!

Spelen maar!

Klaar? Doe de klei in een goed afgesloten bak zodat hij langere tijd goed blijft. Hoe lang de klei goed blijft is even uitproberen. Ik gebruik hem dit jaar voor het eerst in de klas dus ik ben ook nog in afwachting. Voordeel is wel dat je tussentijds altijd snel verse klei kunt maken en dat kan natuurlijk ook samen met de kinderen.

Tip

Wil je in jouw pietenbakkerij naast pepernoten ook chocoladeletters laten maken? Voeg dan in plaats van speculaaskruiden cacaopoeder toe aan de klei. Hij wordt hierdoor donkerder van kleur en ruikt heerlijk naar chocolade! Als dat niet genieten wordt voor de Pietjes weet ik het ook niet meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.