Vouwen – de leukste werkjes voor thuis

Eerder kon je al lezen waarom vouwen zo waardevol en leuk is om te doen. Ik ging toen vooral uit van alles wat ik de afgelopen jaren in de klas deed, maar ook thuis vouwen we wat af! Onze kleuter vraagt regelmatig of hij mag ‘vouwen met mijn computer’ en ook zijn grote broer kan er echt rustig voor gaan zitten. Eindelijk heb ik nu de tijd gevonden om onze knutsels bij elkaar te zoeken en er een artikel van te maken! Vandaag laat ik je de mooiste werkjes zien die wij door de jaren heen maakten en geef ik tips voor handige websites.

Vouwen in de 21ste eeuw

Vouwen kan natuurlijk heel goed vanuit een boek, maar ja, in dit digitale tijdperk is vouwen met de tablet erbij ook wel erg handig en leuk. Wij doen het hier thuis allebei, maar de kinderen vouwen het liefst aan de hand van voorbeelden van internet. Oudste is dit gewend omdat zijn ontzettend creatieve juf vorig jaar in groep 3 dit ook veel deed en ook onze kleuter heeft de smaak te pakken. Regelmatig zit hij rustig aan tafel en vouwt allerlei moois met behulp van origamivoorkinderen.nl .

Vouwen met tablet
Vouwen met de tablet erbij

Op deze website zijn de werkjes verdeeld in thema’s (bloemen, boten, zeedieren etc.) en ingedeeld op moeilijkheidsgraad. Met de categorie ‘heel makkelijk’ kunnen kinderen al snel zelf uit de voeten. Wordt het wat moeilijker dan is er toch vaak wat hulp bij nodig, maar ik vind het leuk om te doen en de jongens leren er zoveel van, dan help ik graag een handje mee.

Wat voorbeelden van werkjes die ze van deze website haalden:

Bedankje voor de oppas met diverse origami bloemen.

Tip voor in de klas: de voorbeelden zijn allemaal te downloaden en printen als pdf. Mijn leerlingen zijn er dol op!

Nog meer leuks

Ook bij juf Jannie zijn een heleboel mooie werkjes te vinden van diverse niveaus. Op de website worden alle werkjes duidelijk uitgelegd in super handige filmpjes. Extra fijn is dat er nu ook een juf Jannie origami app is. Deze kost wel €2,99, maar het is natuurlijk altijd handig om wat leuke activiteiten bij de hand te hebben op je telefoon.

Hippe vouwsels

Natuurlijk is het extra leuk voor kinderen om iets herkenbaars te kunnen vouwen. Een dier is herkenbaar, maar figuren uit tekenfilms en boeken maken het nóg veel leuker. De Minion van vouwjuf Janet de Vink is al tijden onwijs populair. Wij maakten hem alweer twee jaar geleden (mijn zoon was bijna 6) aan de hand van een heel handig filmpje.

minion vouwjuf

Voor het afscheid van zijn kleutertijd maakten we deze vrolijke ijscoupe, ook weer aan de hand van een handig filmpje van Vouwjuf.

vouwjuf ijscoupe

En op een grijze winterdag vouwden we ooit Rupsje Nooit genoeg, natuurlijk ook een hele leuke voor in de kleutergroep!

Eindeloos plezier

Je ziet het: mogelijkheden en ideeën genoeg om eindeloos te vouwen! Mijn ervaring is wel dat het lastig kan zijn om aan alle kleuren vouwblaadjes te komen en verschillende formaten te vinden. Maar ook daar heb ik een tip voor: Origami voor kinderen heeft ook een hele fijne webshop met een heel uitgebreid assortiment. Ik heb hier onlangs een heleboel besteld voor in de klas en kreeg alles keurig binnen enkele werkdagen thuisbezorgd. Je kunt ook altijd kijken bij Hema of Bruna, ook daar vind je een uitgebreid knutselassortiment dat ook online te bestellen is.

Heb je nog leuke tips of wil je de creaties van jouw kids hier delen? Stuur gerust een mailtje of plaats een reactie onder dit artikel. Ik wens je heel veel vouwplezier!

Lees ook: Vouwen – het hoe en waarom