Volg je mij al langer dan heb je ze vast al eens voorbij zien komen: allerlei vrolijke vouwsels die ik de afgelopen jaren maakte met mijn jongens en mijn leerlingen in de klas. Ik kreeg het vouwen thuis met de paplepel ingegoten en ben er ook nu dus nog steeds dol op! Behalve ontzettend leuk en ontspannend is vouwen ook nog eens onwijs leerzaam. Vandaag vertel ik je hier graag meer over en geef ik wat handige tips voor leuke websites en vouwboeken.
Voor wie?
Vouwen is een heerlijk bezigheid voor alle leeftijden. Zelfs met peuters kun je al wat eenvoudige vouwwerkjes maken, zolang je maar gewoon helemaal bij de basis begint. In Het grote Vouwboek van vouwjuf Janet de Vink staat de volgende doorgaande leerlijn vouwen beschreven:
- Recht vouwblad
- Schuin vouwblad
- Rechte vouw staand
- Rechte vouw liggend
- Schuine vouw
- Recht kruis
- Schuin kruis
- 16 vierkantjes
- Vliger
- Dubbel vierkant
- Dubbele driehoek
- Molenbasis
- Fröbelbasis
Bij de allerjongsten begin je heel eenvoudig met een kennismaking met het vouwblad. Het papier is wat slapper dan ze gewend zijn van bijvoorbeeld papier waar ze op tekenen en kleuren. Laat zien dat vouwblaadjes er zijn in veel verschillende kleuren en dat je er, door te vouwen, lijnen op kunt maken.
De meest simpele vorm die je nu kunt maken is de rechte vouw. Door twee vouwbladen doormidden te vouwen en op elkaar te maken, maak je bijvoorbeeld heel simpel een paraplu. Leuk voor bij een thema over de herfst of water!
Vouwen met kleuters
Dé leeftijd waarop het allemaal echt kan gaan beginnen is natuurlijk de kleuterleeftijd! Tijdens mijn laatste stage 7 jaar geleden leerde ik pas echt de kneepjes van het vouwen van mijn mentor, een echte kleuterjuf die haar opleiding nog volgde aan de KLOS. Zo leerde ik dat je bij het maken van een schuine vouw duidelijk moet vertellen dat het kind het blaadje neer moet leggen ‘met de punt die wijst naar je buik’. Op deze manier kun je een vlieger vouwen die je in kunt zetten als vlieger, maar waar je bijvoorbeeld ook mooie vlinders van kunt maken.
Vouwen in de onderbouw
Ook groep 3 en 4 beleven natuurlijk nog heel veel plezier aan vouwen. Met kinderen in deze leeftijd (6 tot 8 jaar) kun je weer net een stapje verder gaan en moeilijke vormen maken of vormen combineren. Zelf maakte ik met groep 4/5 een tijd terug deze toffe sinterklaasjes waarbij diverse vormen worden gecombineerd:
Met mijn huidige groep 3 (speciaal basisonderwijs en veelal een wat mindere motorische ontwikkeling) werk ik momenteel aan dit vrolijke lentewerkje uit Het grote Vouwboek:
Door enkel gebruik te maken van de rechte vouw maak je eenvoudig een heleboel moois! De kinderen zijn stuk voor stuk ontzettend enthousiast en kunnen niet wachten tot het hun beurt is om te vouwen.
Wat leren kinderen hiervan?
Zoals gezegd leren kinderen – ongemerkt en op speelse wijze! – een heleboel van vouwen. Het is een prachtige oefening voor de motoriek, kinderen leren van alles over verschillende kleuren en vormen en het is een hele mooie voorbereiding voor rekenen. In de kerndoelen wordt het als volgt omschreven:
Rekenen/wiskunde, leerlijn 32: Onderzoeken van en opereren met vormen en figuren (bijv. vouwen), schaduwen, spiegels, patronen.
Kunnen navouwen van een vouwwerk dat wordt aangegeven met een vouwreeks van slechts enkele stappen (bijvoorbeeld een vliegtuig/hoedje)
Bij het vouwen passief kunnen gebruiken van (meetkundige) begrippen: recht, schuin, dubbel, lijn, hoek, punt.
Een heleboel belangrijke begrippen en vaardigheden die kinderen door te vouwen verder ontwikkelen.
Allemaal aan het vouwen!
Dat vouwen waardevol én onwijs leuk is lijkt me duidelijk! Genoeg reden om allemaal aan het vouwen te slaan. Binnenkort laat ik je zien wat ik de afgelopen jaren thuis met mijn jongens maakte én bespreek ik Het grote Vouwboek. Wil je niks missen? Abonneer je dan op mijn blog en/of volg op social media.
Lees ook: Action vondst – Origami creations